ADANA (İHA) - Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye'de pamuk üretimin merkezi konumundaki yerlerden biri olan Adana'nın Ceyhan İlçesi'nde çiftçiler, pamuk üretiminden uzaklaşmaya başladı.
Ceyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Kenan Balkı, Ceyhan Ovası'nda toplam 1 milyon 200 bin dekarlık alanda tarım ürünü yetiştirildiğini ve 10- 15 yıl öncesine kadar bu alanın yarısında pamuk tarımı yapıldığını belirterek, günümüzde çiftçilerin başka ürünlere yönelmek zorunda bırakıldıklarını söyledi.
Buna neden olarak pamukta girdi ve işçilik maliyetlerinin yüksek oluşunun yanı sıra devlet desteğinin yetersizliğini gösteren Balkı, "Kütlü pamuğa kilo başına verilen destekleme primi 1999 yılında 12 cent iken, 2003'te 90 bin liraya düşürüldü. Bu durumda çiftçi başka ürünleri tercih etmek zorunda kaldı. Yine 1999'da 350 bin dekarlık alanda pamuk üretimi yapılırken, 2003 yılında bu oran 59 bin 474 dekara indi" dedi.
Günümüzde "Pamuk Ağası" tiplemesinin de tarihe karıştığını ifade eden Balkı, makineli hasadın yapılamamasının da söz konusu düşüşte büyük rol oynadığını vurguladı.
Türkiye'nin, Suriye ve Mısır ile birlikte pamuk hasadının elle yapıldığı 3 ülkeden bir olduğunu açıklayan Balkı, ülkemizde toplam 18 adet pamuk toplama makinesinin olmasına karşın Yunanistan'da bu sayının bine yakın olduğuna dikkat çekti. Devletin daha fazla zaman yitirmeden pamuk üreticisinin sorunlarına ciddi çözümler geliştirmesini isteyen Balkı şöyle konuştu:
"Sanayiinin temel hammaddelerinden biri olan pamuğun ithal ediliyor olması hem çiftçi hem de ülke ekonomisi açısından zarardır. Türk sanayicisi günümüzde pamuk ithal ediyor ve çiftçi bundan zarar görüyor. Ancak böyle sürerse gelecekte pamuk yerine iplik ithal etmek zorunda kalabilirler ve o zaman da kendileri de mağdur duruma düşebilirler."
Öte yandan, Ceyhan'da pamuk hammaddesi üzerine toplam 8 sanayii tesisi bulunurken, bunların işledikleri pamuğu ithal ettikleri kaydedildi.