ANKARA(ANKA)-Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Merkez Bankası'nın ortaklaşa gerçekleştirdiği Tüketici Eğilim Anketi, yurttaşların satın alma gücünün 6 ay önceye göre daha kötü durumda olduğunu, gelecek 6 aylık dönemde ise daha da kötüleşeceği beklentisini ortaya koydu.
Söz konusu anket sonuçlarına göre oluşturulan Tüketici Güven Endeksi, ekonomik durumu kötüleşen yurttaşların ve izleyen dönemde kötüleşme bekleyenlerin oranının arttığını gösterdi. Ankete yanıt verenlerin sadece yüzde 0.8'i 6 ay önceye göre satın alma gücünün çok daha iyi, yüzde 13.1'i de biraz daha iyi olduğunu söylerken, yüzde 33.2'lik bir kesim biraz daha kötü, yüzde 3'lük kesim ise çok daha kötü olduğunu dile getirdi. Yüzde 49.8'lik kesim ise satın alma gücünde değişiklik olmadığını bildirdi.
Gelecek 6 aylık dönemde satın alma gücüyle ilgili beklentiler de benzer bir tablo ortaya koydu. Bu dönemde satın alma gücünün çok daha iyi olacağını bekleyenlerin oranı yüzde 1, biraz daha iyi olacağı beklentisindekilerin oranı da yüzde 14.1'de kalırken, yüzde 27.8'lik kesimin satın alma gücünün biraz daha, yüzde 3'lük kesimin ise çok daha kötüleşeceğini düşündüğü saptandı.
-"EKONOMİ ÜÇ AY ÖNCEYE GÖRE DAHA KÖTÜ"
Üç ay öncesine göre Türkiye'nin şu andaki genel ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde "çok daha iyi" diyenler yüzde 1.7, "biraz daha iyi" diyenler yüzde 21.3, "aynı" diyenler yüzde 35.4, "biraz daha kötü" diyenler yüzde 29.9, "çok daha kötü" diyenler yüzde 2.9 çıktı.
Gelecek üç ayda genel ekonomik durumun çok daha iyi olacağını bekleyenler yüzde 2.2, biraz daha iyi olacağı beklentisinde olanlar yüzde 21.4 olurken, biraz daha kötü olacağını bekleyenler yüzde 24, çok daha kötü olmasını bekleyenler yüzde 3.2 düzeyinde gerçekleşti.
-İŞ BULMA OLANAKLARI AZALACAK
Gelecek 6 aylık dönemde iş bulma olanaklarına ilişkin beklentilerde yüzde 32.9'lük kesim "aynı kalacak" derken, yüzde 23.9'luk kesim "biraz azalacak", yüzde 8.1 "belirgin olarak azalacak" şeklinde görüş bildirdi. İş bulma olanaklarının belirgin olarak artacağı beklentisinde olanların oranı yüzde 4.3'te kaldı. Yüzde 17.3'lük bir kesim de olanakların biraz artacağı görüşünü dile getirdi.
-YURTTAŞIN DAYANIKLI TÜKETİM ALMA İHTİMALİ YOK
Ankete katılanların yüzde 84'ü, kendisi ya da ailesinin gelecek 6 aylık dönemde buzdolabı, TV, mobilya gibi dayanıklı tüketim malı alma olasılığının hiç bulunmadığını bildirdi. Yüzde 6.7'lik bir kesim de bu soruya "pek sanmıyorum" yanıtını verirken, aynı orandaki bir kesim "olabilir", yüzde 2'lik bir kesim de "çok yüksek" dedi.
Gelecek 6 aylık dönemde kendisinin ya da hane halkının otomobil alma olasılığı bulunmadığını bildirenlerin oranı yüzde 92.9 olarak belirlendi. Söz konusu dönemde otomobil alma ihtimalinin çok yüksek olduğunu bildirenlerin oranı yüzde 0.5'te kaldı.
Söz konusu dönemde konut alma ihtimali olmayanların oranı da yüzde 93.6'ya ulaşıyor.