HABER

Yağmur buğdayı çürüttü pamuğu güldürdü

İZMİR (İHA) - Ege Bölgesi pamuk ve tekstil üreticileri, sektörde yaşanan sıkıntının çözümü için hükümete altı maddelik bir acil çözüm paketi sundu. İzmir, Aydın, Denizli ve Manisa Ticaret Borsaları tarafından İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıda alınan kararları basın mensuplarıyla paylaşan İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, "Allah tekstil sektörüne yardım etti. Bu yıl yağan yağışlar ekili alanlarda buğdayı çürütürken şimdi o alanlara pamuk ekilecek. Pamuk, tekstilin, tekstil de Türkiye'nin katma değer lokomotifidir" dedi.

İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda gerçekleşen toplantıya; İzmir, Aydın, Denizli, Söke, Manisa, Nazilli, Akhisar Ticaret Borsaları temsilcileri ile Bergama Ziraat Odası, Söke Ziraat Odası, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği, Ege Çiftçiler Derneği ve Ulusal Pamuk Konseyi temsilcileri katıldı.

İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Barış Kocagöz, toplantı sonrası sorunlarını ve çözüm önerilerini "Hükümete Acil Çağrı" başlığı altında altı madde ile sıraladı. Sektör temsilcileri adına konuşan Barış Kocagöz, hükümetin dünyada yaşanan ekonomik krizin olumsuz etkilerini hafifletmek amacıyla hazırladığı destek paketlerinde tekstil, konfeksiyon ve tarımsal sanayinin de unutulduğunu belirterek şöyle konuştu: "Şu ana kadar açıklanan paketlerden tekstil ve konfeksiyon sektörleriyle ilgili önlem
çıkmadı. Bundan sonra açıklanması beklenen paketlerde mutlaka bu sektörlere yönelik adım atılmalı. Allah tekstil sektörüne yardım etti. Ekili alanlarda bulunan buğday yoğun yağışlar nedeniyle çürüdü, o alanlara şimdi pamuk ekilecek. Pamuk tekstil sektörünün tekstil de Türkiye'nin katma değer lokomotifidir."

Pamuk üretimi için en uygun dönemde olduklarını anlatan Kocagöz; sözlerine şöyle devam etti: "Şimdi pamuk üretimi için ekim dönemi. 15 Mayıs'tan sonra ekilen pamuk işe yaramaz. Bu sebeple hükümetin sesimize kulak vermesi gerekir. Türkiye'de öneriler çok geç dikkate alınıyor. Biz altı yıldır prim miktarının ekim döneminden önce açıklanması gerektiğini söylüyorduk bu sene bunu yaptılar. Ancak henüz 2008 yılı ürünü primleri bile ödenmedi."

Pamuk üretimi ve tekstil -konfeksiyon sektörünün sıkıntılarının dikkate alınmasını isteyen Barış Kocagöz, toplantıda alınan ve ilgili tüm bakanlıklara gönderilecek olan altı maddelik öneri paketini de kamuoyu ile paylaştı. Kocagöz, paketteki maddeleri şöyle sıraladı: "2008 yılı ürünü prim miktarında yapılan yüzde 10 kesinti iptal edilerek, pamuk ekimlerinden önce ödenmesi gereken 2009 yılı prim miktarı 42 kuruştan 55 kuruşa yükseltilmeli. Mazot ve gübre gibi girdi destek katsayıları yeniden düzenlenmeli ayrıca mazot ve gübre fiyatlarının üzerindeki ÖTV ve KDV vergileri yüzde 1'e indirilmeli, 2008 yılı başında ham pamuk satışına getirilen yüzde 8 KDV tekrar eski oranı olan yüzde 1'e düşürülmelidir. Ziraat Bankası'nda borçları yapılandırılan üreticiler bankaca takip listesine alınmaktadır bu sebeple üreticiler diğer kredi imkanlarından yararlanamamaktadır, bu yanlış uygulamaya son verilmeli."

Yerli pamuk kullanımını özendirmek için sanayicilere destek verilmesi gerektiğini anlatan
Kocagöz, sözlerine şöyle devam etti: "Ege Bölgesi pamuk için en elverişli bölgedir, bölgede pamuk üretiminden vazgeçenler tekrar teşvik edilmeli. En önemli istihdam alanlarından biri olan tekstil ve konfeksiyon sektörünün üzerindeki vergi, sigorta ve enerji yükleri hafifletilmelidir."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler