HABER

Yatak ıslatan çocuklarla iletişim nasıl kurulur

İSTANBUL (İHA) - Yatak ıslatma sorunu olan çocukların azarlanmaya veya cezaya değil, yardıma ve desteğe ihtiyacı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, ceza ve baskının, tedavi sürecini uzattığı gibi başka psikolojik problemlere de sebep olabileceği konusunda uyarıyor.

"Uyku sırasında istemsiz olarak idrar yapma" olarak tanımlanan yatak ıslatma, uzmanlar tarafından en fazla 6 yaşa kadar normal kabul ediliyor. Uyurken yatağını ıslatan çocukların büyük bir kısmının mesanesi küçük ve dolayısıyla, gece üretilen bütün idrarı tutamıyor. Bazı çocuklar da derin uykudayken dolu mesane sinyalini alamadıkları için idrar kaçırıyor. Psikolojik problemler yatak ıslatmaya direkt sebep olmuyor; ama soruna kötü yaklaşım ruhsal problemlere yol açabiliyor. Çocukların çoğu, yatak ıslatmayı 6-10 yaş arasında tedavisiz geçiriyor. Bu nedenle uzmanlar, komplikasyon yaratabilen ilaçlar kullanılmaması, yan etkisi az olan ilaçlara ise mümkün olduğu kadar erken, çocuk gündüz tamamen kuru olduktan 6-12 ay sonra başlanması gerektiğini bildiriyor.

Herhangi bir yaşta yatağını ıslatan çocuklarla nasıl bir iletişim kurulması gerektiği konusunda ise uzmanlar şunları öneriyor:

"- Çocuğunuzu gece tuvalete kalkması için cesaretlendirin ve ona, 'çişin gelince kalkmaya çalış' deyin.
- Tuvaleti ona daha uygun hale getirin, sözgelimi bir gece lambası koyun. Daha çok sabahları ve öğleden hemen sonraki zaman diliminde sıvı almasını sağlayın. Ne kadar sıvı alırsa o kadar çok idrara çıkar ve bu da daha büyük mesane sağlar.
- Akşam yatmadan 2 saat önce çok sıvı içmemesi konusunda onu nazikçe uyarın ve kafeinli içeceklerden uzak tutun.
- Yatmadan önce mutlaka tuvalete gitmesi gerektiğini hatırlatın. Yatak kenarına veya tuvalet aynasına hatırlatma işareti koyun.
- Çocuğun bezini çıkartın. Sadece bir başkasının evinde kalacağınız zaman çocuğu bezleyin. Ancak, 8 yaşından sonra beze güvenmesine asla izin vermeyin, bu nedenle de onu bezlemeyin.
- Plastik bir örtü koyarak yatağa idrar bulaşmasını engelleyin. Sabah ıslak çamaşırları çocuğunuzla birlikte makineye koyun; hatta yaşı uygunsa bunu kendisi yapsın. Ayrıca her sabah duş almasını sağlayın ki okulda idrar kokmasın, bu nedenle zor durumda kalmasın.
- Kuru kalktığı zaman çocuğunuzu sevindirin. Sözgelimi takvime gülen bir yüz veya yıldız çıkartması koymak yararlı olabilir.
- Islak kalktığı zaman da çocuğunuza olumlu yaklaşın. Unutmayın; o da altını ıslatmak istemez ve kendini bu nedenle hem suçlu hem de mahcup hisseder. Çocuğun azarlanmaya veya cezaya değil, yardıma ve desteğe ihtiyacı vardır. Kardeşlerinin de onunla alay etmesine izin vermeyin. Bu, kendini dışlanmış hissetmesine neden olabilir. Ceza ve baskı, tedavi sürecini uzattığı gibi başka psikolojik problemlere de sebep olabilir.
- Eğer; çocuğunuzun idrar yaparken ağrı ve yanması varsa, idrarı azsa, çok su içiyorsa, altını ıslatmaya yeni başlamışsa, gündüz de altını ıslatıyorsa, 12 yaşın üzerindeyse, doktorunuzu mutlaka aramalısınız."

En Çok Aranan Haberler