HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

478 yolculu İtalyan feribotunda yangın

Yunanistan'dan İtalya'ya giden ve içinde 54 Türk yolcunun da olduğu feribotta yangın çıktı. 13 Türk yolcuyla birlikte toplam 324 yolcu kurtarıldı, 153'ü hala kurtarılmayı bekliyor.

Yunanistan'dan İtalya'ya 478 yolcusuyla sefer yapan feribotta, Korfu Adası yakınlarında yangın çıktı.

[

](https://www.mynet.com/478-yolculu-italyan-feribotunda-yangin-110101631681)

Türk denizcilik tarihine kanlı harflerle adını yazdıran kazalar

Araba güvertesinde başlayan yangının ardından ‘Norman Atlantic’ adlı feribotun tahliye edilmesi talimatı verildi.

Yunan yetkililer, yakınlarda bulunan gemilerden, feribotta bulunan yolcuları almalarını istedi.

Hava şartları nedeniyle söndürme ve kurtarma çalışmaları güçlükle yürütülürken, ilk can kaybı haberi de geldi.

İtalyan ve Yunan makamlarınca da doğrulanan habere göre, garajın çıkış kapısına sıkışan bir kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden kişinin uyruğu henüz bilinmiyor.

Son gelen bilgilere göre 4 kişinin daha hayatını kaybettiği iddia edildi. Ancak bu bilgi henüz resmi makamlar tarafından doğrulanmadı.

Kurtarma çalışmalarında şu ana kadar 324 yolcunun kurtarıldığı belirtildi. Feribotta bulunan 54 Türk'ten 13'ünün de kurtarılanlar arasında olduğu öğrenildi. 153 yolcu ise hala kurtarılmayı bekliyor.

YILBAŞI TATİLİ İÇİN İTALYA'YA GİDEN TÜRKLER

Feribottaki 54 Türk yolcunun, yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya’ya giden turistler oldukları öğrenildi.

TC Atina Büyükelçiliği kriz masası kurdu. Norman Atlantic ile seyahat eden Türklerin yakınları bilgi almak için sürekli telefonla Büyükelçilik ve Türk Başkonsolosluklarını aradılar.

Yolculardan 234’ünün Yunan oldukları açıkladı. Mürettebatın ise 36’sı Yunan, 22’si de İtalyan.

Feribotta yolcuların yanı sıra 200 kadar araç bulunuyor.

"HEPİMİZ YANACAĞIZ"

Yolculardan bazıları telefonla Yunan televizyonlarına bağlanarak, bir yandan soğuktan donmak üzere olduklarını, diğer yandan ise yangının yarattığı sıcaklık nedeniyle ayakkabı köselerinin eridiğini söylediler. Feribotun Yunanlı aşçısı Aleksandros Corcokis, “Hepimiz yanacağız. Burada fare gibi kıstırılmış haldeyiz” dedi.

Bu arada, bazı yolcular da feribottan çıkan dumandan etkilenerek solunum sorunları yaşadı.

Gemideki 54 Türk vatandaşından 52'sinin isimleri:

A.Yıldırım, S.Yıldırım, S. Yel, H.Ünal, T.Ünal, A.Uslupat, B.Uslupat, S.Tosun, U.Tiryakioğlu, K.Tiryakioğlu, S.Şimşek, M.Saygılı, T.Saygılı, H.Savaş, E.Sait, K.Refik, S.Nuri,E.Muhhamed, Y.Lütfü, F,Kılıç, S.Kılıç, A.Kemal, M.Kazan, B.Karakaya, M.Hisar, T.Farhan, N.Erkul, H.Erkul, A.Emektar, A.Eğilmez, H.Eğilmez, T.Ferhan, M.Demirmen, M.Demirken (iki ayrı kişi), U. Demir, R,Şerif, K.Şerif, A.Şerif, C.Şerif, M.Çakmak, V.Bulut, S.Bulut, O.Cem, Z.Bilgiç, M.Bilginer, N.Baskın, N.Baskın (iki ayrı kişi), S.Bayhan, B.Akamaç, A.Akamaç, H.Akkaya, B.Ahmet.

"GİDECEK YERİMİZ YOK"
Feribotun Yunan yocularından basına bilgi veren bir yolcu alt güvertede yangının halen devam ettiğini anlattı. Filikaların yangının meydana geldiği yerde bulunduğunu anlatan yolcu, "Bizim için gidecek hiçbir yer yok. Alt güvertede sıcaklıktan ötürü yürümek mümkün değil" dedi.

TÜRK YOLCULARIN SAĞLIK DURUMLARI İYİ

Yunanistan'ın Patra Limanı'ndan 422 yolcusu ve 56 kişilik mürettebatıyla İtalya'ya sefer yaparken yangın çıkan "Norman Atlantic" adlı feribottan kurtarılan yolculardan bazıları helikopterlerle İtalya'nın güneyindeki Puglia bölgesi kıyılarına taşınıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, ANEK Lines'a ait Patra-Ancona seferini yaparken yangın çıkan feribottan kurtarılarak Puglia bölgesindeki hastanelere getirilen yaklaşık 30 kişiden 4'ü Türk vatandaşı. Türk yolcuların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.

Yolcuların getirildiği Brindisi kentindeki Perrino hastanesinde dumandan etkilenen 3 Türk yolcunun müşahede altına alındığı, diğer Türk yolcunun ise otele götürüldüğü belirtildi.

'ÖNCE ONLARI KURTARDILAR'

Müşahede altındaki Türk yolculardan Aylin Akamaç, AA muhabirine, yaşananları "büyük bir skandal" olarak değerlendirerek, feribottaki yangın sonrasındaki kurtarma çalışmalarında hiçbir organizasyon olmadığını, Yunan ve İtalyan kurtarma ekiplerinin önce kendi vatandaşlarını kurtardığını savundu.

Asker gençlerin bile kadın ve çocuklardan önce kurtarıldığını anlatan Akamaç, "Gün boyunca deniz dalgasız olmasına rağmen bizi öylece beklettiler. Römorkör ile çekmeye çalışırken bağladıkları halat 3 kez koptu. Hiçbir şey yapamadılar. Böyle bir şey olamaz. Allah bir daha düşürmesin" diye konuştu. Feribotta sadece 3 filika olduğunu belirten Akamaç, "Titanik filmi gibiydi" dedi.

Akamaç, şöyle devam etti:

"Yangını yolcular farkına vardı. Ve ilk çıkanlar filikalara bindi. Bizleri yerlere oturttular. Yangını söndürmek için sıktıkları sularla dizimize kadar ıslandık. Soğuktan ayaklarımız dondu. İnsanlar ısınmak için ateşe yaklaşmak zorunda kaldı. Saatlerce dışarıda bekletildik. İnsanlar tuvaletlerini orada yapmak zorunda kaldı. Eşim halen feribotta onun için çok endişeleniyorum."

Bu arada, İtalyan makamlarının yürüttüğü kurtarma çalışmaları kapsamında 2 helikopter kullanılıyor. Her helikoptere 3 yolcunun alındığı öğrenildi.

Öte yandan, Singapur bandıralı bir yük gemisinin "Norman Atlantic"ten kurtardığı 49 yolcuyu İtalya kıyılarına getirdiği bildirildi. Ancak kötü deniz şartlarından Brindisi Limanı'na yanaşamayan geminin Bari Limanı'na doğru yöneldiği açıklandı.

Norman Atlantic'te halen 250'den fazla yolcu bulunduğu belirtiliyor.

GEMİDE 6 KUSUR BULUNMUŞ

Öte yandan, İtalyan basınında yer alan iddialara göre, Norman Atlantic'in son kontrolleri 19 Aralık'ta yapıldı ve hazırlanan raporda, 2 ay içinde giderilmesi gereken yapısal ve güvenlik ile bağlantılı 6 kusur tespit edildi.

10 kadar ülkenin üye olduğu Denizcilikte Paris Memorandumu'nun (Paris Mou) verilerine göre, Yunanistan'ın Patrasso Limanı'nda yapılan kontrollerde, yangına dayanıklı kapıların ve güvenlik uyarılarını içeren ışıklı sistemlerinin yetersiz, normlara uygun olmadığı ortaya çıktı.

Ancak belirlenen kusurların ağır olmamasından ötürü geminin seferlerine devam etmesinde sakınca görülmediği de raporda yer aldı.

2011 yılında Malta'daki La Valletta Limanı'nda yapılan kontrollerde de, söz konusu gemide aynı sorunların tespit edildiği ortaya çıktı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler