Şener, Ulusal Ajans'ın faaliyetlerinin tanıtımı amacıyla düzenlediği basın toplantısında, anılan programların genel eğitimi kapsayan Socrates, mesleki eğitimi kapsayan Leonardo Da Vinci ve gençleri kapsayan Gençlik Programı olmak üzere, üç programdan oluştuğunu ifade etti.
AB eğitim ve gençlik programlarının, 25 AB üyesi olmak üzere 30 Avrupa ülkesinde ortaklaşa yürütüldüğünü hatırlatan Şener, Türkiye'nin 1 Nisan 2004'ten itibaren 31. ülke olarak bu programlara katılma hakkını elde ettiğini kaydetti.
SOCRATES PROGRAMI
Socrates programlarının 8 alt programdan oluştuğunu anlatan Şener,bunlardan Comenius ve Erasmus programlarının, toplam Socrates bütçesinin yüzde 80'ini oluşturduğunu kaydetti.
2004-2005 öğretim yılında 76 okulun Avrupalı muadilleriyle 99 proje gerçekleştireceğini, bu kapsamda 220 öğretmen ve 276 öğrencinin 25 Avrupa ülkesini ziyaret edeceğini ifade eden Şener, 2005 ve sonrası dönemde uygulanacak proje sayısının 250'nin üzerinde olmasının hedeflendiğini bildirdi.
Bu programa, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı kamu ve özel tüm eğitim kurumlarının başvuruda bulunabileceğini söyleyen Şener, proje başvurularının doğrudan Ulusal Ajans'a yapılacağını, önümüzdeki yıl için son başvuru tarihinin de 1 Şubat 2005 olduğunu açıkladı.
Şener, aynı program çerçevesinde kamu ve özel kesimde çalışan öğretmenlerin, tüm masrafları Ulusal Ajans tarafından karşılanmak üzere, Avrupa ülkelerinde hizmetiçi eğitime gönderilebildiğini kaydetti.
ERASMUS PROGRAMI
Erasmus programı çerçevesinde de, 2004-2005 eğitim döneminde 47 üniversiteden 1,340 öğrencinin Avrupa'da eğitim imkanına sahip olacağını anlatan Şener, 320 öğretim görevlisinin de Avrupa
üniversitelerinde 2-3 haftalık sürelerle ders vermek üzere ziyaret imkanına kavuşacağını ifade etti.
Programdan yararlanmak isteyen öğrencilerin, yabancı dil düzeylerini geliştirmeye dönük çalışmalar yapmaları ve genel not düzeylerini olabildiği kadar yüksek tutmalarında fayda bulunduğunu kaydeden Şener, şöyle devam etti:
"Zira 2004-2005 akademik yılı için genel başarı ortalamasında, değerlendirmenin yapıldığı dönem itibariyle 4 üzerinden 2,5 veya 100 üzerinden 75 puanın altındaki düzeyde olan öğrenciler, değişim için başvuramayacak. Ulusal Ajans öğrencilere diyor ki, başarılı olun."
LEONARDO DA VİNCİ PROGRAMI
Mesleki eğtim programı olan Leonardo Da Vinci Programı'nın da, A, B ve C tipi projelerden oluştuğunu kaydeden Şener, 2004 yılında Türkiye'de sadece A tipi projelerin uyglanmaya başlandığını kaydetti.
Şener, bu kapsamda Ostim'den 60 çırak ve kalfanın 13 haftalığına Almanya'ya gönderileceğini vurguladı.
A tipi projelerde bu yıl 293 proje başvurusu olduğunu, bunlardan 214'üne destek sağlandığını anlatan Şener, bu projeler kapsamında programdan yararlananların toplam sayısının bin 830 olacağını vurguladı.
A tipi projelerde 2005 yılı için binin üzerinde proje teklifi almayı beklediklerini de anlatan Şener, bu tip projeler için 2005 yılı tekliflerinin son başvuru tarihinin 11 Şubat 2005 olduğunu açıkladı.
GENÇLİK PROGRAMLARI
15-25 yaş grubundaki, özellikle eğitim dışında kalmış gençleri hedef alan gençlik programlarının da 5 gruba ayrıldığını kaydeden Şener, burada da Ağustos sonu itibariyle 105 proje başvurusu
aldıklarını, bunlardan 64'ünün uygulamaya konulduğunu kaydetti.
2004 yılı sonu itibariyle 500 gencin değişik Avrupa ülkelerine bu program kapsamında çıkmasını beklediklerini kaydeden Şener, 2005 yılında programa katılacak genç sayısının bin 400'e ulaşmasını beklediklerini açıkladı.
Şener, bu projelere başvuruların 1 Şubat, 1 Nisan, 1 Haziran ve 1 Kasım tarihlerinde, Ulusal Ajans'a yapılabildiğini vurguladı.
Bakan Şener, AB eğitim ve gençlik programlarından bu yıl toplam 6 bin dolayında öğrenci, öğretmen, öğretim görevlisi ve kobi çalışanının yararlanacağını söyledi.
Bakan Şener, Ajans bütçesinin 2006 yılında bugünkü değerinin iki katına ulaşacağı dikkat alındığında, bu sayının 12 bin kişiye ulaşmasının mümkün olabileceğini kaydetti.
SORULAR
AB'ye gönderilen öğrencilere sağlanan desteklerin ne olduğu yönündeki soruya karşılık Şener, desteklerin programlara göre farklılık gösterdiğini, çeşitli imkanların sağlandığını vurguladı.
Ulusal Ajans Genel Müdürü Nuri Birtek ise "genel olarak yol paralarını, gündeliklerini karşılıyoruz. Yararlanan kuruluşlar da bir miktar katkıda bulunuyor" dedi.
Birtek, Erasmus programı kapsamında aylık 300 euroluk cep harçlığı ve yol parasının karşılandığını anlattı.
Bir gazetecinin, Başbakan Erdoğan'ın eğitim ve kira ücretlerindeki yüksekliğe ilişkin sözlerini hatırlatarak, bu alanda ne gibi tedbirler alınabileceğine yönelik sorusunu Bakan Şener, "Ulusal Ajans'tan sorumlu bakan olarak aile bütçesine Socrates, Lenoardo Da Vinci ve Gençlik Programları vasıtasıyla katkı sağlıyoruz" şeklinde esprili cevap verdi.
AB'ye gidecek katılım öncesi ekonomik programın ne zaman gönderileceğine ilişkin soruyu yanıtlayan DPT Müsteşar Yardımcısı Lütfü Elvan ise "Kasım sonuna doğru gidecek. Hazırlıklar devam ediyor" diye konuştu.
Öte yandan Şener, yarın yapılacak Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısına Para Kredi Kurulu üyelerinin katılacağını ve onlarla birlikte dış ticaretle ilgili bazı Para Kredi Kurulu kararları üzerinde konuşulacağını ifade ederken, ayrıntı vermekten kaçındı.