ANKARA (ANKA)- Türkiye'yi yurt dışında temsil edebilecek nitelikteki müteahhitlik firmalarının oluşmasını sağlamak ve çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla, "Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi" verilmesi, sıkı esaslara bağlandı.
Bayındırlık Bakanlığı'nın Resmi Gazete'de yayımlanan tebliği ile yurt dışında; inşaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi hizmetleri yapacak gerçek kişi ve firmalara, "Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi" veya yerine geçen "Yurtdışı Geçici Müteahhitlik Belgesi" verilmesinin usul ve esasları yeniden düzenlendi.
Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi " veya yerine geçen "Yurtdışı Geçici Müteahhitlik Belgesi" almayan firmalar, yurt dışında inşaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi hizmetler veremeyecek. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren "Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi Komisyonu", gerçek kişi ve firmaların yurt içinde ve yurt dışında bitirdikleri işlerin tamamını inceleyecek. Komisyon, Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi verilip verilemeyeceğini ve verilecek belgenin grup ve tutarını tespit ederek karara bağlayacak. Belge 3 yıl süreyle geçerli olacak. Bu süre içinde yapılacak değer artırma talepleri dikkate alınacak.
Söz konusu belge talebinde, Bakanlığı yanıltıcı gerçeğe uymayan veya tahrif edilmiş belgeler verdikleri başvuru sırasında veya sonradan anlaşılanlar ile belgelerini mevzuata aykırı şekilde kullandıkları anlaşılanların belgeleri Komisyon'ca iptal edilecek. Bu kişiler, 2 yıldan az olmamak üzere belli süreyle veya süresiz belge alamayacak. Bu yöndeki kararlar Bakan Onayı ile kesinleşecek.
Komisyon, Bakanlık yetkililerince, yurt dışı müteahhitlik belgesi talebinde bulunan veya belge alan gerçek kişi ve firmaların yurt içi ve dışında üstlenmiş olduğu taahhütlerle ilgili belgeler üzerinde ihtiyaç duyulduğunda yerinde inceleme ve denetlemede bulunabilecek.
BELGE TABAN SINIRLARI
Yurt dışı müteahhitlik Belgesi taban sınırları yapı, tesis, bakım, onarım işleri için 40 milyon, sınai ve teknolojik imalat, tesisat ve montaj işleri için 15 milyon işletme, yönetim, bakım ve idame işleri için 5 milyon dolar olarak belirlendi. Bu tutarların altında kalan firmalara, belge verilmeyecek. Proje, mühendislik, müşavirlik işleri için, taban miktarı sınırı aranmayacak.
Belge tutarı, yurt dışında iş tecrübesi olmayan gerçek kişi ve firmalara verilecek Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi'nin tutarı yapı, tesis, bakım, onarım işleri ile, sınai ve teknolojik imalat, tesisat ve montaj işleri için 200 milyon dolardan fazla olamayacak.Bu işler ile işletme, yönetim, bakım ve idame işleri için, belge miktarı 500 milyon doları geçen firmalara limitsiz "Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi" düzenlenecek.
Proje, mühendislik, müşavirlik işleri için belge tutarına bakılmaksızın sınırsız Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi verilecek. Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi değerlendirmesinde hesaplanan tutarlar, ilgilinin belgeleri göz önünde tutularak Komisyonun takdiri ile yüzde 5'e kadar artırılabilecek. Daha önce Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi veya yerine geçen Yurtdışı Geçici Müteahhitlik Belgesi almış veya almaya hak kazanmış olan gerçek kişi ve firmaların hakları, bu belgelerin geçerlilik süresinin sonuna kadar saklı olacak.