Olay, 30 Temmuz 2014 tarihinde Buca İlçesi 221/3 Sokak'ta meydana geldi. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne bağlı Yunus Timleri Amirliği'nde görevli 15 yıllık polis memuru İlkay M., iddiaya göre otomobilini, bayramda kullanması için arkadaşı Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Resim Konstrüksiyon Bölümü öğrencisi Cenk Yazıcıoğlu'na verdi. Yunus Timleri'nde 4 yıldır görev yaptığı belirtilen İlkay M., bir süre sonra otomobilini almak için Yazıcıoğlu'nun evine gitti. Ancak Yazıcıoğlu otomobili vermek istemeyince aralarında tartışma çıktı. Öfkelenen ve sinir krizi geçiren İlkay M., ekmek bıçağıyla arkadaşını göğsünden yaraladı. İlkay M., kendine geldikten sonra polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Sağlık görevlileri tarafından ambulansla Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yazıcıoğlu, müdahalelere rağmen hayatını kaybetti. Meslektaşları tarafından gözaltına alınan İlkay M., işlemlerin ardından sevk edildiği adliyede tutuklandı.
Olayı oruşturan Cumhuriyet Savcısı, toplanan delillere, Adli Tıp Kurumu raporu ve tanık ifadelerine dayanarak, sanık polis memuru İlkay M. hakkında, 'kasten adam öldürmek' suçundan yargılanması için 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki karar duruşmasına, hakkında müebbet hapis cezası istenen tutuklu sanık İlkay M., avukatı Oktay Ensari, ölenin annesi Elif Uçdu, avukatı Zehra Duygu Akçay katıldı. Avukat Akçay, sanığın cinayeti bilerek ve kasten işlediğini, bu nedenle tahrik ve diğer indirimlerin uygulanmamasını talep ettiklerini söyledi.
Avukat Ensari ise sanığın cinayeti haksız tahrik altında, meşru savunma sınırları içinde işlediğini, maktul ve sanığın bir süredir arkadaş olduklarını, ancak maktulün sanığı tehdit ettiğini, hatta eşini de öldürmekle tehdit ettiğini, olay günü de yine tehdit ve küfürler ettiğini belirterek bu nedenlerle sanığa ağır tahrik indiriminin ve diğer indirimlerin uygulanmasını istedi.
Sanık ise cinayeti kasten işlemediğini, olay günü maktülün kendisine bıçakla saldırdığını, polis memuru olduğundan, savunma sanatını uygulayıp bıçağı elinden aldığını, korkutmak amacıyla da bıçağı rastgele salladığını, ağır tahrik indiriminin uygulanmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, verdiği kısa aranın ardından, olayın meşru müdafa sınırları içinde gerçekleşmediğini, sanığa önce 'kasten adam öldürme' suçundan TCK 81/1. madde kapsamında müebbet, daha sonra 'haksız tahrik' ve 'iyi hal' indirimleri uygulanarak 15 yıl hapis cezasına indirilmesine ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildiğini bildirdi. (DHA)