HABER

Yüksek Öğretim gerçeği

Eğitim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) yaptığı 'Sayılarla Yükseköğretim Gerçeği' çalışmasının sonuçlarını açıkladı. Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, "Açılan pek çok üniversite 'Tabela üniversitesi' olmaktan öteye gitmedi" dedi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, genel merkezde yaptığı basın toplantısında Türkiye'de giderek artan eğitim sorunlarının çözüm üretilmek yerine, sorunların çözümünün başka alanlara havale edildiğini belirterek, "Paralı eğitim politikalarının yıllardan beri savunuculuğunu yapan YÖK'e yakın zamanda AK Parti hükümeti de katılmış, tüm ülke çapında yaygınlaşan neoliberal uygulamalar üniversitelerimizi tamamen kuşatmıştır. Sonuçta ortaya çıkan durum, üniversitelerimizin sadece yüksek gelirli küçük bir azınlığın hizmetine adanarak, yoksul emekçi çocuklarına yoksunluk içinde bulunan üniversitelerde okumak zorunda kalmıştır" dedi.

Dinçer, AK Parti hükümetinin ileri bir adım attığını ve 15 yeni üniversite kurulacağının müjdesini verdiğini belirterek, "Yıllardır siyasi yatırımların başında gelen her ile bir havaalanı ve bir üniversite hayali bir kez daha canlanmıştır. Peki Türkiye'nin ihtiyacı sadece 15 yeni üniversite midir? Daha önce seçim yatırımı olarak açılan üniversitelerin pek çoğu 'tabela üniversitesi' olmaktan öteye gitmezken, yeni açılacak 15 üniversitenin de tabela üniversitesi olmayacağının garantisini hangi siyasi irade verebilir? Türkiye'de yüksek öğretimin temel sorunu üniversite azlığı değil, üniversitelerin sorunlar yumağı haline getirilmiş olmasıdır" dedi.

Dinçer, yüksek öğretimin sorunlarından arındırılması için atılması gerekli adımları ise şöyle açıkladı:

- Bütçeden eğitime ayrılan pay en az iki katına çıkarılmalı, yüksek öğretim kurumlarının içinde bulunduğu mali sıkıntılar giderilmelidir.

- Yüksek öğretim sorunlarının yaratıcısı olan YÖK sistemi ortadan kaldırılmalı, üniversite çalışanları Üniversite Personel Yasası kapsamına alınmalı.

- Yüksek öğretim kurumlarında harç, ikinci öğretim ücretleri ve hizmetlerin taşeronlaşması uygulamasına son verilmeli.

- Üniversitelerdeki akademik ve idari personel açıkları tespit edilmeli, nitelikli personel ihtiyacı karşılanmalı.

- Akademik yükselmelerin önündeki engeller kaldırılmalı, Üniversiteler asistanlık kurumu yeniden getirilmeli.

En Çok Aranan Haberler