HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üniversitelerde yüz yüze eğitim son durum... Üniversiteler yüz yüze eğitime ne zaman açılacak, Şubat'ta açılır mı?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde uygulamalı eğitimlerin yüz yüze, teorik eğitimlerin ise mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması için tüm devlet ve vakıf üniversitelerine resmi yazı gönderdi. Üniversiteler yüz yüze eğitime açılacak mı? Peki üniversiteler Bahar Dönemi açılacak mı?

Üniversitelerde yüz yüze eğitim son durum... Üniversiteler yüz yüze eğitime ne zaman açılacak, Şubat'ta açılır mı?

2020-2021 eğitim ve öğretim tarihinde üniversitelerin yüz yüze eğitime ne zaman açılacağına dair yapılacak açıklama bekleniyordu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç yaptığı açıklamada üniversitelerin açılmasıyla ilgili yetkililerle ortak karar alınacağını belirtti. Bu hafta içinde net kararın verileceğini belirten Saraç, üniversiteler Bahar Dönemi açılır mı sorusuna net cevap verememişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Twitter hesabından üniversitelerin açılmasına ilişkin açıklama yaptı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde uygulamalı eğitimlerin yüz yüze, teorik eğitimlerin ise mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması için tüm devlet ve vakıf üniversitelerine resmi yazı gönderdi. Aşı işleminin hızla başlaması ve binlerce kişinin aşı olmasıyla birlikte üniversite öğrencilerinde Bahar Dönemi üniversiteler açılır beklentisi başladı. Koronavirüs aşısının ılımlı bir hava yaratması ve vaka sayılarının düşmesiyle yüz yüze eğitimin tekrar gündeme gelmesini bekleyen üniversite öğrencileri bir an önce üniversitelerin açılmasını bekliyor. Peki Şubat'ta üniversite açılacak mı? Bahar Dönemi üniversiteler açılır mı? İşte üniversitelerin yüz yüze eğitime açılması son durum gelişmeleri...

ÜNİVERSİTELERİN YÜZ YÜZE AÇILMASI SON DURUM NEDİR?

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) 2020-2021 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminde uygulamalı eğitimlerin yüz yüze, teorik eğitimlerin ise mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması için tüm devlet ve vakıf üniversitelerine resmi yazı gönderdi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, koronavirüs küresel salgını nedeniyle Mart 2020’den bu yana üniversitelerde eğitim ve öğretim faaliyetlerinin, yükseköğretim kurumlarında alınan kararlar çerçevesinde sürdürüldüğü hatırlatıldı. YÖK'ün bu süreci 'güçlü koordinasyon', 'esnek yönetim' ve 'çerçeve kararlar' ile yönettiğine dikkat çekilerek, "Bu yaklaşım memleketimizin bütün illerine dağılan üniversitelerimizin her birisinin farklı şartları ve imkânlarının bulunması, merkezi olarak aynı tedbirlerin ve kararların bütün üniversiteler için aynı şekilde uygulanmasının doğru olmadığı düşüncesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca; 'Küresel Salgında Yeni Normalleşme Süreci Raporu' üniversitelerimize iletilmiş, salgının bölgesel ve yerel seyrine göre farklı programlar için yapılacak olan uygulamalara yönelik hususlarda üniversitelerimize serbesti tanınmıştır. Yine bu bağlamda özellikle uygulamalı eğitimler, staj, iş yerinde mesleki eğitim gibi hususlara da dikkat çekilmiştir" denildi.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK ANKETİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Küresel salgın sürecinde yükseköğretim kurumlarının tüm programlarında eğitimlerin genel olarak çevrimiçi yöntemlerle kesintiye maruz kalmadan devam ettiğine dikkat çekilerek, "Bununla birlikte özellikle meslek yüksekokulları, sağlık programları, sanat ve tasarım programları, mühendislik ve mimarlık gibi uygulamalı eğitimleri ağırlıkta olan bölüm ve programların son sınıf öğrencilerinin gerekli yeterlikleri kazanamadan mezuniyet aşamasına gelmiş olmasına ilişkin endişeler, bir müddetten beri öğrenci ve öğretim elemanları tarafından YÖK Başkanlığımıza bildirilmektedir. Konunun en önemli paydaşları olan öğretim elemanları ile öğrencilerimizin de bu sürece dair görüşlerinin alınması yoluna gidilmiştir. Bu maksatla 1 milyon 300 bin kişiye yakın katılımcıyla YÖK tarafından Türkiye’nin ulusal ölçekte en büyük anketi gerçekleştirilmiştir. Anket sonuçları Sağlık Bakanlığı dâhil ilgili kurumlar ile paylaşılmıştır. Bu çerçevede özellikle mezun durumunda olan öğrencilerin yetkinliklerinin kazandırılmasında telafisi güç eksiklikler oluşabileceği düşünülerek, uygulamalı ve teorik eğitimlerin sürdürülüş şekline dair Sağlık Bakanlığından görüş alınması uygun görülerek Bakanlığa bu görüş talebi iletilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

UYGULAMALI EĞİTİMLER YÜZ YÜZE, TEORİK EĞİTİM UZAKTAN

Sağlık Bakanlığı’nın "Yükseköğretim kurumlarında uygulamalı eğitimlerde azami dikkat ile ve sıkı tedbirler eşliğinde yüz yüze eğitimin yapılabileceği, ancak teorik eğitimlerin mümkün olduğunca uzaktan eğitim yöntemleri kullanılarak devam ettirilmesinin uygun olacağı mütalaa edilmektedir" görüşünün YÖK'e iletildiği hatırlatılarak YÖK Yürütme Kurulu’nun 17 Şubat 2021 tarihli toplantısında alınan kararlara ilişkin şöyle denildi:

"Uygulamalı eğitimlerin azami dikkatin gösterilmesi ve sıkı tedbirlerin alınması şartıyla öğrenciler seyreltilerek, gruplara ayrılarak yüzyüze yapılabileceği, teorik eğitimlerin ise Sağlık Bakanlığının görüşleri ile programlarda kazandırılması gereken asgari yeterlikler dikkate alınarak mümkün olduğunca çevrimiçi yapılması, Sağlık Bakanlığınca dönem ortasında konuya ilişkin tekrar bir değerlendirme yapılacağının göz önünde bulundurulması, salgın endişesi veya barınma dolayısıyla eğitimlere devam etmek istemeyen öğrencilerin kayıt dondurma haklarından yararlandırılması, küresel salgın döneminde öğrenci motivasyonu üzerinde de yoğunlaşmanın önemli olması hasebiyle rehberlik hizmetlerine ağırlık verilmesi hususları bütün devlet ve vakıf yükseköğretim kurumlarımıza bugün bir resmi yazı ile bildirilmiştir."

ÜNİVERSİTELER BAHAR DÖNEMİNDE AÇILIR MI? BİLİM KURULU ÜYESİ NE DEMİŞTİ?

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan geçtimiz günlerde yaptığı açıklamasında okullar ne zaman ve nasıl açılır sorusuna şu öneriyle yanıt verdi; "Önce ana sınıfları, ilkokul 1 öğrencileri, daha sonrasında ilkokulun diğer sınıfları, orta sonda olup sınava girecek çocuklar, lise sonda olup sınava girecek çocukların açılması daha doğru olacaktır. Burada tabii bir başka husus da üniversiteler meselesi. Üniversitelerin büyük bölümü uzaktan eğitim yapıyor, üniversitenin kendisine bırakılmış durumda şu anda." dedi.

"ŞUBAT AYI VAKA SAYISINA GÖRE ÜNİVERSİTELER AÇILABİLİR"

Prof. Dr. İlhan merak edilen üniversiteler ne zaman açılacak, bahar döneminde üniversiteler açılacak mı sorularına ise vaka sayısına vurgu yaparak şu cevabı verdi; "Üniversite öğrencileri için de her üniversitenin şubat dönemini değerlendirip, bu dönemdeki vakaların, hastaların gidişatına göre karar verecekleri düşüncesindeyim. Üniversiteler ile okulların açılmasını bir tutmamak gerekiyor. Üniversiteler açıldığı zaman yüz yüze, çok fazla insan bir araya gelecek. Gençler farklı illerden gelecekler, bir arada olacaklar, sosyal mekanlarda buluşacaklar. Okullarda böyle değil. Özellikle ilk ve ortaokullarda dışarı ile temas daha sınırlı olduğu için okullar açılıyor" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler