ANKARA (İHA) - Yeşilçam'ın emektar sanatçılarının en büyük hayali olan "emeklilik" için ilk adım atıldı. Zor durumdaki sanatçıların ve mağdur emektarların emekli
olabilmeleri amacıyla bir yasa değişikliği hazırlayan AK Parti ve CHP Milletvekilleri, taslağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'na sundu.
Bakanlıktan onay alan çalışmaya göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sanatçı olduklarına ilişkin belge alan sanatçılar, SSK ve Bağ-Kur'a başvurarak, emeklilik borçlanmasından yararlanabilecek. Yeşilçam emektarları böylece, borçlu oldukları miktarı ödeyerek emekli olabilecek. Önce Başbakanlığa, daha sonra Meclis gündemine gelecek olan değişikliğin yasalaşması durumunda, emektar sanatçılar hem Bağ-Kur hem de SKK'dan yararlanabilecek.
AK Parti ve CHP Milletvekilleri, Yeşilçam'ın mağdur emektarları ve zor durumdaki sanatçıların emekli olabilmelerine imkan veren yasa değişikliği için anlaştı. Ortak teklif hazırlayan milletvekilleri, taslağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na sundu. Bakanlık, milletvekillerinin teklif metni üzerinde düzenleme yaptıktan sonra taslağı Başbakanlığa sunacak. Daha sonra Meclis gündemine getirilecek olan düzenlemenin hayata geçirilmesiyle birlikte emeklilik için mücadele veren pek çok sanatçıyla Yeşilçam'da perde arkasında görev yapan ve zor durumda olan teknik ekip mensupları da emekli olabilecek.
CHP İstanbul Milletvekilleri Berhan Şimşek ve Kemal Kılıçdaroğlu ile AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Osman Sali tarafından hazırlanarak Çalışma Bakanlığı'na sunulan ve "onay" alan değişiklik teklifine göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan sanatçı olduklarına ilişkin belge alan sanatçılar, SSK ve Bağ-Kur'a başvurarak, emeklilik borçlanmasından yararlanabilecek. Yeşilçam emektarları böylece, borçlu oldukları miktarı ödeyerek emekli olabilecek. Yasa çıkarsa emektar sanatçılar hem Bağ-Kur hem de SSK'dan yararlanabilecekler.
YASADAKİ YENİ DÜZENLEMELER 1479 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu ile 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı taslağı şu düzenlemeleri içeriyor:
- Sanatsal faaliyetlerini bir işyerine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına yürütenler, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde Bağ-Kur'a başvurmak suretiyle 18 yaşına doldurdukları tarihten sonra sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödemeksizin geçen meslekleriyle ilgili hizmetlerinin tümünü veya bir bölümünü borçlanabilecekler. Yine SSK'ya başvurmak suretiyle 18 yaşını doldurdukları tarihten sonra sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmeksizin geçen meslekleriyle ilgili hizmetlerinin tümünü veya bir bölümünü borçlanabilecekler.
- Ölenlerin hak sahipleri de ayın koşullarla borçlanma hakkından yararlanabilirler. Borçlanma başvuruları örneği kurumca hazırlanacak ve ilgili meslek, kamu kuruluşları tarafından düzenlenip Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanan belgelerle yapılacak.
- Borçlanılacak hizmetlere ilişkin primler, ödeme tarihinde geçerli olan birinci gelir basamağı üzerinden hesaplanacak. Bir defada, kuruma ödenecek. Borçlanan sigortalının borç tutarını ödemeden ölümü halinde borç tutarının tümü veya ölüm aylığı bağlanmasına yeterli bölümü, aynı koşullarla hak sahipleri tarafından ödenebilecek.
- Borçlandırılan hizmetler, ilgililerin sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olarak geçmiş ve daha önce borçlandırılmış hizmetleriyle birleştirilecek.
- Önceki hizmet borçlanma kanunlarına göre borçlandırılmış hizmetlerle bu kanuna göre borçlandırılacak hizmetler toplamı 20 yılı geçemeyecek.
- Sigortalılığın başlangıç tarihinden önceki hizmetlerin borçlandırılması halinde, sigortalılığın başlangıç tarihi, borçlandırılan gün sayısı kadar geriye götürülecek. Borçlanmaya esas alınan hizmet belgelerinde bilgilerin doğruluğu konusunda kurumca yapılacak incelemeler sonunda gerçeği aykırı olarak düzenlendiği tespit edilen belgeler geçerli sayılmayacak, bu belgelere dayanak yapılan işlemler iptal edilecek.
- Gerçeğe aykırı belge düzenleyenler ve ilgili sigortalılar, kurumun bu yüzden uğrayacağı zararları müştereken ve müteselsilen yüzde 50 fazlası ve yasal faiziyle birlikte ödemekle yükümlü olacak. Bunlar hakkında ayrıca genel hükümlere göre ceza kovuşturması yapılacak.