HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Barzani ABD Savunma Bakanı'nı böyle karşıladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Savunma Bakanı James Mattis, sabah geldiği Bağdat'ta Irak Başbakanı Haydar el-İbadi ile görüştü. Savunma Bakanı Mattis, Irak’a hareket etmeden önce yaptığı açıklamada, Batı destekli Irak ordusunun DEAŞ’a karşı kazandığı başarılara rağmen savaşın henüz bitmediğini söylerken, Ürdün'ün başkenti Amman’da yaptığı konuşmada ise DEAŞ’ın günlerinin sayılı olmasına rağmen Telafer’in alınmasının zaman alacağını belirtmişti.

Barzani ABD Savunma Bakanı'nı böyle karşıladı

İbadi'nin basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, görüşmede askeri eğitim, silahlandırma ve terörle mücadele alanında iki ülke arasındaki iş birliği ele alındı.

Açıklamada, Mattis'in, "ABD yönetimi, Irak'ın birliğini destekliyor ve istikrarını sarsacak her türlü parçalanma girişimlerini reddediyor." ifadelerine yer verildi.

Mattis'in Bağdat temaslarının ardından Erbil'e geçerek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi yetkilileriyle bir araya gelmesi öngörülüyor.

Öte yandan ABD Savunma Bakanı James Mattis, Irak Başbakanı Haydar el İbadi ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile görüşmek için Bağdat'a gitmeden önce Ürdün'de yaptığı açıklamada, IŞİD'le mücadeleye odaklanılmasına yardım etmek istediğini söyledi.

Mattis, "Şu an odağımız Irak'ta IŞİD'i yenmek, Irak'ın egemenliğini ve bölgesel bütünlüğünü sağlamak" dedi.

Ürdün'den Bağdat'a gitmeden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Mattis, el Kaim'in batısından Suriye'nin doğusundaki Deyr ez Zor'a uzanan Fırat nehri vadisinin zaman içinde IŞİD'den temizleneceğini belirtti.

'IŞİD'İN GÜNLERİ SAYILI'

Mattis, "IŞİD, birbirine yakınlaşan güçlerin arasında kaldı. IŞİD'in günleri kesinlikle sayılı. Fakat henüz bitmedi. Ve yakın zamanda da bitmeyecek" diye konuştu.

Mattis, Irak ordusunun Telafer'e operasyon başlatmasının ardından Bağdat'a gitti.

Mattis, Telafer'in IŞİD ‘son kalesi' olduğunu söylüyor.

Irak ordusu, bir zamanlar Musul ile Suriye sınırı arasında IŞİD'in tedarik yolu olarak kullanılan Telafer'e pazar günü saldırı başlatmıştı.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler