HABER

Yılmaz: Küresel işbirliği çok önemli

İstanbul (AA)- Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, küresel işbirliği ve politika yapıcıların koordinasyonunun, ekonominin temellerini yeniden tesis edebilmek için çok önemli bir rol oynayacağını bildirdi. Yılmaz, Merkez Bankası tarafından düzenlenen "Küreselleşme, Enflasyon ve Para Politikası" konulu uluslararası konferansın kapanışında yaptığı konuşmada, küreselleşmenin ilk ve çok önemli bir stres testiyle karşı karşıya olduğunu belirterek, bu aşamada koordineli şekilde düşünüp hareket edilmesi ve küresel finansal çalkantının yerel ekonomiler üzerindeki kötü etkilerini önleyebilmek için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini kaydetti.

İki günlük konferansta ele alınan konulara değinen Yılmaz, sorunların çözümü için finansal çalkantının sebebinin doğru olarak tespit edilmesinin önemini vurguladı.
Yılmaz, emtia fiyatlarındaki ani artışlar bugün geride kalmış gibi görünse de, enerji, gıda ve metal fiyatlarındaki artışların ardında yatan sebepleri incelemenin önemli olduğunu aktardı.Konferansta resesyonların, durgunlukların, daralmaların son elli yıllık tarihinin de ele alındığını hatırlatan Yılmaz, kredi darlıkları ve konut
piyasalarındaki düşüşlerle bağlantılı resesyonların diğerlerine kıyasla daha derin ve uzun olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Yılmaz, "Mevcut çalkantılar biraz yavaşladı mı, enflasyonist baskıların geri dönüşünü görebiliriz. Bu da fazla zaman almayabilir" dedi.Ekonomik gündemin hızla değiştiğine işaret eden Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Politika yapıcıların küresel ekonominin sürekli değişen ihtiyaçlarına adapte olabilmek için politikalarını yeniden şekillendirmeleri ve uygulamaları gerekiyor. Bugünlerde dünyanın her yerinde hükümetlerin, merkez bankalarının, düzenleyici kuruluşların çeşitli adımlar atarak, bu çalkantının ortaya çıkardığı sorunları ortadan kaldırabilmek, bunların üstesinden gelebilmek için çalışmalar yaptıklarını görüyoruz. Tek tek ülkeler tarafından atılan, koordine edilmeyen adımlar, küresel problemi çözmek için yeterli olacakmış gibi görünmüyor. Dolayısıyla küresel işbirliği ve politika yapıcıların koordinasyonu, ekonominin temellerini yeniden tesis edebilmek için çok önemli bir rol oynayacak."

İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Charles Bean ise global düzeyde koordineli politikaların oluşturulması için politika üretenlerin kolektif olarak hareket etmenin kendi ulusal çıkarlarına da uygun olduğunu anlaması gerektiğini dile getirerek, bu koordinasyonun sağlanmasında G-20'nin önemli rol oynayabileceğini aktardı.

En Çok Aranan Haberler