HABER

Zika virüsü kapan kadınlara kürtaj izni talebi

Brezilya'da bir grup aktivist, virüsü kapan kadınlara kürtaj izni verilmesini istedi. Ülkede kürtaj yasak. Ancak daha önce yine aynı grubun girişimiyle ülkede kürtaj konusunda başka bir istisna yapılmıştı.

Zika virüsü kapan kadınlara kürtaj izni talebi

Zika virüsünün en çok etkilediği ülkelerden Brezilya'da bir grup aktivist, sosyal bilimci ve avukat, virüsü kapan gebe kadınlara kürtaj izni verilmesi için harekete geçti.

Aktivistler yakında bu amaçla yüksek mahkemeye bir dilekçe sunmaya hazırlanıyorlar.

Zika virüsü, bebeklerde bir tür beyin hasarı olan mikrosefaliye yol açabiliyor.

Brezilya'da kürtaj yasak, ancak sağlık açısından gerekli görüldüğü durumlarda ve tecavüz sonucunda meydana gelen gebeliklerde, 2012 yılından bu yana da anensefali adı verilen bir başka beyin anomalisinin belirlendiği vakalarda kürtaja izin veriliyor.

Anensefali için kürtaj yasağına istisna getirilmesini sağlayan grup, bu kez de mikrosefali için aynı hakkı talep ediyor.

Grubun dilekçesi iki ay içinde mahkemeye sunulacak.

TIKLAYIN: ZİKA VİRÜSÜ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

BBC'nin edindiği bilgilere göre, dilekçede virüsün yayılmasından "Aedes aegypti türündeki sivrisineklerin kökünü kazımakta başarısız kalan devletin sorumlu olduğu" öne sürülüyor ve Brezilyalı kadınların izlenen yanlış politikaların cezasını çekmemesi gerektiği kaydediliyor.

Brasilia Üniversitesi'nden hukuk profesörü Debora Diniz de BBC'ye, hastalığın daha çok yoksulları etkilediğini söyledi.

Prof. Diniz, "Brezilya'da bir sosyal sınıf ayrımı olduğu unutulmamalı. Zengin kadınlar yasal veya yasal olmayan yollardan kolayca ve güvenli bir şekilde kürtaj olabiliyorlar, ancak yoksul kadınlar ya çok kötü koşullar altında kürtajı tercih etmek veya çocuğu doğurmak zorunda kalıyorlar" dedi.

'İki yıl gebe kalmayın'Zika virüsünün hızla yayılması El Salvador'da da hükümetin kadınlara 'iki yıl gebelikten kaçınmalarını' tavsiye etmelerine neden oldu.

Virüs ile mikrosefali arasındaki ilişki tam olarak netliğe kavuşmamış olsa da Kuzey ve Güney Amerika'da virüsün etkilediği bölgelerdeki birçok anne adayını kaygılandırıyor.

ABD merkezli sivil toplum kuruluşu Guttmacher Enstitüsü, 2008'de Latin Amerika ülkelerinde 4,4 milyon kürtaj yapıldığını bunlardan yüzde 95'inin yasadışı olarak ve sağlıksız ortamlarda gerçekleştiğini bildiriyor.

10 yaşındaki bir Brezilyalı çocuk, mikrosefali ile doğan iki aylık kardeşiyle.

TIKLAYIN: DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NÜN UYARISI

Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Sağlık Örgütü yetkililerine göre, Zika virüsünün anne karnındaki bebeği etkileyip etkilemediği altı aydan önce anlaşılmıyor.

Amerikan koruyucu hekimlik kurumları Zika virüsü bulaşanların yüzde 80'inde hastalık belirtisi görülmediğini bildirdi.

Amerikan Sağlık Vakfı'ndan Dr. Carlos Espinal "Zika bütün gebe kadınları etkilemiyor. Etki oranını henüz anlayabilmiş değiliz" dedi.

Mikrosefaliye neden olabileceği belirtilen Zika virüsü; soğuk algınlığına benzer ağrılar, ateş, gözlerde yanma, eklem ağrıları ve deri döküntüsü gibi belirtilerle ortaya çıkıyor.

Zika virüsüne karşı henüz bir tedavi ya da aşı bulunmuyor.

En Çok Aranan Haberler