ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı'nının yeşil kartlılara yönelik hizmetlerine her gün bir yenisi daha ekleniyor. Devlet ve SSK hastanelerine 'doğrudan' başvurabilme, 'acil' durumlarda üniversite hastanelerine 'sevksiz' gidebilme imkanı verilen yeşil kartlılar, bundan böyle artık istedikleri sağlık kuruluşunda ayakta tedavi olabilecek ve ilaç alabilecekler. Sağlık Bakanlığı, yeşil kartlıların ayakta tedavi edilmesi ve ilaç alabilmesi için kanun taslağı hazırladı. Son rotüşleri yapılan kanun teklifi bugün Başbakanlığa gönderiliyor. Sözkonusu kanun teklifinin onaylanması halinde sayıları yaklaşık 12 milyonu bulan yeşil kartlılar, devlet ve SSK hastanelerinde ayakta tedavi olup, 'yatmadan' ilaçlarını alabilecekler.
HASTANELERDE YATAKLAR BOŞALACAK Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, gazetecilere yaptığı açıklamada, yeşil kartlıların tedavi olabilmeleri ve ilaç alabilmeleri için mevzuat gereği hastaneye yatmaları gerektiğini hatırlatarak, "Yeşil kartlılar şu anda poliklinik hizmeti alamıyorlar. Hastalıklarının tetkiki, tedavisi ve ilaç alabilmeleri için serviste müşahade altına alınmaları gerekiyor. Bu da hastanelerdeki zaten sınırlı olan yatak sayısını azaltıyor, daha acil vakaların önüne geçiyor. Yeşil kartlıların da memur, işçi, SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı mensupları gibi poliklinik hizmeti alması için kanun taslağı hazırladık ve bugün Başbakanlığa gönderilecek" şeklinde konuştu. Öte yandan 2003 yılı sonuna kadar 13 milyon olan yeşil kart sayısı, yapılan incelemeler sonunda 1 milyon 100 bini iptal edilerek yaklaşık 12 milyona indirildi.
Bu arada, 'yeşil karne' sistemini uygulamaya koyan Sağlık Bakanlığı, halen kullanılan yeşil kartların 12 Haziran 2004 tarihine kadar geçerli olduğunu, bu tarihten sonra yeşil karnelerin yürürlüğe gireceğini açıkladı.