ANKARA(ANKA)- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde bankacılık sektörünün yabancı para net genel pozisyonu 623 milyon dolar açık verdi. Aynı dönemde, banka bilançolarında, yabancı para aktiflerin payı yüzde 34'ten yüzde 33'e, pasiflerin payı da 1 puan azalarak yüzde 37'ye geriledi.
Bankacılık sektöründe, Aralık 2006'ya göre YTL aktifler yüzde 4.5 büyüdü, yabancı para aktiflerinin YTL karşılığı ise yüzde 0.3 küçüldü. Buna karşın YTL pasifler yüzde 4.2, yabancı para pasiflerin YTL karşılığı yüzde 0.6 oranında arttı. Buna göre, bilanço içinde yabancı para aktiflerin payı yüzde 34'den yüzde 33'e geriledi. Yabancı para pasiflerin payı ise 1 puan azaldı ve yüzde 37'e düştü. Bankacılık sektörünün bilanço içi yabancı para aktif ile yabancı para pasif farkı, Aralık 2006 döneminde 13 milyar dolar düzeyindeyken, yılın ilk çeyreğinde 14.5 milyar dolara yükseldi. Diğer yandan yılın ilk çeyreğinde sektörün yabancı para net genel pozisyonu 623 milyon dolar açık verdi.
YÜZDE 62'Sİ DOLAR
Dövize endeksli değerler dahil edildiğinde, toplam yabancı para varlıkların yüzde 36'sı euro ve yüzde 62'si dolar, buna karşılık, yabancı para yükümlülüklerin yüzde 32'si euro, yüzde 65'i dolar cinsinden oldu.
Yılın ilk çeyreğinde yabancı para mevduat 123 milyar YTL (89 milyar dolar), YTL mevduat ise 198 milyar YTL (144 milyar dolar) düzeyinde oldu. YTL mevduatlar içinde en yüksek paya sahip olan tasarruf mevduatının toplam mevduat içindeki payı 1 puan artarak yüzde 37'ye yükseldi. Resmi kuruluşlar, ticari kuruluşlar ve döviz tevdiat hesaplarının payları değişmedi, bankalar ve diğer kuruluşlar mevduatlarının payları 1'er puan azalarak sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 6 düzeyine geriledi.
VARLIKLARIN VADESİ
Kalan vadelerine göre, bankacılık sisteminin toplam varlıklarının yüzde 32'sinin vadesi 3 ayın, yüzde 49'unun vadesi ise 1 yılın altında gerçekleşti. Toplam varlıkların yüzde 51'i 1 yıl ve üzeri vadeye sahip olduğu belirlendi. Buna karşılık toplam yükümlülüklerin yüzde 72'sinin vadesi 3 ayın, yüzde 79'unun vadesi ise 1 yılın altında gerçekleşti. Toplam yükümlülüklerin yüzde 21'i 1 yıl ve üzeri vadeye sahip oldu.