HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Avusturya'dan tekrarlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün

Avusturya'da iptal edilen cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün tekrarlanıyor. Anketler, aşırı sağcı Hofer ile solcu Bellen'in başa baş gittiğini gösteriyor.

Avusturya'dan tekrarlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri bugün

Adaylardan Norbert Hofer'in kazanması durumunda İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana, Avrupa'da seçilen ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacak.

Bellen (solda) ve Hofer (sağda) Perşembe günü televizyondaki açık oturumda son kozlarını paylaştı

Avusturya, Mayıs ayında yapılan seçimlerin iptal edilmesinin ardından yeni cumhurbaşkanını seçmek için bugün bir kez daha sandık başına gidiyor.

Seçimlerde aşırı sağcı Özgürlük Partisi'nin adayı Norbert Hofer ile Yeşiller Partisi'nden solcu Alexander Van der Bellen karşı karşıya geliyor.

Hofer, Nisan ayında yapılan ilk turu kazanmış ancak Mayıs ayındaki ikinci turda yaklaşık 31 bin oyla kaybetmişti. Özgürlük Partisi 8 Haziran'da seçimlerde "büyük usulsüzlükler" yapıldığı gerekçesiyle sonuca itiraz etmiş ve Anayasa Mahkemesi Temmuz ayında bu itirazı kabul ederek, seçimleri iptal etmişti.

Seçilmesi halinde, Hofer, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'nın ilk aşırı sağcı devlet başkanı olacak. Yapılan son kamuoyu anketleri, aylardır seçim kampanyası yürüten adayların başa baş gittiklerini gösteriyor.

Avusturya'da cumhurbaşkanlığı genel anlamda sembolik bir maka. Ancak cumhurbaşkanının parlamentonun alt kanadı Ulusal Konseyi lağvetme ve seçimleri yenileme yetkisi var.

Geçen hafta içerisinde BBC'ye konuşan Hofer, kimsenin kendisinden korkmaması gerektiğini söyledi.

Bununla birlikte Hofer, Avusturya'da yaşan Müslümanların bu ülkenin bir parçası olduğunu ancak İslamın "ülkenin değerleri arasında yer almadığını" vurguladı.

Hofer, Avusturya'nın üyeliğini referanduma götürebileceğini belirtti ancak kendisine verilen oyların Avusturya'nın AB'den ayrılmasını sağlayacağı yönündeki görüşlere katılmadığını da sözlerine ekledi.

Aşırı sağcı lider, bu görüşünün Türkiye'nin AB'ye katılması ve İngiltere'nin ayrılmasının ardından birliğin daha merkeziyetçi bir yapıya bürünmesi halinde değişebileceğini vurguladı.

HOFER NE KADAR SAĞDA DURUYOR?

Norbert Hofer, Marko-Germania'ya Alman milliyetçisi bir kardeşlik grubuna üye. Yakın çalışma arkadaşlarından bazıları geçmişte aşırı grupların içinde yer aldı Bunlardan birisi Özgürlük Partisi lideri Heinz-Christian Strache Özgürlük Partisi 1955 yılında eski bir Nazi SS generali tarafından kuruldu Parti üyelerinin taktığı peygamber çiçeği, 19. yüzyılda Alman milliyetçileri tarafından kullanılıyordu ve aynı zamanda Nazilerin gizli sembolü olarak biliniyor 1919 yılında İtalya tarafından ilhak edilen Güney Tirol'ün kendi kaderini belirleme hakkıyla ilgili tartışmayı yeniden açmak istiyor.

AVUSTURYA'NIN BAŞINA GEÇME YARIŞI

Norbert Hofer

Yaş: 45
Meslek: Havacılık mühendisi
Parti: Aşırı sağcı Özgürlük Partisi
Trump hakkında: "Trump hayranı değilim, ancak Rusya ile ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda umudum yüksek"
Almanya'nın mültecileri kabul etme kararıyla ilgili: "Yönetemediğimizi düşünüyorum. Bu karar, tüm AB'nin yanı sıra Avusturya ve vergi mükelleflerinin üzerine olağanüstü mali yükler bindiren büyük bir hata."

Alexander Van der Bellen

Yaş: 72
Meslek: Ekonomi profesörü
Parti: Yeşiller Partisi eski lideri
Trump hakkında: "Kampanya tarzı ve cinsiyetçi saldırıları kabul edilemez. Söylem içeriği açısından bazı kaygılarını dile getirdi. Kendisine birkaç ay zaman tanımak lazım."
Göçmenler hakkında: "Ben özgür ve kozmopolit bir Avusturya istiyorum. Eski sınırların yeniden çekilmesine karşı çıkıyorum."

En Çok Aranan Haberler