HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yaz mevsimi ve dış kulak yolu iltihapları

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde bulunan Anadolu Sağlık Merkezi (ASM) Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Dr. Murat Şirin, dış kulakta cilt problemi olanların yada dış kulak yolu enfeksiyonları bulunanların, tatillerinin burunlarından gelmemesi için, yüzme sırasında kulaklarına çok dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Yaz mevsimi ve dış kulak yolu iltihapları

Yazın gelmesi ve yüzme sezonunun açılmasıyla birlikte, en sık karşılaşılan sağlık problemlerinin kulak tıkanıklarına bağlı işitme kayıpları ve dış kulak yolu enfeksiyonları olduğunu belirten Uzman Dr. Murat Şirin, "Her iki problem de yüzerken veya duş alırken, dış kulak yoluna su kaçmasıyla oluşur. Kulak, dış kulak yolundaki salgı bezleri ile bir salgı üretir. Bu salgının dış kulak yolunu enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi vardır. Salgı, dış kulak yolundaki hücre hareketiyle dışarı doğru itilir ve normal şartlarda kulakta birikmez. Ancak bazı durumlarda örneğin, dış kulak yolunun kemik çıkıntılar ile daralması, aşırı kıllanma veya dış kulak yolu cildini tutan egzama, seboreik dermatit gibi hastalıklarda hem salgının niteliği değişir, hem de kulak dışına doğru taşınması bozulur. Keza bazen de hastalar, aşırı hassasiyet gösterip, kulaklarını tamamen temizleyecekler düşüncesiyle, kulak çubuklarını veya benzer amaç için kullanılan malzemeleri kulak kanalının iyice içine sokarak, bu salgıyı kulak zarına doğru ittirmektedir. Dış kulak yolunu tamamen tıkamadıkça, çok fazla fark edilmeyen bu birikinti de, yüzerken veya duş alırken kulağa kaçan su ile şişip dış kulak yolunu tıkadığında, hastada kulakta dolgunluk hissi ve işitime kaybına yol açarak sıkıntıya sebep olur.Enfeksiyon gelişmediği sürece ağrı yoktur. Bu durumda bir KBB hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir" ifadelerini kullandı.

Artık bu haberi dinlemek de mümkün. Şimdi uygulamayı indir!

"HASTALARIN KENDİ YÖNTEMLERİ BAŞARISIZ OLUYOR"

KBB uzmanına ulaşmak konusunda sıkıntı olduğu zamanlarda, hastanın çoğu zaman yarar sağlamasa da, kendisinin yapacağı bazı küçük müdahaleler olduğunu da ifade eden Dr. Şirin, "Bu durumlarda yeterli olmasa da, gliserin veya herhangi bir sıvı yağ en fazla vücut sıcaklığında iken, sık aralıklarla bol miktarda damlatılarak kirin yumuşatılarak bir miktar dışarı akması denenebilir. Ancak ne yazık ki, bu yöntem çoğu zaman başarısız olmaktadır. Yapılan bir diğer yanlış da, tıkalı kulağı açmak için kulağı; kulak çubuğu, havlu, kağıt mendil gibi cisimlerle karıştırmaktır. Travmatize edilen dış kulak yolu, enfeksiyonlara açık hale gelir ve tıkanıklığın üstüne bir de son derece ağrılı bir hastalık olan dış kulak yolu iltihabı eklenir. Daha önce bu tip sorunlar yaşamış hastaların tatile çıkmadan önce, mutlaka KBB uzmanına kontrole gelmeleri, varsa dış kulak yolundaki cilt probleminin tedavisi yada birikmiş kulak krizinin temizlenmesi, tatilde karşılaşılabilecek tatsız sürprizlerden koruyacaktır" diye konuştu.

Yaz aylarında sıkça rastlanan ve daha can sıkıcı olan bir diğer problemin de dış kulak yolu iltihapları olduğunu vurgulayan Dr. Murat Şirin, "Dış kulak yolu iltihabında kulak tıkanıklığı ve işitime kaybının yanı sıra çok ciddi ağrı şikayeti de vardır. Kulakta kötü kokulu bir akıntı da mevcuttur. Dış kulak yoluna dokunma ile oluşan şiddetli ağrı, tipik bulgusudur. Hatta yemek yerken çene hareketleri de ciddi ağrıya yol açabilir. Enfeksiyon, travmatize olmuş ya da egzama türü bir rahatsızlıktan dolayı, hassas hale gelmiş kulağa su kaçması ve gerek sudaki, gerekse de dış kulak yolunda yerleşik olan mikropların cilt altına geçmesiyle gelişir. Normalde sağlıklı bir dış kulak yoluna su kaçması herhangi bir problem yaratmaz. Ancak belirttiğimiz gibi dış kulak yolunun direnci bir şekilde bozulmuş ise enfeksiyona açık hale gelir. Dış kulak yolu enfeksiyonlarında, dış kulak yolunun temizlenmesi ve hem oral yolla, hem de lokal damla şeklinde antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Dış kulak yolu iltihaplarında, mekanik temizlik en önemli unsurdur. Bunun için de KBB hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Hekime başvurmak zaman alacaksa, rasgele tedaviler almaktansa, asitli ortamda mikroplar yaşamayacağından, kulağa birkaç kez sirke damlatmak ve ağrı kesiciler kullanmak hastayı biraz rahatlatabilir. Ancak kulak karıştırılmamalı ve kesinlikle suyla temasından kaçınarak, en kısa zamanda bir KBB uzmanına başvurulmalıdır" dedi.

En Çok Aranan Haberler