HABER

Varis'i hafife almayın

Aynaya bakıldığında bacaklarda görülen 3mm.'den büyük damarlara varis denilmektedir. Kalbe kan pompalanmasını sağlayan damarlarda, yerçekimini dolayısıyla kanın aşağıya doğru hücum etmesini engelleyen küçük kapakçıklar (valfler) bulunur. Ancak bazı insanlarda, özellikle de hamile kadınlar, aşırı kilolu insanlarda ve sürekli ayakta çalışmak zorunda olan kişilerde bu valflerin bir bölümü kendini bırakabilir. Bu da kanın doğrudan aşağıya hücum edip damarların genişlemesine neden olur.

Sürekli sabit bir şekilde aynı yerde ayakta durma ya da oturma gerektiren öğretmenlik, berberlik, garsonluk, sekreterlik vb. gibi meslek grupları bireylerin bacaklarında varis oluşmasını ve hızlı ilerlemesini tetikler.

www.a1-varis.com

VARİS HASTALARINA AİT ŞİKAYETLER;

- Akşam ağrıyacak bacaklarımı düşündükçe yataktan kalkmak istemiyorum.
- Bacaklarımdaki damarların çirkin görüntüsünden etek giyemiyorum.
- Plaja gitmek istemiyorum.
- Damarlar bacağımın her yerini kapladı.
- Geceleri kraplarla ve ağrılarla uyanıyorum.
- Bacaklarımdaki damarlar zamanla çoğalıyor.
- Ayak bileklerim şiş.
- Açılan yaralar kapanmıyor.

www.a1-varis.com

İNSAN YAŞAMI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ;

Damarlarda deformasyon sonrası kronik gerilime sebebiyet veren; bacaklarda şişkinlik, yorgunluk ve ağrıyla birlikte karşımıza çıkan varis hastalığı tedavi süreci geciktikçe kendini ikincil hastalıklar adını verdiğimiz ileri safhalara taşıyor Varislerin erken tanı ve tedavisi, kapakçıklardaki bozukluğun damar duvarlarında kalıcı değişiklikler olmadan tamir edilme şansını hastalara sunmak içindir. Başlangıçta küçük kılcal damarlardaki ya da mavi-yeşil renkteki damar genişlemelerinin, ileri safhalarda kahverengi renge dönüşüp varis ülserlerine neden olabiliyor. Hastada ağrı ve diğer şikayetler uzun sürede geliştiğinden hastaları çok rahatsız etmiyor tabii bu arada hastalık ilerliyor ve oluşan ikincil hastalıklar bireylerin yaşam kalitesini çok düşürüyor.

www.a1-varis.com

VARİSİN TOPLUMDA GÖRÜLME SIKLIĞI ve TEDAVİ OLMAYI TERCİH EDEN HASTA GRUBUNUN ÖZELLİKLERİ;
Yapılan araştırmalar batı toplumlarında yaşla birlikte hastalığın görülme sıklığının arttığını göstermekte. Bu konuda Türkiye'de 1994 yılında yapılan bir çalışmada, görülme sıklığı %70 olarak bulunmuş.

Araştırmalar hastalığın her iki cinsiyete ait bireylerde eşit ölçüde görüldüğünü göstermekte. Ancak kadınların biraz estetik kaygılarından da kaynaklı olarak tedavi gören grupta oranı belirgin olarak yüksek.

www.a1-varis.com

TANI KOYMA AŞAMASI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ;

Varisli damarlar 4 tip. Uygulandığı süreçte hastaya hiçbir ağrı vermeyen Renkli Doppler ultrason incelemesinden sonra tedavi planı oluşuyor. Erken tanı koyulabilen vakalarda damarı kurtarmak için bozuk olan kapakların onarımı, ilerlemiş vakalarda ise damarı kurtarmak için çaba gösteriliyor, olumlu sonuç elde edilememesi durumunda ise damarı devre dışı bırakacak tedavi yöntemler uygulanıyor.

www.a1-varis.com

VARİS TEDAVİSİNDE SON YENİLİKLER VE FARKLI UYGULAMALAR;

Bacaklarda sıklıkla değişik tipte varisli damar olduğundan; en iyi sonucu elde etmek için iğne, radyo frekans, lazer ve cerrahiden oluşan tedavi seçenekleri uygulanmakta.

Erken tanı koyulabilen vakalarda damarı kurtarmaya yönelik tedavi yöntemleri tercih ediliyor. Muayene sırasında yapılan renkli Doppler incelemesinde damar genişlemesinden dolayı kapakçık fonksiyonlarının bozulduğu hastalarda, lokal anestezi kullanılarak genişlemiş damarın etrafına sentetik damardan band yapılarak kapak fonksiyonları düzeltilir. Yapılan işlem daha sonra anjiyoskopi (damarın içini görmemizi sağlayan fiber optik) yardımıyla kontrol edilmekte ve gerektiğinde bozuk kapakçıklar onarılmakta, onarılan kapakçık bölgesindeki damar bütünlüğü bozulmadan onarım gerçekleştirilerek diğer onarım işlemlerinden daha kalıcı ve etkili sonuçlar alınmakta.

Diğer vakalarda ise köpük tedavisini en küçük damardan, en büyük damara kadar elde edilme şekli, ilaç yoğunluğu ve uygulama teknikleri değiştirilerek kullanılmakta.

www.a1-varis.com

Çoğunlukla uyguladığımız RFS yönteminde, köpük kullanılarak 30 dakika süren bir işlem sonrası hastalar varisli damardan kurtulup sağlığına kavuşmakta.

Büyük damarları sağlam veya RFS sonrası bozuklukları düzeltilmiş orta ve küçük varisli damarlara T Fly® la uygulanan sclerotherapy adı verilen ağrısız işlem sırasında hastalar uygulamayı izliyor ve varislerinin hemen yok oluşunu gözlüyor. T Fly® uygulamasıyla çok ince olan (0.1mm) kırmızı kılcal damarlara da tedavi uygulanıyor. Bu damarların kaybolmasını seyretmek ise ister istemez sihirli bir el tarafından bacaklarınızdaki damarların silinmesi duygusunu yaratıyor.

www.a1-varis.com

SIK UYGULANAN " RFS TEDAVİSİ"

RFS için kasık bölgesine lokal anestezi uygulandıktan sonra hasta tedavi süresince ağrı hissetmemekte. Daha sonra estetik prensiplere uygun olarak yapılan 2-3cm. lik kesiden damara ulaşılır ve katater denilen ince boru yerleştirilir. Ultrason kontrolünde damar boylu boyunca köpükle doldurulur. Bu yöntemle diğer yöntemlerin aksine ek bir anesteziye ve estetik bakımdan rahatsız edici yara izlerinin oluştuğu ek bir cerrahi müdahaleye gerek duyulmaz.

İşlem bitiminde hastaların tek yapması gereken, operasyon sonrasında bir saat yürümek ve tüm varis tedavileri sonrasında giyilmesi gereken varis çorabını en az 3 hafta giymek.

www.a1-varis.com

undefinedundefined

En Çok Aranan Haberler