İSTANBUL (İHA) - Yeşilay "Alkole Hayır" kampanyası çerçevesinde alkolün açık veya gizli bütün reklamlarının yasaklanması konusunda hazırlanan rapor ve dilekçeleri devletin ilgili kademelerine ulaştırdı.
Uzun yıllardır alkol ve diğer bağımlılık yapan maddelerle mücadele eden Yeşilay, "Alkole Hayır" kampanyası başlatıyor. Seçimlerden önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Yeşilay yetkilileri, sigara, alkol ve uyuşturucu ile mücadelenin hükümetin gündemine alınması ve ciddi adımlar atılmasını talep etmiş ve olumlu sinyaller almıştı. Kampanya çerçevesinde alkolün açık veya gizli, dolaylı veya dolaysız bütün reklamlarının yasaklanması konusunda hazırlanan rapor ve dilekçeleri devletin bütün kademelerine ulaştırarak, toplumsal baskının oluşması için çaba harcanıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı avukat Mustafa Necati Özfatura, alkollü araç kullanırken yaşanan faciaların tedbirler almayı gerektirdiğini söyledi. Fert ve toplum hayatını her açıdan olumsuz yönde etkileyen alkol ve alkol ürünlerinin sebep olduğu sonuçların herkesi rahatsız edici boyutlara ulaştığının altını çizen Özfatura, "Alkole başlama yaşı maalesef 11'lere kadar düştü. Alkollü içki ve sigaraya harcanan para eğitime harcananın iki mislidir. Basın yayın
organlarında son aylarda artan alkollü içecekler reklamı, tüketimi cazip hale getirmektedir. Özellikle televizyonlarda oynayan birçok dizide gençlerin alkol alması, baba-oğlun karşılıklı içki içmesi gibi görüntüler Türk toplumuna normal ve sıradan bir olaymış gibi gösterilmektedir. Sigara içmek nasıl ki dizilerde yasaklandıysa, gençlerimiz için zararlı bir alışkanlık olan alkol sahneleri de dizilerde yasaklanmalıdır" dedi.
Özfatura, RTÜK'ün bu konuda harekete geçmesini istediklerini belirterek, "Gizli reklamlar ülkemizde içki tüketimini artırmaktadır. Ülkemizde 1920'li yıllarda kişi başına düşen alkol 1 litre iken, bugün 20 litreye ulaşmıştır. Şiddet olaylarının yüzde 50'si alkol kaynaklıdır. Alkol bir felakettir, azı da çoğu da zararlıdır" şeklinde konuştu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) 2005 raporuna göre, Avrupa kıtasında 2004 yılında alkollü içki sebebiyle ölenlerin sayısı 600 bin, Avrupa kıtasında alkole harcanan para en az 200 milyar euro olmak üzere 500 milyar euro arasında.
WHO'nun Türkiye dahil 30 ülkeyi içeren araştırmasına göre, cinayetlerin yüzde 85'i, boşanmaların yüzde 80'i, eşlerini dövmelerin yüzde 70'i, serseriliklerin yüzde 70'i, mala yönelik suçların yüzde 77'si, hırsız ve yankesicilik olaylarının yüzde 71'i, işe gitmeyişin yüzde 60'ı, intihara teşebbüslerinin yüzde 90'ı, tecavüzlerin yüzde 50'si, trafik kazalarının yüzde 70'i, akıl hastalıklarının yüzde 60'ı alkolden kaynaklanmakta.