Yaşlılarda oluşan kalça kırıkları yaşamı tehdit edebilen hastayı fiziksel, psikolojik ve sosyal açıdan olumsuz etkileyen ciddi kırıklar arasında yer alıyor. BSK Aydın Anka Hastanesi uzman ortopedi ekibi tarafından gerçekleştirilen kalça kırığı ameliyatlarından sonra hastalar kısa sürede sağlıklarına kavuşup, yaşam konforlarından ödün vermeden eskisi gibi yürüyebiliyorlar.
BSK Aydın Anka Hastanesi Ortopedi ve Travmataloji Uzmanı Op.Dr. Serkan Kurnaz kalça kırıkları hakkında bilgiler vererek, “Kalça eklemini ilgilendiren kırıklara kalça kırıkları denmektedir. Kadınlarda erkeklere göre yaklaşık 3 kat daha fazla görülür. Yaşlılık, kemik yoğunluğunda azalma, onkolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, görme bozuklukları, beslenme bozuklukları, fiziksel aktivitede azalma bu kırıkların oluşmasında hazırlayıcı etkendir. Kalça kırığı; tek bir şekilde görülen kırığı ifade etmeyip farklı birçok kırık tipine verilen ortak ad olarak düşünülmelidir. Ortopedide en sık görülen kalça kırıkları; femur, kemiğinin boyun ve boyna yakın kısmında görülen kırıklarıdır. Genç bir insanda bu bölgede kırık oluşması için çok yüksek enerjili bir travma olmalıdır. Bunun sebebi bu bölgedeki kemik yapının çok sağlam olmasıdır. Femuru kalçaya bağlayan bölgedeki kemiğin yapısı binen yükü karşılamak üzere özelleşip çok güçlenmiştir” dedi.
Kemiğin vücudun canlı dokularından birisi olduğuna işaret eden Kurnaz, “Genç insanlarda kemik yapımı ve yıkımı hormonal mekanizmalarla kontrol altında ve dengede tutulmaktadır. Yaşlılıkta, özellikle de bayanlarda menapoz sonrasında bu dengede bozulmalar olmaya başlar. Zaman içerisinde çok güçlü olan kemik yapısı zayıflamaya ve ufak bir travmaya dayanamayacak kadar güçsüzleşmeye başlar. İşte bu sebepten dolayı kalça kırıklarına çok sık rastlamaktadır. Kalça kırıklarının çok az bir kısmı dışındakiler ameliyat ile tedavi edilir. Tedavi şekli ise hastadan hastaya değişiklik göstermektedir. Tedaviyi iki esasta incelenebilir. Kalça kırığının onarılarak kaynatılmasına yönelik tedaviler. Kalça eklemine protez uygulanmasına yönelik tedaviler. Kalça Kırığının Onarılarak Kaynatılmasına Yönelik Tedaviler Burada amaç kırığı özel çiviler, plaklar ve vidalar ile onarmaktır. Bu tedavi şeklinin avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Avantajları arasında en önemlisi hastanın kendi kemiğinin kullanılıyor olmasıdır. Kaynamama durumunda ya da gelişebilecek diğer komplikasyonlarda kurtarıcı girişimler daha rahat uygulanabilir. Örneğin kaynama olmamış, koyulan çivilerin kırılmış olduğu vakalarda protez tedavisi yapabilme seçeneği bulunmaktadır” diye konuştu.
“Ameliyat bazı özel durumlar haricinde daha az kanamalı seyretmektedir” diyen Kurnaz, şunları söyledi: “Ancak bu yöntemin belki de en önemli dezavantajı kemik kaynayana kadar hastalara tam yük verilememesidir. Zira dışardan koyulan malzemeler kemik kaynayana dek vücut ağırlığına tek başına karşı koyamazlar. Ne zaman ki kaynama gerçekleşir ve kemik görevi devralır o zaman hastalara tam yük vermeleri söylenir. Göreceli daha genç, bilinçli, kemik kalitesi daha iyi, ameliyat sonrası dönemde uyumu daha iyi olacağı düşünülen hastalarda daha çok kırığı onarma tercih ederler”