HABER

Yatağan santrali arıtma ünitesinin ilki devrede

MUĞLA (İHA) - Dönemin başbakan yardımcılarından Mesut Yılmaz tarafından 1997 yılında temeli atılan Yatağan Termik Santrali Bacagazı Arıtma sisteminin ilk ünitesi, 9.5 yıl aradan sonra deneme üretimine başladı.

Bugün saat 11.00 itibariyle tamamen devreye giren bacagazı arıtma sisteminin ilk ünitesinin ardından ikinci ünitesinin Şubat 2007 ve üçüncü ünitenin de Mart 2007 tarihinde tamamen devreye gireceği belirtildi. Yıllar sonra ilk ünitesinin bacasından temiz hava çıkacak olan Yatağan Termik Santrali'nin ilk ünitesinin devre girmesiyle ilgili olarak Enerji Üretim A.Ş. (EÜAŞ) Genel Müdürü Sefer Bütün tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Bütün, "Yatağan Bacagazı Kükürt Arıtma Tesisi, anahtar teslimi bazında yüzde 100 kredili olarak Lurgi Lentjes A.G. & Güriş konsorsiyumuna ihale edilmiştir. İşin toplam bedeli 12 Ekim 1993 tarihi itibariyle 77 milyon 791 bin 45 dolardır. Ünitelerin deneme işlemleri 3. ünite 5 Haziran 2002, 2. ünite 30 Kasım 2002 ve 1. ünitede 1 Şubat 2003 tarihinde tamamlanmış, ancak geçici kabul çeşitli nedenlerden dolayı yapılamamıştır. Tesisin işletmeye alınabilmesi için yüklenici firmayla yapılan görüşmeler neticesinde mutabakat sağlanmış ve yapılan ek protokol gereği konsorsiyum şantiyede 19 Aralık 2005 tarihi itibariyle tesisin işletmeye alınmasına yönelik çalışmalara başlamıştır. Kasım ayının ikinci yarısında birinci ünite gaz alınarak sistemin devreye alınacağı belirtilmişti. Söz vermiş olduğumuz gibi bugün saat 11.00 itibari ile Yatağan Bacagazı Kükürt Arıtma tesislerinin birinci ünitesine test ve ayar çalışmaları için gaz alınmaya başlanmıştır. İkinci ünite için Şubat 2007, üçüncü ünite için ise Mart 2007'de test ve ayar çalışmaları için gaz alınmaya başlanacaktır" dedi.

Bacagazı Arıtma Tesis Müdürü Ali Rıza Köknal, ilk ünitenin ardından diğer iki ünitenin de devreye girmesi sonunda EÜAŞ bünyesinde kurulacak bir kesin kabul komisyonunun Yatağan'a geleceğini belirterek, "Şu anda gaz alımı devam ediyor. Saat 13.00 itibariyle tamamen santralin ilk ünitesi devreye girmiş oldu. Tüm ekibimiz gece gündüz demeden çalışarak büyük özveri gösterdi. 3 ünitenin de tamamen devreye girmesinin ardından kesin kabul işlemleri başlayacak. Kesin kabul yapıldıktan sonra da arıtma tesisleri tamamen kurum bünyesine geçecek" diye konuştu.

Yatağan'da 22 yıldır çalışan 3x210 Mw gücündeki Yatağan Termik Santrali için bugüne kadar çevre yatırımları tutarının 579 milyon dolar olduğu açıklanırken, bundan sonra da 1.5 milyon dolar daha çevre yatırımı yapılacağı belirtildi. Gerçekleştirilecek olan bakım, onarım ve rehabilitasyonlarla mevcut üretim kapasitesi 12 milyar kWh civarına arttırılması hedefleniyor.

En Çok Aranan Haberler