BURSA (İHA) - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, denizyolunu teşvik etmek için yapılacak düzenleme ve yatırımların bedelinin, bir tek insanımızı kurtarmanın bedelinden daha büyük olmadığını söyledi.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul İl Teşkilatı tarafından düzenlenen eğitim semineri için Uludağ'da bulunan Bakan Yıldırım, basın mensuplarına açkılama yaptı. Karayollarının bugünkü durumunun herkesin malumu olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, bir yılda meydana gelen trafik kazalarının 6-7 bin can aldığına dikkat çekti. Kaybolan milli servetin 6-7 katrilyonlarla ifade edildiğini ve 50-60 bin kişinin sakat kaldığını belirten Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Tek amacımız toplu ulaşımı, karayolu ağırlıklı olmaktan çıkarıp deniz ile demiryoluna kaydırılmasıdır. Deniz ulaşımının, toplu taşımada daha çok kullanılması için sahil şeridi bulunan bütün illere destek vereceğiz. Yerel yönetimlerin kendilerinin yapmaları gereken düzenlemeler var. Merkezi yönetim olarak ne lazımsa onu da biz yapacağız. Denizyolunu teşvik etmek için yapacağımız düzenleme ve yatırımların bedeli ne olursa olsun, bir tek insanımızın hayatını kurtarmanın bedelinden daha büyük değildir" dedi.
Diğer taraftan demiryollarının da ulaştırmada öncelikli konuları arasında olduğunu kaydeden Bakan Yıldırım, Osmanlı Devleti'nin hükmi şahsiyetini kaybettiğinde 14 bin 500 kilometre demiryolu ağı olduğuna işaret etti. Yıldırım, "Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda sınırları içinde kalan sadece 4 bin 500 kilometresiydi. 1950 yılına kadar bu 7 bin kilometreye ulaştırıldı ve bugün 10 bin kilometre. Buradan da anlaşılıyor ki, demiryolları ciddi anlamda geri kalmış ve çok büyük sübvansiyonla ayakta duran bir taşıma sistemi. Demiryollarımızın güçlendirilmesi için yap-işlet modeli çerçevesinde birçok planlanmış projeyi hayata geçireceğiz. Bunun için de Bursa, İstanbul Tüp Geçit, Marmaray, İstanbul - Ankara hızlı tren, Kars-Tiflis Demiryolu, Ankara-Yozgat-Sivas direkt bağlantısı, Samsun'dan Mersin'e inen yüzlerce proje var" diye konuştu.
Projelerin hayata geçmesi için Demiryolu Teşkilat Yasası'nda düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade eden Bakan Yıldırım, ayrıca özel girişimcilerin demiryolu taşımacılığına girmesi yönündeki engellemelerin de kaldırılması gerektiğini sözlerine ekledi.