LONDRA - Az gelişmiş ülkelerde yaşayan gençlerin, kendilerini zengin ülkelerdekilerden en az iki kat daha mutlu hissettikleri bildirildi.
MTV Networks International'ın (MTVNI) yaptığı araştırmada, en mesut olanlar Hintliler, en bedbaht olanlarsa Japonlar çıktı.
14 ülkede 16-34 yaş arası 5400 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, ABD ve İngiltere'de gençlerin yüzde 30'dan azı mutlu ve umutlu. Bu oran Japonya'da yüzde 8'e kadar düşüyor.
Yoksul ülkelerde aynı yaş grubundakiler ise geleceğe umutla bakıyor. Çin'de gençlerin yüzde 84'ü gelecekte hayatlarının daha iyi olacağını düşünüyor.
Arjantin ve Güney Afrika halkı ise yüzde 75'le dünyanın en mutlu insanları arasında bulunuyor.
Gençlerin geleceğe bakışları, kendilerini güvende hissedip hissetmedikleri ve topluma uyumları konusunda yapılan araştırmaya göre, gelişmiş ülke insanları küreselleşme konusunda hayli kötümserler. Alman gençliğinin yüzde 95'i küreselleşmenin kültürlerinde tahribata yol açtığını düşünüyor.
MTVNI'nin araştırmasında, İngiltere'de bu yaş grubundakilerin yüzde 80'inin, kansere yakalanmak kadar terörizmden de korktukları ortaya çıktı.
Araştırmaya göre, az gelişmiş ülkelerin mutlu insanları aynı zamanda dini inançları güçlü olanlar.
Gelişmiş ülkelerdeki mutsuzluğun sebepleri arasında başarılı olma baskısı, kötümserlik ve iş kaygısının bulunduğu bildirildi.
Az gelişmiş ülkelerde insanların daha mutlu olmasının sebebininse, gençlerin daha iyi bir geleceğe sahip olacaklarında duydukları inanç olduğu belirtildi.
Araştırma, Arjantin, Brezilya, Çin, Danimarka, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, Japonya, Meksika, Güney Afrika, İsveç, İngiltere ve ABD'de yapıldı.