İSTANBUL (İHA) - Yapı Kredi emeklileri, Koç Grubu'ndan sağlık hizmetlerinin devamı için jest istedi.
Sabah Gazetesi'nin haberine göre, bu jest 2004 rakamlarına göre en az 42 trilyon liraya denk geliyor. Yapı Kredi Bankası emeklileri, önceki gün Yapı Kredi Bankası'nı devralmak için resmi başvurusunu yapan Koç Grubu'ndan sağlık hizmetlerinin devamı yönünde jest bekliyor. Daha önce Koç'un İtalyan ortağı UniCredito'nun Üst Yöneticisi (CEO) Alessandro Profumo'ya bir mektup yazan Yapı Kredi Emeklileri, şimdi de Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'a bir dosya ile gitmeye hazırlanıyor. Koç'tan sağlık ile ilgili hizmetlerin devamını isteyen Yapı Kredililer, sandıkların SSK'ya devri sırasında uğrayacakları hak kayıplarını içeren bir mektubu da IMF'ye gönderiyorlar.
Ancak Yapı Kredi emeklilerinin Koç Grubu'nda beklediği sağlık hizmetleri ile ilgili jestin boyutu hiç de küçük değil. Çünkü bugüne kadarki yönetim Yapı Kredi Bankası çalışan ve emeklilerinden hiçbir prim kesintisi yapmadan sağlık giderlerini karşılıyordu. Yapı Kredi Bankası'nın Mart 2005 bilançosuna göre 2004 yılı tamamı için bankanın sağlık harcaması toplamı 42 milyon 712 bin YTL (42.7 trilyon TL) olurken, bu yılınilk üç ayında ise bu rakam 9 milyon 180 bin YTL'yi (9.1 trilyon TL) buldu.
Yapı Kredi Bankası Emeklileri Sosyal Yardımlaşma Derneği Başkanı Tolon Şimşek, Koç'un Yapı Kredi ile birlikte sosyal bir sorumluluk da üstlendiğini belirterek şunları söyledi:
"Yapı Kredi 60 yıldan beri tarihinde 4-5 kez zarar etmiştir. Bireysel bankacılıkta öncü bir kuruluş olduğu için Koç ve UniCredito burayı alıyor. Bankanın bu duruma gelmesinde çalışanlarının da etkisi olduğu göz ardı edilmemeli. Yapı Kredi'de yıllardır yönetim sağlık harcamalarını herhangi bir prim kesmeden karşılıyor. Sağlık hizmetlerinden dolayı senede 440 bin poliklinik hizmeti veriliyor. Çalışan ve emekliler üç şehirdeki 5 poliklinikten hizmet alıyor. Poliklinik olmayan yerlerde ise anlaşmalı doktorlar ve hastalar bulunuyor. Biz aynı hizmetin Koç Grubu tarafından verilmeye devam etmesini istiyoruz."
Hak kaybına uğramaları halinde Yapı Kredi, Şekerbank ve Akbank Emekli Dernekleri, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklar.