HABER

Üreticiye destek azalıyor

BOLU (İHA) - Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) İktisat Topluluğu ile Ziraat Mühendisleri Odası Bolu Şubesi işbirliği ile düzenlenen "Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü ve Türkiye Tarımı" konulu panelde, Türkiye'de uygulanan tarım reformları nedeniyle tarıma verilen desteklemelerde ciddi oranda düşüşler yaşandığı ortaya çıktı.

AİBÜ Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele katılan uzmanlar, Türk tarımının Avrupa Birliği sürecinde yaşayacağı değişimleri masaya yatırdı. Ziraat Mühendisleri Odası Bolu Şube Başkanı Gökhan Günaydın, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Olhan ve AİBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Aydın'ın konuşmacı olarak katıldığı panelin oturum başkanlığını AİBÜ'den Prof. Dr. Mahir Ulusoy yaptı.

Panelde 1991-2001 yılları arası genel tarım sayımı sonuçları çerçevesinde Türkiye tarımının gelişimini anlatan AİBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Bahadır Aydın, küçük ölçekli üreticinin tasfiye olduğunu vurgulayarak, büyük ölçekli arazilerin işletmeler tarafından satın alındığını, Türkiye'de tarım arazilerinin çok parçalı olması nedeniyle de kullanılamadığını söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emine Olhan ise Türkiye'de tarım politikalarında gerçekleştirilen reform niteliğindeki değişikliklerin üreticileri mağdur ettiğinin altını çizdi. Avrupa Birliği sürecinde tarım sektörüne sağlanan desteklemelerin ciddi oranda düşüş gösterdiğini bildiren Olhan, "1999 yılında tarıma verilen destek 7 milyar dolarken, 2002 yılında bu rakam 1.1 milyar dolara geriledi. Çiftçiler uygulanan politikalar nedeniyle 4 milyar dolar zarar etti. Girdi kullanımında azalmalar oldu. Gübre ve kimyasalların kullanımı yüzde 25-30 oranında azalma gösterdi" diye konuştu.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın da, Avrupa Birliği sürecinde Türk tarımına sağlanan desteğin her geçen gün azaldığını ve çiftçinin 450 bin hektar araziyi üretmekten vazgeçtiğini söyledi. Tarımın katma değerinde de büyüme yerine hep azalma olduğunu anlatan Günaydın, yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye'nin 1.8 milyar dolarlık dış alım yaptığının altını çizdi.

En Çok Aranan Haberler