Savunma Sanayi İcra Komitesi'nin son yapılan toplantısında, ihaledeki İsrail firması elenirken, üç firmadan oluşan kısa liste yapılmıştı. Toplantıda, İtalyan Telespazio, Alman OHB ve İngilizlerin EADS Astrium firmalarının sunduğu teklifleri kabul edilmişti.
Hazırlanan kısa liste fiyat bakımından kıyaslandığında, İtalyan firması birinci, İngilizler ikinci, Almanlar da üçüncü sırada bulunuyor. Teknik değerlendirmede de İtalyanlar ilk sırayı alırken, savunma kaynakları olanaklar açısından en iyi teklifin İngilizlerden geldiğini bildirdiler.
-BRİFİNG SIRASINDA GERİLİM-
Savunma kaynaklarının ANKA'ya verdiği bilgiye göre, başta Hava Kuvvetleri Komutanlığı olmak üzere Genelkurmay Başkanlığı ihalenin Almanlara verilmesini istiyor. Askerler uydu kapasitesi açısından Almanların verdiği teklifin daha cazip olduğunu belirtiyorlar. Ancak hükümet kanadı ile sivil bürokrat kesim ise İtalyanlara sıcak bakıyor.
Alınan bilgiye göre, Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) birimleri geçtiğimiz günlerde Göktürk Uydu Projesi ile ilgili olarak Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı Korgeneral Hilmi Akın Zorlu'ya konuyla ilgili brifing verdiler. Kulislere yansıyan bilgiye göre, bu brifing sırasında, SSM bürokratları ile askerler arasında tartışma çıktı.
Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun da geçtiğimiz hafta Başbakanlık'a yaptığı sürpriz ziyarette bu konuyu gündeme getirdiği öğrenildi. Orgeneral Babaoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, askerlerin neden Almanları tercih ettiğini anlattığı kaydedildi.
-FIRLATMA 2011'DE-
Gecikmeler nedeniyle uydunun uzaya fırlatılması ise 2011 yılına kaydırıldı. Projede, TAI ile TURKSAT işbirliği yapacaklar. TAI, artık uçakların yanı sıra uydu üretim, test ve entegrasyon merkezi olacak. Göktürk Keşif Gözetleme Uydusu'nda tercihin yapılmasının ardından TAI de kurulan test ve entegrasyon merkezi yabancı ana yükleniciliğinde gerekli teknolojik altyapı ile donatılacak. TAI ile TÜBİTAK arasında devam eden görüntüleme amaçlı bilimsel araştırma ve teknoloji uydusu geliştirme üretim çalışmaları da binadaki merkezde sürdürülecek. TAI'de kurulan Uydu Test ve Entegrasyon Merkezi de, Türkiye'nin askeri ve sivil amaçlı uydularının üretileceği yer olacak.
-TERÖRİSTLERİ İZLEYECEK-
Göktürk Uydusu, bir metrenin altındaki nesnelerin hareketlerini de rapor edebilecek kabiliyette olacak ve sınırdan terörist geçişlerin engellenmesi noktasında fayda sağlayacak. Göktürk Uydusu'yla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri, havadan kendi istihbaratını sağlama noktasında da önemli bir avantaja sahip olacak. 200 milyon dolar harcanacak ve yüksek çözünürlüklü resimler gönderecek olan uydunun, yerli ve yabancı sanayii işbirliği içinde üretilmesi ve geliştirilmesi öngörülüyor. Bu nedenle TAI, TÜBİTAK ve ASELSAN gibi kuruluşlar projede rol alacak. Uydunun 600-650 kilometre yükseklikte yörüngeye yerleştirilmesi planlanıyor.
-KOMİTENİN GÜNDEMİ-
İcra Komitesi toplantısında görüşülecek konular ana başlıklar halinde şöyle:
- Göktürk Uydu Projesi
- Alçak ve orta menzilli havadan füze savar sistemi
- Kara Kuvvetleri Komutanlığı Temel Eğitim Uçağı Projesi
- Komuta Kontrol Uçağı Projesi
- Sat botu (2-4 adet)
- Modern Piyade Tüfeği
- Ay sınıfı denizaltı modernizasyonu
Başlama Kararı Gerektiren Projeler: - MTA'ya Sismik Araştırma Gemisi Alımı Projesi
- Cougar ve eğitim uçağı için 2 adet simülatör alımı
- Başbakanlığa VİP uçağı alımı
İcra Komitesi'nin gündeminin son sırasında ise 2000 yılında Sikorksy firması ile imzalanan helikopter anlaşmasının iptali bulunuyor.
ANKA