İstanbul (AA)- İstanbul Barosu Başkanı Kazım Kolcuoğlu, ülkede 1 milyon gencin üniversiteye giremediğini belirterek, bunların içerisinde yüzde 1 ya da 2'sinin türbanlı olabileceğini, ancak kalanlarla ilgili toplumda hiçbir girişim olmadığını söyledi.
İstanbul Barosu'nda basın toplantısı düzenleyen Kolcuoğlu, Anayasa değişikliğinin bir "rejim bunalımı" doğuracağı kuşkusu içinde olduklarını belirterek, bu değişikliğin yürürlüğe girmesi durumunda, sorunun türbanlı gençlerin üniversitede öğrenim görmeleri ile sınırlı kalmayacağını ileri sürdü. Bundan sonra başlayacak olan süreçte
demokrasi ve laiklik ilkelerinin ciddi bir yara alabileceğini savunan Kolcuoğlu, şu görüşleri dile getirdi: "Bu değişiklikler yürürlüğe girerse, dinsel esaslar ile kamu yönetimine ilişkin esaslar iç içe geçecek, toplumda derin bir ayrımcılığın temeli atılmış olacaktır. Sadece üniversiteler açısından başlayan bir ayrımcılık değil, belki orada başlayan ve kısa sürede bütün toplumu saran bir farklılaşmanın anayasal temelleri atılmış olacaktır. Dinsel kuralların ortaya konulmuş olması, üniversitelerin bilim özerkliğine gölge düşürecektir."
Kolcuoğlu, dini kuralların uygulanması konusunda toplumda bir endişenin bulunmadığını, bireylerin istediği şekilde ibadetini yaptığını ve istediği şekilde giyindiğini ifade etti.Kolcuoğlu, "İnsanların ibadetlerini istediği şekilde yapması için bütün olanaklar fazlasıyla tanınmış. Politikacılar insanların biraz da inançlarından kaynaklanan özel bir tercihleri olduğunu ifade etmiş olsalar, belki bu kadar büyük bir tartışma yaratılmış olmayacaktı. Ülkede 1 milyon genç üniversiteye giremiyor. Bunların içerisinde yüzde 1 ya da 2'si türbanlı olabilir, ancak kalanlarla ilgili toplumda hiçbir girişim yok. Onların özgürlükleri yok mu?" diye konuştu.