HABER

YÖK Yasa Tasarısı neler getiriyor?

ANKARA (İHA) - Hükümet, 'Yükseköğretim Kanunu ve Yükseköğretim Personel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı'nı TBMM'ye gönderdi. Yeni yasayla YÖK tek kurul haline getirilirken, yardımcı doçentlik, doçentlik, patent haklarında yeni düzenlemeler getiriliyor.

Yeni yasa tasarısıyla şu yenilikler getiriliyor:
"- YÖK tek kurul haline getiriliyor.
- Yüksek Öğertim Kurulu 16 üyeden oluşacak. Bu üyelerden 5'i Cumhurbaşkanı'nca rektörlük veya öğretim üyeliğinden başarılı hizmet yapmakta olan profesörlere öncelik tanınacak ve doğrudan seçim yapılacak. Bu üyelerin 5'i Bakanlar Kurulu'nca, 5'i Üniversitelerarası Kurul'ca ve 1 tanesi de Genelkurmay Başkanlığı'nca seçilecek.
- Üyelerin seçimi, ilgili makam ya da kurumun kontenjanındaki üyenin üyelik süresinin bitimi tarihinden 1 ay önce, süresinden önce boşalma olması halinde ise en geç 1 ay içinde tamamlanacak ve seçilen üyeler onay için Cumhurbaşkanı'na sunulacak.
- İlk toplantı en yaşlı üyeyle yapılacak ve toplantıda başkan seçilecek. Başkan, kurul üyeleri arasından bir başvanvekili seçecek. Diğer başkan vekili kurul üyeleri arasından, kurul tarafından seçilecek. Başkan ve kurul üyelerinin görev süresi 4 yıl olacak. Kurulun başkan ve üyeleri daimi statüde görev yapacak. Başkan, kurulun amiri olarak kurulu temsil edecek. Başkan bulunmadığı durumlarda kendisine vekalet etmek üzere başkan vekillerinden birini görevlendirecek. Başkan kurula karşı sorumlu olacak. Kurul, üyelerinin en az üçte ikisiyle toplanabilecek ve katılanların salt çoğunluğuyla karar alabilecek. Milli Eğitim Bakanı kurul toplantılarına katılabilecek ve katıldığı toplantılara başkanlık edebilecek. YÖK üyelerin salt çoğunluğuyla toplanabilecek. Kurul üyeleri, kurul başkanının vereceği istisnai görevlerin dışında hiçbir kamu kuruluşu veya özel kuruluşta ücretli yada ücretsiz çalışamayacak. Bir yıl içinde yıllık izin, hastalık ve mazeret izinleri hariç 1 ay hizmete edvam etmeyen üyeler görevinden ayrılmış sayılacak.
- Kurul, başkan ve üyelerinin ücretleri, birinci derecenin son kademesindeki profesörlerden rektörlüğü atananlara ödenen aylık (ek gösterge dahil) taban aylığı, özel makam tazminatı, temsil tazminatı ve üniversite ödeneği ile idari görev ödeneği toplamının brüt tutarının iki katının geçmemek üzere Bakanlar Kurulu'nca tespit edilecek. Kurul üyelerine başkaca herhangi ibr ücret ödenmeyecek.
- Rektörlere disiplin işlemlerini yürütme ve karara bağlama yetkisi veriliyor.
- Yardımcı doçentlik kadrosuna atamada doktora, tıpta uzmanlık veya sanatta yeterlilik ünvanlarından birine sahip olmak, Üniversitelerarası Kurul'un belirlediği ölçütlerin altında olmamak şartıyla senato tarafından elirlenen bilimsel ölçütlere sahip olmak, esasları Üniversitelerarası Kurul'ca belirlenen merkezi yabancı dil sınavında başarılı olmak veya Üniversitelerarası Kurul'ca geçerli kabul edilen bir yabancı dil başarı belgesine sahip olmak şartı aranacak.
- Bir üniversitede açık bulunan yardımcı doçent kadroları, ilgili birimin talebi üzerine üniversite yönetim kurulu tarafından karara bağlanarak rektörlükçe ilan edilen ve kurum internet sayfasında yayınlanacak. Kadro ilanında, bu kanunda belirtilen esaslar ve bilim/sanat dalı adı ile Üniversitelerarası Kurul'ca belirlenen standartlar dışında başka şart aranmayacak. Başvuruların kabulü, senato tarafından belirlenen şartların sağlandığına ilişkin ilgili birimin yönetim kurulunun kararına abğlı olacak. İlgili birilmin yönetim kurulu, ilgili bilim/sanat dalından, bir'i o birimden diğer iki'si ise o üniversite dışında olmak üzere 3 profesör ve/veya doçentten oluşan komisyon oluşturulacak. Komisyon üyeleri, senatonun belirlediği akademik yükseltme ölçütleri dikkate alarak adaylar hakkındaki yazılı görüşünü, ayrı ayrı ilgili birimin yönetim kuruluna bildirecek. İlgili birimin yönetim kurulu, bu görüşler doğrultusunda kararını verecek ve rektör atamayı yapacak.
- Yardımcı doçentlik süresi 8 yıl. 8. yılın sonunda üniversite yönetim kurulunca aynı bilim dalındaki öğretim üyelerinen oluşturulan 3 kişilik bir komisyon tarafından, doçentlik başvurusu için Üniversitelerarası Kurulca belirlenen eserlerle ilgili asgari ölçütler yerine getirdiği anlaşılanlar yardımcı doçentlik görevine devam edecek, getiremeyenler ise öğretim görevlisi kadrosuna atanacaklar.
- Yardımcı doçentler birinci derecenin son kademesine kadar yükselebilecek.
- Doçentlik sınavına başvuruda, esasları Üniversitelerarası Kurul'ca belirlenen merkezi dil sınavında başarılı olmak veya Üniversitelerarası Kurul'ca geçerli kabul edilen bir yabancı dil başarı belgesine sahip olmak, doktora, tıpta uzmanlık ya da sanatta yeterlilik ünvanını kazandıktan sonra, alanında en az 4 yıl çalışmış olmak, Üniversitelerarası Kurul'un belirlediği doçentlikle ilgili asgari bilimsel ölçütleri taşımak şartları aranacak".

En Çok Aranan Haberler