TOKAT (İHA) - Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Yeşilırmak'ta Amasya sınırlarında meydana gelen balık ölümlerine, tarımsal alanlarda yapılan bilinçsizce, aşırı şekilde tarım ilacı ve suni gübre kullanılmasının yol açtığını ifade ederek, "Tarım ilacı ile kirletilmiş olan sulamadan dönen sular, anlık ve lokal ölümlere yol açmaktadır" dedi.
Amasya'nın içerisinden geçen Yeşilırmak'ta, yaşanan kirlilik sebebiyle binlerce balığın ölmesi avcıları harekete geçirirken, basında yer alan haberle ilgili Vali Ayhan Nasuhbeyoğlu yazılı bir açıklama yaptı. Turhal Şeker Fabrikası'nın Yeşilırmak'a melas, şeker suyu ve asit bıraktığına dair Amasya Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Başkanı Bekir Yalçın ve üyesi Demirtaş'ın iddialarına cevap veren Vali Nasuhbeyoğlu, yaptığı açıklamada, "Yeşilırmak'ta 02 değeri 0.4 olarak edilmektedir. Tokat Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından Turhal Şeker Fabrikası kampanya dönemine tekabül eden 21.10.2004 tarihinde EK-1 (Şeker Fabrikası nihai deşarj noktası, EK-2 Şeker Fabrikası Deşarj noktası 100 metre üstü, EK-3 Şeker fabrikası deşarj noktası 100 metre altı) alınan numunelerin analiz sonuçlarının normal olduğu tespit edilmiştir. Ancak yine aynı tarihinde Tokat-Amasya il sınırında alınan numunenin EK-4 analiz sonuçlarına göre, O2 miktarının l .70 mg/1 olduğu tespit edilmiştir. Bunun nedeni ise Dazya Deresi'ne deşarj edilen sular ve Turhal İlçesi'nin evsel ve endüstriyel atıklarının direkt olarak alıcı ortama verilmesidir. Yine 20.03.2005 tarihinde EK-5 Şeker Fabrikası deşarj noktası 100 metre altı, EK-6 şeker fabrikası nihai deşarj noktası, EK-7 şeker fabrikası deşarj noktası 100 metre üstü, EK-8 Kuruçay alman numunelere göre analiz sonuçlarının normal olduğu tespit edilmiştir. Turhal-Tokat istikameti 13. kilometre de bulunan Kayaören Köyü'nde 19.07.2005 tarihinde balık ölümlerine rastlanılmıştır. Alınan numunelerin EK-9 (Otogar Köprüsü), EK-10 (Taşıyıcılar Kooperatifi karşısı), EK-11 (Turhal sanayisini Pazar İlçesi'ne bağlayan köprü) analiz sonuçlarının normal olduğu tespit edilmiştir" şeklindeki bilgilere yer verdi.
Nasuhbeyoğlu, yaz aylarında Tokat ve Amasya sınırlarında meydana gelen balık ölümlerine, tarımsal alanlarda bilinçsizce, aşırı şekilde tarım ilacı ve suni gübrelerin kullanılmasının yol açtığını belirterek, "Tarım ilacı ile kirletilmiş olan sulamadan dönen sular, anlık ve lokal ölümlere yol açmaktadır. Ayrıca, Köklüce Hidroelektrik Santrali'ne elektrik üretme maksatlı su tutulmasından dolayı, kaynağından Yeşilırmak'a yeterli miktarda su verilmemektedir. Su debisinin düşük olması nedeniyle de sudaki oksijen içeriği canlılar için yeterli olmamaktadır" dedi.
Yapılan yazılı açıklamada ayrıca, "Turhal Şeker Fabrikası arıtma tesisine ilaveten Tokat Valiliği (İl Çevre ve Orman Müdürlüğü) talimatlarıyla Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından, 2004-2005 yatırım programına Modern Atık su Tesisi alınmış ve 20.06.2005 tarihinde ihalesi yapılarak arıtma tesisi inşaatına başlanılmıştır. Söz konusu inşaat 2006 yılında bitirilerek, tesis faaliyete geçirilecektir. Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü'nün 23 Şubat 2005 tarih ve 1629 sayılı genelgesine istinaden, ilimize bağlı tüm belediyelerden Atık su Altyapı Tesisleri İş Temrin Planı istenmiştir. Tokat Valiliği'nce DİD komisyonu kurulmuş olup, çalışmalar devam etmektedir. Tokat, Pazar, Turhal ve Zile belediyeleri tarafından oluşturulan Belediye Birliği ortak katı atık depolama sahası belirlenmiş olup, kamulaştırma işlemleri devam etmektedir. Yeşilırmak'taki kirliliği önlemek ve canlılara yaşama ortamı sağlamak için Yeşilırmak'a yeterli miktarda su verilerek debisi arttırılmalıdır. Yapılan denetimlerde Turhal Şeker Fabrikası'nın, şu aşamada Yeşilırmak'a kirletici bir unsuru bulunmamaktadır. Bundan sonraki yapılacak denetimlerde ve gelen şikayetlerde Turhal Şeker Fabrikası'ndan kaynaklanan herhangi bir kirletici unsura rastlanılması halinde, 2872 Sayılı Çevre Kanunu ve ilgili yönetmelikler gereği ceza ve kapatma işlemleri yapılacaktır" denildi.