HABER

Yunanistan'da yılın üçüncü genel grevi

Yunanistan'da resmi yayın kuruluşu ERT'nin kapatılmasını protesto için başlatılan genel grev hayatı durdurdu. Başbakan, ERT'nin kapatılmasıyla büyük bir israfa son verildiğini, kurumun şeffaf olmadığını söyledi. Koalisyon ortakları karara tepkili.

Yunanistan'da resmi yayın kuruluşu ERT'nin kapatılmasını protesto için başlatılan genel grev hayatı durdurdu.

24 saatlik genel grev dün gece başladı. Sendikaların yeni protestolar planladıkları belirtiliyor. Başbakan Antonis Samaras, 2700 kişinin çalıştığı kurumu kapatma kararını savundu ve ERT'nin şeffaflıktan yoksun, israfı temsil eden bir kuruluş olduğunu söyledi. Yunan Radyo ve Televizyon Kurumu, hükümetin aldığı uluslararası kredi karşılığında uygulanan kemer sıkma programı kapsamında kapatıldı. Bu karara tepki olarak başlatılan genel grev nedeniyle okullar ve resmi daireler kapalı kaldı, hastanelerde sadece acil vakalara bakılıyor. Bu yıl üçüncüsü yapılan genel grev nedeniyle toplu taşıma araçları da çalışmıyor. Otobüs, tramvay, tren ve metro seferleri yapılamıyor.

Koalisyonda gerginlik

ERT çalışanları kapatma kararına tepki olarak başkent Atina ve ülkenin ikinci büyük kenti Selanik'te oturma eylemi yapıyor. ERT binalarının çevresinde çevik kuvvet ekiplerinin konuşlandırıldığı belirtiliyor. Kapatma kararıyla Salı gününden itibaren ERT'nin yayınlarının çoğu durdu. Ancak kurumun internet ve kısa dalgadan radyo yayınları devam ediyor. Yunan muhalefet lideri Aleksis Çipras, kapatma kararını "yasadışı" olarak niteledi. Çipras, "Darbe sözcüğü çoğu zaman abartılı olarak kullanılır. Ama burada olan abartısız bir darbe" dedi. Muhazakâr Başbakan Samaras ise, "Halkın radyo ve televizyonunu kapatmıyoruz. Aksine halkın şimdi doğru dürüst radyo ve televizyonu olacak" dedi. BBC'nin Atina'daki muhabiri Mark Lowen, Yuanistan'da geçmişte bir çok kamu kuruluşunda olduğu gibi ERT'de de yolsuzluğun yaygın olduğunu ve kurumun kötü yönetildiğini söylüyor. ERT'nin kapatılması kararı, koalisyon üyeleri arasında da gerginliğe neden oldu. Sosyalist Pasok kararı onaylamadıklarını söyledi.

Koalisyonun bir başka üyesi Demokratik Sol da ERT'nin kapatılmaması, yeniden yapılandırılması gerektiğini belirtti. Yunan Ortodoks Kilisesi de kararı kınadı, onlarca yıldır devam eden hataların bedelinin çalışanlara ödetildiğini savundu. Merkezi Cenevre'de bulunan Avrupa Yayın Birliği, karar nedeniyle "derin üzüntülerini" bildirdi. ERT Dış Haberler Müdürü Odin Linardatu, BBC'ye kararın şoke edici olduğunu söyledi, "Bir demokraside, Yunanistan'da kamuya ait bir yayın kuruluşu olmaması kabul edilebilir bir şey değil. Çok üzgünüz" dedi.

En Çok Aranan Haberler