HABER

Yargıtay'dan 'türban' açıklaması

ANKARA (İHA) - Yargıtay Başkanlığı, Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 27 kişiyle toplanıp aldığı türbanın serbest olmasını savunan yazarın cezalandırılmaması yönündeki karar oylamasında, Yargıtay Yasası hükümlerine aykırılık bulunmadığını açıkladı.

Yargıtay Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, yazılı basında yaklaşık 1 haftadır Ceza Genel Kurulu'nun 86 kişiyle toplanması gerektiği halde 27 kişiyle toplanıp karar aldığına ilişkin haberlere yer verildiği hatırlatılarak, 2797 sayılı Yargıtay Yasası'nın 7. maddesinde hukuk ve ceza kurulları, 41. maddesinde ise bu kurulların çalışmalarının düzenlendiği bildirildi. Yasanın 7. maddesine göre içtihadı birleştirme toplantılarında ceza dairelerinin her birinin mevcudu 5 itibar edilerek toplamının en az üçte ikisi kadar üyenin, diğer toplantılarında işi görüşme konusu olan daireden 5'ten fazla üyenin katılmaması koşuluyla ceza dairesi sayısının en az 2 katı üyenin bulunmasının zorunlu olduğu kaydedildi. Toplantılarda daire başkanlarının en az yarısından fazlasının ve başkanlarının katıldığı dairelerden 1, katılmadığı dairelerden 2 üyenin bulunmasının zorunlu olduğu belirtilen açıklamada, itiraz ettiği konularda görüşünü açıklamak üzere müzakere ve oya katılmamak koşuluyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı veya Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekilinin Ceza Genel Kurulu'na bizzat katılabileceği ifade edildi. Yasanın 41. maddesinde ise toplantıda bulunanların üçte ikisinin oyu ile karar verileceğinin, birinci toplantıda üçte iki oy çoğunluğu sağlanamazsa ikinci toplantıda bulunanların çoğunluğu ile karar verileceğinin hükme bağlandığı belirtildi.

Ceza Genel Kurulu'na katılacak başkan ve üyelerin belirlenmesini açıklayan Yargıtay İç Yönetmeliği'nin 23. maddesine göre, Genel Kurul'a katılacak başkanları 1. Başkan, üyeleri ise ilgili daire başkanının belirlediği ve 2'şer aylık listeler halinde ilgili daire ve kurul başkanlarına sunduğu bildirildi. İç yönetmeliğin 25. maddesine göre yönetilen görüşmelerde yoklama yapılarak toplantı ve görüşme yeter sayısının bulunduğu saptanınca gündeme geçildiği, görüşmelerden sonra 26. maddeye göre oylama yapılarak karar verildiği açıklandı. Oylamanın başkan tarafından en kıdemsiz üyeden başlanarak kıdem sırasına göre yapıldığı, çekimser oy kullanılamadığı, oylama sonucunda da kurulun vardığı karar ve çoğunluğu sağlayan gerekçenin, başkan tarafından kurula hemen açıklandığı kaydedildi. Bu gerekçenin, yazılacak kurul kararında belirtildiği ifade edilen açıklamada kararın çıkmasının 28. maddede düzenlendiği bildirildi.

Yargıtay'ın yaptığı açıklamada belirtilen hususlar çerçevesinde Ceza Genel Kurulu'nun oluşumu için 11 ceza dairesinin en az 2 katı olan üye sayısının 22 olduğu, Ceza Genel Kurulu Başkanı ile birlikte sayının 23'e ulaştığı belirtildi. Bu bağlamda 11 ceza dairesi başkanından en az yarısından fazlasının 6 üye ettiği, dairelerinden birer üyenin katılımı ile 12 üye, başkanı katılmayan 5 daireden 2'şer üyenin katılımı ile 22 üyeye ulaşıldığı, Ceza Genel Kurulu Başkanı ile sayının 23'ü bulduğu açıklandı. Birinci toplantıda karar için üçte iki oy çokluğuna ihtiyaç duyulduğu, ikinci toplantıda ise bulunanların salt çoğunluğunun yeterli olduğu kaydedildi. Açıklamada, "Habere konu olan Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararı, 12 Ekim 2004 tarihinde yapılan ilk müzakerede yasal çoğunluk sağlanamadığından, 23 Kasım 2004 tarihinde yapılan ikinci müzakerede katılan 27 üyenin 14'ünün oyu ile ve oy çokluğu ile karar altına alınmıştır. Kurulun oluşumunda ve karar yeter sayısında 2797 sayılı Yargıtay Yasası ile Yargıtay İç Yönetmeliği hükümlerine aykırılık bulunmamaktadır" denildi.

En Çok Aranan Haberler