HABER

Yaşam ortalaması uzadı

Yaşam ortalaması uzadı

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Gürman, 60-65 olan ortalama yaşam yaşının 80-85'e kadar yükseldiğini, bununla birlikte kronik hastalıkların da arttığını söyledi.

OMÜ Şehir Polikliniği'nde haftalık düzenlenen seminere konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Birol Gürman, yaşlılarda ortopedik sorunlar konulu sunum yaptı. "65 yaş üzeri olan insanlar nüfusun önemli bir kısmını oluşturmaktadır" diyen Gürman, "Bu yaş grubundaki insanların yaklaşık yüzde 88'inde en az bir tane yerleşmiş kronik sağlık problemi vardır. Eklem kireçlenmeleri, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları ve şeker hastalıkları bu dönemin en önemli hastalıklarıdır. Serbest ve rahat bir şekilde hareket edebilme kapasitesi, insanın kendisini sağlık ve iyi hissetmesini sağlar" dedi.

Gürman, "Eskiden 55-60 yaşında biri vefat ettiği zaman yaşlıymış diyorduk. Şimdi ise genç diyoruz. Tabi yaşamın uzamasının çeşitli etkenleri var. Birçok kişinin evinde 80 yaşında olan yakınlarını görüyoruz. Tabi yaş artınca hastalık çeşitleri de artıyor. Bu ayrı bir sorun. Ortalama ömrümüz 80-85 yaşına kadar uzadı" diye konuştu. İleri yaşlarda hastaların en sık şikayetleri, eklem sertlikleri, ağrı ve hareket yeteneğinin azalması ve kaybolması olduğunu dile getiren Gürman, şunları kaydetti:

"Bu durum beraberinde pek çok hastalığına da getirmektedir. 65 yaş üzeri kadınlarda daha sık olmak üzere dikkat edilmesi gereken en önemli sağlık sorunu da osteoporozdur. Osteoporz hastalığı da kemik kalitesinin bozulması, kemiğin kolay kırılır hale gelmesi şeklinde tarif edilebilir. İleri yaşta kırıklar özellikle kalça kırıkları ölüm nedeni olabilir. Çocukluk döneminden başlayarak, ömür devam ettiği sürece sağlıklı beslenmek. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durmak ve düzenli fiziksel aktivite ileri yaşlarda kemiklerin kasların ve hareket sisteminin sağlıklı kalmasını sağlar."

En Çok Aranan Haberler