Geçen yıl kurduğu altın madeni şirketinin ilk üretimini görmek için Orta Afrika'ya giden İstanbul Altın Rafinerisi'nin patronu Ömer Halaç, orada kendisini ısıran ve sıtmaya neden olan Anofel sineğinin kurbanı oldu.
Isırıldığını farketmeyen ve soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye giden Halaç, sıtma olduğunu öğrendi. Halaç, bir hafta süren yaşam mücadelesini dün sabah kaybetti.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nin başkenti Bangui'de kurduğu altın madeninin ilk üretimini yerinde görmek amacıyla 16 Nisan'da 2 çalışanıyla bu ülkeye giden İstanbul Altın Rafinerisi'nin (İAR) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Halaç, dört günlük iş gezisi sırasında Anofel adı verilen ve sıtma paraziti taşıyan sineğin kendisini soktuğunu farketmedi.
Orta Afrika Cumhuriyeti'nden 19 Nisan'da dönen ve bu ay başında Kırgızistan'a giden Halaç, soğuk algınlığı şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Sıtma teşhisi konan Halaç, 15 günü bulan kuluçka süresi geçtiği ve hastalık ilerlediği için tedaviye cevap veremedi. Yaklaşık bir hafta yoğun bakımda kalan Ömer Halaç, dün sabah vefat etti.
AFRİKA'YA YATIRIM YAPTI
Halaç'ın Orta Afrika Cumhuriyeti'ni yaptığı gezide yanında bulunan İAR'nin Afrika Sorumlusu Tahir Yıldız, genç işadamının Afrika'ya sıklıkla geldiklerini belirterek, yaşadıkları gelişmeleri şöyle anlattı: "Ömer Bey, Afrika'daki iş görüşmeleri ve yatırım alanlarını yerinde araştırmak için ayda en az bir kez bu kıtaya yolculuk yapar. Son yolculuğunu yaptığı Orta Afrika Cumhuriyeti'nde ise geçen yıl yerel bir ortakla Cordia-Kamines adlı bir şirket kurdu. Bu yatırım deneme üretimine 16 Nisan'da başladı. Ömer Bey de ilk ürünleri görmek için 16 Nisan'da başkent Bangui'ye geldi. Baş mühendisimiz Kabatay Taşpolat ile birlikte 3 kişi yatırım tesislerini gezdik. Burada Ömer Bey'i sıtmaya neden olan Anofel sineği sokmuş. Bunu hissetmek çok zor, farkına da varamadık. Kuluçka süresi 10-15 gün olarak biliniyor. 19 Nisan'da Türkiye'ye geri döndük. Ardından 1 Mayıs'ta Kırgızistan'da iş görüşmesine gitti. Eksi 27 derece olan ülkede soğuk aldığını söyleyerek 3 gün sonra Türkiye'ye döndü. Hastaneye kaldırıldı. Sıtma teşhisi konuldu. Ateşinin 40 dereceye vardığını söylüyorlar. 3-4 gün sonra da yoğun bakıma alındı. Ancak dün sabah saat 5'te vefat haberini aldık."
YALNIZCA DİŞİLERİ HASTALIK BULAŞTIRIYOR
Sıtma, hastalık yapıcı bir grup parazit olan plazmodiumların dişi Anofel sivrisinekleriyle insanlara bulaşmasıyla yayılan ateşli bir hastalık. Anofelin yalnızca dişileri sıtma bulaştırıyor. Dişilerin yumurtalarını geliştirebilmeleri için mutlaka kana gereksinmeleri var.
Dişi Anofel bir seferde 100-200 yumurta bırakıyor. Ergin dişi sinek 3-4 hafta yaşarken erkeklerin ömrü birkaç günle sınırlı.
Halaç'ın cenazesi, bugün Eyüp Sultan Camii'nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından İstanbul'da toprağa verilecek.