Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) olağanüstü kongreye gidip gitmemesine yönelik kararı merakla beklenen Yargıtay, dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) gönderdi.
Yargıtay, MHP delegelerinden birinin yaptığı, "Kararı AYM versin" başvurusunu kabul etti.
Bu durumda MHP'nin kongreye gidip gitmemesine AYM karar verecek.
AYM'nin ne zaman karar alacağı ise bilinmiyor.
MHP'de yeterli imzayı topladıklarını vurgulayan muhalifler Pazar günü Ankara Büyük Anadolu Oteli'nde olağanüstü kongre yapmak istemiş ancak delegelerin otele gidişi polis barikatı ile engellenmişti.
Dört başkan adayı (Meral Akşener, Koray Aydın, Sinan Oğan ve Ümit Özdağ) ortak bir açıklama yaparak, "MHP sahipsiz değildir, son sözü genel başkanlar değil kurultaylar söyler" demiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise muhalifleri 'partinin itibar ve saygınlığına leke sürmekle' suçlamıştı.
Dört başkan adayından ortak açıklama: MHP sahipsiz değildirBahçeli: Bugün yaşananlar milattırBugüne nasıl gelindi?1 Kasım seçimlerinde oy oranı yüzde 12'nin altına inen, milletvekili sayısı da 80'den 40'a düşen MHP'de, 1232 delegeden 531'i olağanüstü kongre talebini Genel Merkez'e iletti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise ısrarla kongrenin 18 Mart 2018'de yapılacağını söyledi.
Muhaliflerin avukatları "Çağrı Heyeti" oluşturularak, partinin olağanüstü kongreye götürülmesi talebiyle Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesinde dava açtı.
Mahkeme kongrenin toplanması yönünde karar aldı, üç milletvekiline de Çağrı Heyeti sıfatıyla yetki verdi.
Heyet üyeleri, kongrenin 15 Mayıs 2016 Pazar günü yapılacağını açıkladı, MHP Genel Merkezi bu kararı tanımadı.
Daha sonra Tosya ve Gemerek Asliye Hukuk mahkemelerinin kararıyla, Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı tedbiren durduruldu, konu Yargıtay'a taşındı.
Yargıtay'ın bugünkü kararı sonrası ise son sözü AYM söyleyecek.