"Türkü Ana" olarak bilinen Türk Halk Müziği sanatçısı Zehra Bilir, İstanbul'da vefat etti.
Düşme sonucu kalçasındaki protezin zarar görmesi nedeniyle uzun süredir Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde tedavi gören Bilir, Ocak 2007'de taburcu edildikten sonra Devlet Bakanı Nimet Çubukçu'nun, sanatçının huzurevinde barındırılması talimatı üzerine, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı Küçükçamlıca'daki Bahçelievler Huzurevine yerleştirilmişti.
Bilir'in kaldığı huzurevinde dün akşam hayata gözlerini yumduğu bildirildi.
Zehra Bilir, 1913 yılında Malatya'nın Arapgir ilçesinde doğdu. Orta öğretiminden sonra müzik dersleri alan Bilir, 1943'te sahneye çıktı.
Profesyonel nitelikte ilk assolist olarak sahneye çıkan halk müziği sanatçısı olan Zehra Bilir, türküleri yerel ağızla okuyuşunun yanı sıra şalvar ve elinde ipek mendille sahnelerde yer aldı.
Her yöreye ait türküleri otantik özellikleriyle okuyan Bilir, türkülerin gramofonlardan ve radyolardan dinlendiği dönemin adeta bir simgesiydi.
Türkücülüğü bir meslek olarak seçenlere öncülük eden Zehra Bilir, çok sayıda plak doldurdu ve ödül kazandı.
"Tiridine Bandım" adlı türküyle ünlenen Bilir, "Kalenin Bayır Düzü", "Cemo Gül Açanda Gel", "Başındaki Tellere" gibi çok sayıda türküyü derleyerek, Türk halk kültürüne büyük katkıda bulundu. O türküler daha sonra çok sayıda türkücü tarafından seslendirildi.
AA