ISPARTA (İHA) - Isparta'nın Atabey ilçesinde, 1994 yılında İl Özel İdaresi'nin bütçesiyle yapımına başlanan ve 1998 yılında tamamlanarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilen 75. Yıl Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda yapılan dayanıklılık incelemelerinde korkunç gerçekle karşılaşıldı. Binanın temelinde yapılan kazıda kolon ayaklarının boşlukta olduğunu tespit eden uzmanlar, binanın her an çökme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdiler.
208 öğrencinin yatılı eğitim gördüğü binanın kontrolsüz ve her an yıkılabileceği tespiti olası bir facianın kapısından dönüldüğünü gözler önüne serdi. Isparta'nın Atabey ilçesinde, İl Özel İdaresi bütçesiyle yapılan ve 1998 yılında tamamlanarak hizmete giren 75. Yıl Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda binanın depreme dayanıklılığını incelemek için temel kazıldığında kolon ayaklarının boşlukta sallandığı ortaya çıktı. 208 öğrencinin yatılı eğitim gördüğü okulun şans eseri çökmediği belirlendi.
Konya'nın Balcılar beldesinde 17 öğrenciye mezar olan öğrenci yurdu faciasının tazeliğini koruduğu bir dönemde, Atabey'de 'Temeli olmayan' okulun ortaya çıkması şaşkınlıkla karşılandı. CHP Isparta İl Başkanı aynı zamanda inşaat ustası olan Yusuf Erdoğan, 30 yıllık ustalık hayatında hiç böyle bir görüntüyle karşılaşmadığını söyledi. Gördüğü manzara karşısında hayretler içerisinde kaldığını anlatan Erdoğan, "Taşıyıcı kolonun sadece toprak üzerinde durduğunu görüyoruz. Ana pabuç denilen kısmın üzerinden demirleri sadece bükerek bastırmışlar. Ayrıca beton hiçbir zaman demirleri kapatmamış. Kolonlara baktığımızda demirlerin yüzde 90'ı açıkta. Açıkta olan demirler kireçle kapatılmış. Oysaki kireç zaman içerisinde demiri eritir. Nitekim demirler oksitlendiğinden ilk yapıldığından bu yana 7-8 milimetrelik çürüme meydana geldiğini görüyoruz. İyi ki zamanında tespit edilmiş. Yoksa burada binlerce insanı üzecek olaylar meydana gelirdi. Körpecik bedenler boş yere heder olup giderlerdi" dedi.
Yusuf Erdoğan daha sonra şunları söyledi:
"Bunun acı gerçeğini Konya'da yaşadık. Uydurma bir binada 12-16 yaş arasındaki çocukları topladılar. Oradaki çocuklar hakkında yönetenlerin ne çocukların sağlığından ne eğitimlerinden haberi var? Biz bunları söylediğimizde CHP, Kur'an kurslarına karşı bir partiymiş gibi lanse ediliyor. Asla öyle bir şey yok. Kur'an kursunu da devlet denetlesin. Kaliteli sağlam binalarda eğitimini versin."
Binanın bu halde olmasına neden olan sorumluların yargı önünde hesap vermesini isteyen Erdoğan, "Bu binanın bu halde olmasında sorumluların bulunması için yetkilileri göreve çağırıyoruz. Bu binanın proje aşamasından bitim aşamasına kadar sorumlusu olan bütün yetkililerin yargı önünde hesap vermesi gerekiyor. Buranın 4 milyon YTL'lik ek güçlendirme masrafı var. Bir de inşaat için ayrılan ödenen para var. Bu da devlete zarardır. Dışarıya bahçeye bakıyoruz okulun içerisinde ne kadar eşya varsa okulun dört tarafına saçılmış. Bu eşyaların bir daha kullanılacağını bana kim garanti edecek? Madem okulu boşalttın kapalı bir alan bulup okulun malzemelerini oraya yığması gerekirdi. Ranzalara bakıyorum her biri bir tarafa atılmış. Kapılar inşaat ustalarınca köprü olarak kullanılmış. Bu şekildeki görüntü bu malzemelerin geriye dönüşünün olmaması anlamına gelir" şeklinde konuştu.
ÖĞRENCİLER BAŞKA OKULA TAŞINACAK
Isparta Milli Eğitim Müdürü Tacettin Yılmaz, ise olayın ortaya çıkmasının ardından okulda yapılacak onarım tamamlanıncaya kadar 208 öğrencinin İslamköy Hacı Yahya Demirel Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda eğitimi sürdüreceklerini açıkladı. Okulun deprem güçlendirme çalışmasının 4 milyon YTL'yi bulacağı öğrenildi.