ANKARA (İHA) - Veteriner Hekimler, hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda hükümetin üzerine düşen görevleri yapmadığını belirterek, veteriner hekimlerin kuş gribiyle mücadele edebilecek durumda olduklarını, ancak bunun için siyasi iradenin gerekli olduğunu bildirdi.
Veteriner Hekimler Derneği Başkanı Prof. Dr. Şakir Doğan Tuncer, Ankara Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Ayhan Filazi ve Ankara Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Akan, kamuoyunda sıkça tartışılan Kuş Gribi hastalığıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Dernek Lokali'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı Tuncer, hayvandan insana geçen yaklaşık 200 hastalık bulunduğunu ve bunlardan birinin de kuş gribi olduğunu belirterek, bugüne kadar uzmanlar ve sivil toplum örgütlerinin bu hastalıkla ilgili geçmiş ve şimdiki hükümetlere uyarılarının dikkate alınmadığı için bugünkü sonuçlarının ortaya çıktığını kaydetti. Kuş gribiyle ilgili mücadelede sonuç alınamamasının nedenlerini anlatan Tuncer, Türkiye'de veterinerliğin AB'ye uygun yapılandırılmadığını söyledi. Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün 20 yıl önce kapatılmasının ardından teşkilatının da dağıldığını belirten Tuncer, şu an Tarım Bakanlığı'nda görev yapan veteriner hekim sayısının hayvan hastalıklarıyla mücadele etmekte yetersiz olduğunu söyledi. AB'de olduğu gibi Türkiye'de de Gıda ve Veteriner Dairesi'nin kurulması gerektiğini söyleyen Tuncer, hayvan hastalıklarıyla mücadele için Tarım Bakanlığı'nın 17 milyon YTL bütçe ayırdığını ve bunun yetersiz olduğunu kaydetti. İnsanların hayvan hastalıklarıyla mücadele etme konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyleyen Tuncer, Orman Bakanlığı'nın da av yasağını çıkartmakta geç kaldığını ayrıca hükümetin de Kriz Masası oluşturamamasının zaaf olduğunu söyledi.
"Doğal bir afetle karşı karşıyayız" diyen Ankara Veteriner Hekimler Odası Başkanı Filazi, kuş gribinin dünyada bir asırdır var olduğunu, veteriner hekimlerin bu hastalıkla mücadele yöntemlerini bildiğini belirterek, "İhtiyacımız olan tek şey siyasi irade ve bilinçlendirmedir" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nın Hayvan ve İnsan Sağlığı Dairesi Başkanlığı'nı kapatarak Kuduz, Tüberküloz, Sıtma, Şap, Brusella, Sars, Deli Dana, Kırım Kongo'su gibi hastalıkların hortlamasına neden olduklarını belirten Filazi, artık hükümetin insan sağlığından tasarruf edilmeyeceğini öğrenmesi gerektiğini ifade etti. Filazi, Manisa Tavuk Enstitüsü'nün kapatılmaması durumunda enstitünün bugün tüm dünyaya yetecek kadar kuş gribi aşısı üretebileceğini, ancak Türkiye'nin bu aşıyı bugün ithal etmek zorunda kaldığını kaydetti.
"VATANDAŞLAR KORKMADAN MARKALI TAVUK TÜKETEBİLİRLER" Filazi ayrıca, Doğubeyazıt'ta ve Iğdır'da ortaya çıkan olayların önlenmesinde geç kalınmasından dolayı Tarım Bakanlığı'nı suçlayarak, Iğdır Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürü'nün sağlıkla hiçbir ilişkisi olmayan bir Açıköğretim mezunu kişi olmasından kaynaklandığına dikkat çekerek, Hayvan Sağlığı Şube Müdürü'nün veteriner olması durumunda hastalığın bu kadar yayılmasının önleneceğini iddia etti.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akan ise hastalıkla ilgili bilgi verdi. Virüsün kış aylarında ortaya çıkması nedeniyle kuluçka döneminin 3 aya kadar çıktığını belirten Akan, ancak virüsün insanlara bulaşması için mutlaka hasta hayvan ya da virüs taşıyan hayvanla yakın temasının gerektiğini kaydetti. İnsana kolay bulaşan bir virüs olmadığının altını çizen Akan, kümes hayvanı besleyenlerin ise hayvanlarını dışarıya salmamalarını, hayvanlarında görülen herhangi bir hastalığı ise hemen yetkililere bildirmelerini istedi. Eğitim ve bilinçlendirme sayesinde hastalığın insanlara bulaşmasının önleneceğini kaydeden Akan, hastalığın evinden işine giden bu tür hayvanlarla yakın teması bulunmayan insanlara bulaşma riskinin olmadığını vurguladı. Akan, vatandaşların korkmadan marketten üretim izni olan markalı tavukları tüketebileceklerini belirterek, yumurtaların yıkanması konusunda da titizlik yapmaları gerektirecek bir durumun olmadığını dile getirdi. Akan, Kuş gribinin Doğu'dan gelen kurbanlık hayvanlarla taşınma riskinin küçük bir ihtimal olduğunu insanların bu tür haberlerle paniğe sürüklenmemesi gerektiğini söyledi.
Öte yandan, Ankara Veteriner Hekimler Odası Başkanı Filazi, hastalığın ortaya çıktığı günden bu yana piyasada tükenen ve ithalatına başlanan Tamiflu ilacının ise hasta olmayan kişilerin içmesi durumunda virüsün bağışıklık kazanacağını ve virüsün dayanıklılığının artıracağını belirterek, vatandaşların hasta olmadan ya da risk taşımadan bu ilacı kullanmamaları gerektiğini ifade etti.