Ankara (AA)- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, bakanlık olarak 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda bugün için bir adım
atamamalarının, Kamu Personel Rejimindeki bazı hususların netleşmemesinden kaynaklandığını söyledi.
Başesgioğlu başkanlığındaki Üçlü Danışma Kurulu toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplandı. Toplantıya, kamu görevlileri sendikaları konfederasyonlarının genel başkanları ve bakanlığın ilgili kurumlarının temsilcileri katılıyor.
Başesgioğlu, toplantının başlangıcında yaptığı konuşmada, toplantıda Sosyal Güvenlik Reformu'ndaki son gelişmeleri, 2006 ILO Genel Kurulu ve Uluslararası normlar ve mevcut rejim çerçevesinde Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nu değerlendireceklerini ifade etti.
Anayasa Mahkemesi'nin kısmı iptal kararından sonra Sosyal Güvenlik Reformu'nu sosyal tarafların çoğunun eğilimleri doğrultusunda 6 ay ertelediklerini anımsatan Başesgioğlu, bundan sonraki süreçte Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı doğrultusunda bu yapısal reformu sosyal taraflarla değerlendirme olanağı bulacaklarını belirtti.
İptal kararı sonrasında toplumda bazı tartışmalar yaşandığına işaret eden Başesgioğlu, "Bu tartışmalar, bazı kesimlerin diğer kesimlere husumet beslemesi şeklinde olmamalıdır. Kamu çalışanlarına yönelik bir ayrımcılık, husumet durumu bu tartışmalar sonucunda çıkmamalıdır. Kamu çalışanlarının bu yasayla ilgili konumlarını önümüzdeki süreçte ortaya koyacağız ama işçi memur ayrımı gibi hiç benimsemediğimiz, çalışanlarımız arasında ayrımcılığa yol açacak bir anlayışı kabul etmiyoruz" dedi.
Başesgioğlu, yüksek mahkemenin gerekçeli kararını tartışarak yeni bir reform hazırlama gayreti içinde olacaklarını söyledi. 4688 Sayılı Kanun'un gelişimi ve kamu çalışanları açısından öneminin 2007'de daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacağını vurgulayan Başesgioğlu, 2001 yılında çıkan yasanın henüz genç bir yasa olduğunu ve çalışanlara sendikal hareketin bütün parametrelerini getirdiğini iddia etmediklerini söyledi. Bakan Başesgioğlu, ancak yasayla ilk defa kamu çalışanlarının devletle bir sosyal diyalog mekanizmasına kavuştuklarını ifade etti.
Önümüzdeki süreçte kamu sendikacılığının tam anlamıyla hayata geçmesi ve bu kapsamda çalışanların sendikal hak ve hürriyetlerden diğer kesimler gibi yararlanmasını umduklarını belirten Başesgioğlu, bunun için ülkedeki bazı konuların gelişmesi gerektiğini dile getirdi.