BURSA (İHA) - Bursa'da 8 valinin restorasyonu için 21 yıldır çalışma yürüttüğü, şehrin sembollerinden Yeşil Türbe'nin banyo fayanslarından kurtarılıp orijinal İznik çinileriyle kaplanması ve restorasyonu için nihayet ihale safhasına gelindi.
Bursa Valisi Nihat Canpolat ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında restorasyona sponsorluk antlaşmasıyla TOBB, 1 milyon 200 YTL ve KDV'lik kısmı üstlenileceğine dair bir protokol imzaladı. Yılan hikayesine dönen Yeşil Türbe restorasyonu için böylece ilk defa mutlu sona yaklaşıldı. Bursa Valisi Nihat Canpolat, daha önce Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokolden sonra, işin keşfinin hazırlandığını ve maliyetin ortaya konularak para aktarımı konusunda nihai bir antlaşmanın sağlandığını açıkladı.
Vali Canpolat, Özel İdare uhdesinde Bayındırlık ve Kültür Müdürlüğü'nden üyenin bulunacağı bir ihale komisyonu oluşturulacağını ve şartnamenin de çok kısa bir zamanda bitirilerek, Bursa Valiliği olarak restorasyon ihalesini gerçekleştireceklerini bildirdi. Vali Canpolat, Bursa'nın sembolü Yeşil Türbe'de Mart ayında inşaat çalışmalarının başlamasını hedeflediklerini kaydederek, bu konuda son hazırlıkların yapıldığını sözlerine ekledi.
Bilindiği gibi 1970'li yıllarda dış cephesindeki İznik çinileri sökülen sekizgen dış cepheli Yeşil Türbe'nin 7 cephesine renkleri dahi birbirini tutmayan banyo fayansları döşenmişti. Sadece kuzeydoğu cephesindeki bir kısmı orijinal olan türbenin yeniden İznik çinileriyle kaplanması sağlanacak. Bu konuda uzun araştırmalar neticesinde orijinale çok yakın evsafta çinilerin günümüz şartlarında üretilme imkanı olduğu da ortaya konuldu. Ayrıca Osmanlı sultanlarından 5. padişah Cem Sultan'ın orijinal çinilerle kaplı kabrinin bulunduğu türbenin çatısındaki kırıklar onarılacak. Kurşunları yenilenerek binanın su almasının önüne geçilecek.
İç ve dış kısımdaki Kur'an-ı Kerim ayetlerinin yazıldığı çinilerdeki eksiklerde orijinale en yakın olarak yaptırılarak türbenin orijinali gibi bir görüntü sağlanacak. İstanbul Röleve ve Anıtlar Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan keşfe göre ihale şartnamesi hazırlanarak, ihale tarihi çok kısa bir zamanda ilan edilecek.
1985 yılında zamanın Valisi Zekai Gümüşdiş döneminde gündeme gelen Yeşil Türbe'nin restorasyonu hususunda sırasıyla Valiler Erdoğan Şahinoğlu, Erol Çakır, Necati Çetinkaya, Rıdvan Yenişen, Orhan Taşanlar, Ali Fuat Güven, Oğuz Kağan Köksal kademe kademe değişik teşebbüslerde bulunmuştu. Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne ait, işletmesi Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda olan Yeşil Türbe'nin restorasyonu tam bir yılan hikayesine dönmüştü. 21 yıllık süreçte bakanlığın gayretleriyle üniversite öğretim üyeleri tarafından tarihi binanın restorasyon projesinin Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'ndan geçmesi sağlandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nın teşebbüsleriyle TOBB tarafından üstlenilen restorasyona tam 21 yıl sonra başlanabilecek.