HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Usta yazar Tahsin Yücel, hayatını kaybetti

Türk Edebiyatı'nın usta isimlerinden Tahsin Yücel hayatını kaybetti. Tedavisine devam edildiği hastanede hayatını kaybeden 83 yaşındaki Tahsin Yücel'in cenazesi yarın Şişli Camii'nden kaldırılacak.

Usta yazar Tahsin Yücel, hayatını kaybetti

Türkiye büyük bir yazarı kaybetti. Türk Edebiyatı'nın usta kalemlerinden biri olan Tahsin Yücel, 83 yaşında tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Çok yönlülüğüyle bilinen ve yazın dünyamızda önemli bir yere sahip olan Tahsin Yücel için yarın Şişli Camii'nde cenaze namazı düzenlenecek ve ardından toprağa verilecek.

TAHSİN YÜCEL KİMDİR?

Tahsin Yücel, 17 Şubat 1933 tarihinde Kahramanmaraş'ın Elbistan İlçesi'nde dünyaya geldi. Kundurucı Ahmet Yücel ve Nuriye Münevver Hanım'ın oğlu olan Tahsin Yücel, ilköğrenimini memleketinde, Elbistan Gazi Paşa İlkokulu'nda tamamladı. Ardından 1945 yılında İstanbul'a gelen Tahsin Yücel, 1953 yılında Galatasaray Lisesi'nin tamamladı ve 1960 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü bitirdi. Üniversite eğitiminin ardından, akademik kariyer yapmayı tercih eden usta yazar, 1969 yılında doktorluki 1972 yılında doçentlik, 1978 yılında ise profesörlük unvanını aldı ve 2000 yılına kadar burada kaldıktan sonra emekliye ayrıldı.

TAHSİN YÜCEL'İN EBEBİYATA KATKILARI

Türkiye'nin usta kalemlerinden biri olmayı başaran Tahsin Yücel, yazın hayatına öyküler yazarak başladı. İlk öyküsü olan 'Dert Çok, Hemdert Yok!" öyküsünü bir derlemede yayınladı. Sonraları çeşitli dergilerde öyküleri yayımlanan Tahsin Yücel, kullandığı dil, Anadolu insanına yaklaşımındaki tutarlılık ve anlatım tarzıyla dikkatleri çekti. Uçan Daireler, Haney Yaşamalı, Düşlerin Ölümü gibi öykülerinde o dönemin akımlarından etkilendi fakat 70'li yıllara gelindiğinde derin kişilikler yaratıp çevreyi daha az ele almasıyla farklı bir tarza büründü.

Tahsin Yücel, 1956 yılında Sait Faik Hikaye Armağanı (Haney Yaşamalı), 1959 yılında TDK Öykü Ödülü (Düşlerin Ölümü), 1984 yılında Azra Erhat 'Çeviri Üstün Hizmet Ödülü' (Yaban Düşünce), 1993 yılında Orhan Kemal Roman Armağanı (Peygamberin Son Beş Günü), 1999'da Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü (Söylemlerin İçinden), yine 1999 yılında Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülü (Komşular), 2002 yılında Ömer Asım Aksoy Ödülü (Yalan), 2003 yılında Yunus Nadi Roman Ödülü (Yalan), 2007 yılında Balkanika Ödülü (Gökdelen), 2008 yılında Mersin Kenti Edebiyat Ödülü ve 1997 yılında Fransız Hükümeti Palmes Académiques nişanı Commandeur derecesine layık görüldü.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler