HATAY (İHA) - Hatay'ın İskenderun Körfezi'nde 2 bin 200 ton toksik atık yüküyle batan St. Vincent bandralı M/V Ulla adlı geminin 3. kaptanı Celal Mavi, gemi ve yükünün çıkartılması için İskenderunlu saygın işadamlarının Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurduklarını, ancak bakanlıktan ret cevabı aldıklarını ileri sürdü.
M/V Ulla gemisinin aynı zamanda "yediemin" ve nöbetçi kaptanı da olan Celal Mavi, İskenderunlu balıkçıların gerçekleştirdiği miting sonrası ilginç açıklamalarda bulundu. Bürokrasinin 5 senelik vurdumduymazlığının hala devam ettiğini kaydeden Mavi, "Bakan 'çıkmayacak' diyor, buradaki Hatay milletvekillerimiz de onu yansıtıyor. Daha önceleri feryat figan 'gemide zehir var, batarsa denize girilmez. Çevre kirliliği, balık ölümleri olur' gibi konular, şimdi devlet ağzıyla yalanlanıyor, 'Denize girebilirsiniz, yüzebilirsiniz' deniliyor, öncelikle bu çelişkiyi soruşturmak lazım" dedi.
İskenderun halkının ve balıkçıların tepkilerini haklı bulduğunu ifade eden Celal Mavi, gemiyle birlikte kendi alacaklarının da battığını belirterek, "Gemi kaptanı olarak ben de yaralıyım. Benim de bir ton alacağım battı. Burada Ulla'daki zehirden önce halkın beynindeki zehri silmek lazım. Kati suretle, gemi içerisinde insan sağlığını birinci derecede etkileyecek zehir yok, ben bunu raporlarla da kanıtlayabilirim. Çevre ve Orman Bakanlığı, zamanında bu olayın çok üstüne geldi. İnsanların çok üstüne geldi, buna müteakip 'Gemide zehir var' denildi. Gemiyi tutmak için ellerinden geleni yaptılar" diye konuştu.
Gemide uçucu kül bulunduğunu dile getiren Mavi, "Aynı madde, demir-çelik fabrikalarının bacalarından da çıkıyor. Aynı yük Sugözü Termik Santrali'nden çıkıyor. Yani Türkiye'de yüzlerce fabrikadan çıkıyor ve demir-çelik fabrikaları ile Sugözü Termik Santralı direk denize akıtıyor. Bunu niye kimse gündeme getirmiyor?" şeklinde konuştu.
"GEMİ 2 MİLYON DOLARA ÇIKARTILABİLİR" Mavi, geminin deniz dibinden 2 milyon dolara çıkartılabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Ben şirket yetkilisi değilim, ben sadece İskenderun halkı gibi mağdurum. 5 senede su yüzündeyken gönderilmeyen gemi, artık takdir edin, herhalde onlarca sene sonra su altından çıkartılacak ve gönderilecek. Maalesef, belli bir zaman sonra hükümet yahut ilgili birimlerce unutturulacak, olayın etkisi yine İskenderun ekonomimize olacak."
Açıklaması sırasında vatandaşların sorularını da yanıtlayan M/V Ulla gemisinin 3. kaptanı Celal Mavi, "Gemi battı mı? Batırıldı mı?" sorusuna, "Gemi battı" yanıtını verdi. Haziran-temmuz aylarında gemide 4-5 kişilik bilirkişi heyeti ile inceleme yaparak tutanak tuttuklarını kaydeden Mavi, "Geminin o tarihlerde, belirleyemediğimiz nedenden dolayı sancak tarafına 6-7 derece yattığını tespit ettik. Bu gemi en son 1995'te kızağa çıktı, 5 sene de yattı. 10 sene sonunda battı" dedi.
Zaman zaman vatandaşlarla tartışmalara giren Celal Mavi, gemi ve yükünün çıkartılması için İskenderunlu saygın işadamlarının Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurmalarına karşın, bakanlıktan ret yanıtı aldıklarını iddia etti. Mavi, "Bundan 3-4 gün önce İskenderun'un sayılı işadamları, Ankara'ya gidiyor, bakan beyle görüşüyor. 'Bakan bey, biz İskenderunlu işadamları olarak bu parayı verip, gemiyi çıkaracağız. 2-3 milyon dolar neyse verilecek' deniliyor. Bakanın tek cevabı, 'Bu sizin sorununuz değil, siz karışmayın' oluyor. Ben başka ne diyeyim" şeklinde konuştu.