HABER

Yeni Meclisi zor günler bekliyor

Yeni Meclisi zor günler bekliyor

ANKARA (İHA) - Tüm Türkiye seçimlere kilitlenirken, oluşacak yeni Meclis'i oldukça sıcak gündem maddeleri bekliyor. Yeni Meclis'in ilk işi Meclis Başkanlığı seçimi olacak. Seçim sonuçlarının resmen açıklanmasının ardından Ağustos ayının ilk haftasında Meclis açılacak ve yeni başkanını seçecek.

Bu arada Cumhurbaşkanı, seçimlerde en fazla oyu alan partiye hükümeti kurma görevi verecek. AK Parti, yeniden iktidara gelmesi halinde 'istifa' teamülünü işletmeme eğiliminde. Parti kurmayları, yeniden iktidar olmaları durumunda Başbakan'ın Köşk'e istifasını sunmasına gerek olmadığına inanıyor. Yeni Meclis'in en önemli gündem maddesi ise Cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. 11. Cumhurbaşkanı'nı yeni parlamentonun seçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak partilerin Köşk'e çıkacak isim üzerinde uzlaşma sağlayamaması halinde parlamento seçimleri yenilenmek zorunda kalacak.

Türkiye, yarın yapılacak milletvekili genel seçimlerine kilitlendi. 23. dönem milletvekillerinin belirleneceği seçimlerin ardından Türkiye'yi sıcak günler bekliyor. Oluşacak yeni Meclis'in gündemi çözülmeyi bekleyen sorunlarla dolu. 22. dönemi Cumhurbaşkanlığı seçim tartışmalarıyla noktalayan Meclis, yeni dönemde de aynı yoğunlukla karşı karşıya kalacak. '367' tartışmaları ve Anayasa Mahkemesi'nin Anayasa değişiklik paketinin iptal edilmesi istemiyle yapılan başvuruları reddetme kararı ışığında açılacak olan yeni parlamentonun yapacağı ilk iş Meclis Başkanlığı seçim olacak.

23 Temmuz'dan sonra zorlu bir sürece ev sahipliği yapacak olan yeni Meclis'in öncelikli gündem maddesi başkanlık seçimleri olacak. Kesin seçim sonuçlarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından ilan edilmesinin ardından 5 gün sonra TBMM açılacak. Meclis'in, ilk haftası veya en geç 8 Ağustos'ta açılması bekleniyor. Meclis açılışından ve milletvekillerinin yemin etmesinden itibaren ilk 5 gün içinde Meclis Başkanlığı için adaylar bildirilecek, takip eden 5 günde ise yeni TBMM yeni başkanını seçecek.

Başkanlık seçimlerinin 13 Ağustos veya 18 Ağustos tarihleri arasında seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Meclis Başkanlığı seçimlerinde de '367' tartışmalarının yeniden alevlenebileceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Anayasa değişiklik paketini referanduma götürmesi nedeniyle tüm oturumlarda toplantı yeter sayısını 184 olarak belirleyen madde bu seçimlerde geçerli olmayacak ve 367 şartı uygulanacak. Yani tek başına 367 milletvekili çıkartan bir parti olmadığı takdirde TBMM Başkanı da uzlaşmayla seçilmek zorunda. Meclis Başkanı seçildikten sonra Başkanlık Divanı ve komisyonlar için seçimler yapılacak. Her parti kendi grubuna düşen katip üyelikleri ve idare amirlerini belirleyecek. Ardından Meclis'teki ihtisas komisyonu üyelikleri için siyasi partiler TBMM Başkanlığı'na isim bildirecek.

Bu arada Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer seçimlerde en fazla oyu olan partiyi hükümeti kurmakla görevlendirecek. Hükümeti kurmakla görevlendirilen parti kabine listesini oluşturacak ve Cumhurbaşkanı'na sunacak. Yeni kabine TBMM'den güvenoyu isteyecek. Hükümetin kuruluşundan itibaren en geç 1 hafta içinde hükümet programı Meclis'te okunacak ve 2 gün içinde güven oylaması gerçekleşecek. Hükümetin güvenoyu alabilmesi için 276 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Yeni seçilen TBMM Başkanlık Divanı seçimden sonra 45 gün içinde hükümetin kurulamaması halinde Cumhurbaşkanı, seçimlerin yenilenmesine karar verebilecek. AK Parti, iktidar değişikliği olmaması halinde hükümetin 'istifa mecburiyeti'nin olmadığı görüşündü.

AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz, AK Parti'nin yeniden iktidara gelmesi halinde Başbakan Erdoğan'ın hükümetin istifa dilekçesini Köşk'e sunma zorunluluğunun bulunmadığını savunarak, "İstifaya gerek yok ancak Türkiye'de bir gelenek oluşuyor. İktidar değişikliği olmamasına rağmen hükümetler istifa ediyor. Ancak son kararı biz parti olarak oturup alacağız" diye konuştu.

Meclis'in yeni başkanını seçmesinin ve hükümetin kurulmasının ardından gözler Cumhurbaşkanlığı seçimine çevrilecek. Cumhurbaşkanı'nın 1 ay içinde seçilmesi süreci başlayacak. 11. Cumhurbaşkanlığı seçiminde tartışmalar '367' şartı üzerinde yoğunlaşacak. AK Parti'nin Abdullah Gül'ü aday gösterdiği seçimlerin '367' şartı nedeniyle kilitlenmesinin ardından yeniden Cumhurbaşkanı'nı seçmek için kolları sıvayacak olan 23. dönem parlamentosunda ortaya çıkacak siyasi aritmetik büyük önem taşıyor. Başbakan Erdoğan, 11. Cumhurbaşkanı'nı mutlaka yeni parlamentonun seçeceğini söylerken, 'uzlaşma' sinyali de vermişti. Erdoğan, 'Yeni Cumhurbaşkanı'nı yeni Meclis seçecek' diyerek 21 Ekim'de yapılması beklenen referandum konusunda çok ısrarcı olmadıklarının da mesajını vermişti. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecini, seçim meydanlarına taşıyan ve muhalefeti 'Cumhurbaşkanı seçtirmemekle' suçlayan AK Parti, yeni dönemde izleyeceği stratejiyi yetkili kurullarda belirleyecek. AK Parti Grup Başkan Vekili Salih Kapusuz,Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin ayrı bir tartışma konusu olduğunu belirterek, bu yöndeki kararın 23 Temmuz'dan sonra partinin yetkili organlarında ele alınacağını ve bir yol haritasının belirleneceğini söyledi. Kapusuz, yürürlüğe girmemiş bir Anayasa'nın ve referandum sürecinin ortada olduğunu ifade ederek, "Bir taraftan da mevcut Anayasa ile yola devam edilebileceği söyleniyor. Hiçbir şey net değil" diye konuştu.

Yeni Cumhurbaşkanı'nın Meclis tarafından seçilmesi halinde parlamentoda temsil edilen partiler arasında 'uzlaşma' sağlanmasına kesin gözüyle bakılıyor. 11. Cumhurbaşkanı'nın 367 oyla seçilmemesi halinde genel seçimlerin yenilenmesi gündeme gelecek.

En Çok Aranan Haberler