İSTANBUL(ANKA)- TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Yalçındağ, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi kararının aceleye getirildiğini, konunun Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ile birlikte daha geniş bir siyasi sistem tasarımı çerçevesinde tartışılması gerektiğini belirtti. Yalçındağ, "Daha açık ifade etmek gerekirse sistem değişikliği anlamına gelebilecek böyle bir girişimin, siyasi partiler yasası ve seçim sistemi ile ilgili değişiklikler yapılmadan ele alınmasının eksik ve sakıncalı olacağını düşünüyoruz" dedi.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Demokrat Parti Genel Başkanı Mehmet Ağar ve Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu'nun konuk olarak katıldığı ve ikincisi düzenlenen "Siyasi Parti Genel Başkanlarıyla Toplantı Dizisi"nin açılışında yaptığı konuşmada, çağdaş demokrasilerde tecrübe edildiği üzere seçim sürecinin önümüzdeki döneme umutla ve heyecanla bakılabilmesine vesile olmasını arzu ettiklerini söyledi.
"PARTİ PROGRAMLARI GERÇEK SORUNLARA ÇÖZÜM ALTERNATİFİ GELİŞTİRMELİ"
Siyasi parti programlarının ülkenin gerçek sorunlarına çözüm alternatifleri geliştiren, katılımcı bir anlayış ile oluşturulmasının en sağlıklı yol olduğunu düşündüklerini kaydeden Yalçındağ, "Ülke olarak ortak temamız daha güçlü bir ekonomi, daha sağlam bir sosyal yapı ve daha ileri bir demokrasi olmalı" dedi.
DYP ve Anavatan Partisi'nin, birleşme kararının siyaset hayatında yeni bir kapıyı araladığına işaret eten Yalçındağ, Türkiye son 5 yılda ekonomi politikalarında bir devamlılık yaşadığını, AB ve IMF uyum programlarının da desteğiyle ekonomiye göreceli olarak bir istikrar geldiğini, makro göstergelerde önemli iyileşmeler yaşandığını söyledi. Yalçındağ, önümüzdeki 2007-2014 döneminde bu ekonomik iyileşmenin derinleşerek ve tabana yayılarak devam etmesini ve kesintisiz yüzde 6-7 civarında büyümenin sağlanmasını "iddialı ancak taviz verilemez bir hedef" olarak gördüklerini ifade etti. Bu çerçevede Demokrat Parti'nin mevcut makro ekonomi politikalarında değişiklik yapmayı düşünüp düşünmediğini soran Yalçındağ liderlere, IMF ile ilişkileri sürdürme planları, dalgalı kur politikası, enflasyonla mücadele ve Merkez Bankası faiz politikasının ne olacağına ilişkin de soru yöneltti.
CUMHURBAŞKANINI HALK SEÇMESİ ACELEYE GETİRİLDİ
Konuşmasında siyasi reformlara da dikkat çeken Yalçındağ, Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesi kararının aceleye getirildiğini dile getirirken, konunun Cumhurbaşkanı'nın yetkileri ile birlikte daha geniş bir siyasi sistem tasarımı çerçevesinde tartışılması gerektiğini söyledi. Yalçındağ, "Daha açık ifade etmek gerekirse sistem değişikliği anlamına gelebilecek böyle bir girişimin, siyasi partiler yasası ve seçim sistemi ile ilgili değişiklikler yapılmadan ele alınmasının eksik ve sakıncalı olacağını düşünüyoruz. Eğer Demokrat Partinin programında, siyasal sistemimize ilişkin yeni düzenlemeler varsa, Sayın Genel Başkan'ın bunu da bizimle paylaşmalarını arzu ederiz" dedi.
TÜSİAD'ın yüksek büyümeyi sürdürebilmek için makro ekonomik programın katkısıyla yapılabileceklerin büyük ölçüde sınırına ulaşıldığını düşündüğünü aktaran Yalçındağ, Ağar'dan mikro reform alanında, istihdam ve verimlilik politikalarının ne olacağını ve bunları da içeren bir sanayi stratejisinin temel unsurlarını ve tercihlerini, buna bağlı olarak öngördükleri enerji politikalarını anlatmasını da istedi.
Yalçındağ, AB tam üyelik sürecine değinirken de içinden geçilen gerilimli ve tartışmalı dönemin, bu konudaki görüşlerin bulanıklaşmasına neden olduğunu vurgulayarak, Ağar ve Mumcu'dan Türkiye-AB ilişkilerinin bundan sonraki seyrini ile ilişkin de değerlendirme istedi.
TÜSİAD, "Siyasi Parti Genel Başkanlarıyla Toplantı Dizisi"nin ilkini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapmıştı.