HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brüksel saldırganlarının isimleri belli oldu

Belçika'da Brüksel Havalimanı saldıran teröristlerin isimleri belli oldu. Belçika polisi her yerde üçüncü saldırgan Najim Laachraoui'yi arıyor.

Belçika devlet televizyonu RTBF, dün Brüksel Havalimanı'nda intihar saldırısı düzenleyen saldırganların El Bakkraoui Kardeşler olduğunu duyurdu. İngiliz Reuters haber ajansının aktardığı haberde, saldırganların poliste kaydı olduğu bilgisi de yer aldı.

Belçika devlet televizyonu RTBF'nin haberine göre, kardeşlerin adı Khalid ve Brahim. RTBF, Khalid'in geçen hafta polis tarafından bir saldırganın öldürüldüğü Brüksel'in Forest bölgesindeki evi kiraladığını duyurdu.

Belçika gazetesi DH ise kaçan diğer saldırganın adını Najim Laachraoui olarak açıkladı. Belçika basını önce, dün akşamdan beri aranan Laachraoui'nin bu sabah Brüksel'in Anderlecht semtinde yakalandığını duyurdu. Ancak daha sonra, yakalanan kişinin Laachraoui olmadığı bildirildi.

Dün basın organlarına yansıyan fotoğraf karesinde yer alan beyaz ceketli ve siyah şapkalı kişinin ise IŞİD'in bomba uzmanı olarak bilinen Najim Laachraoui olduğu açıklanmıştı. Najim'in intihar saldırganlarına cesaret vererek onları yönlendirdiği ve işlerin yolunda gidip gitmediğini kontrol etmek için orada bulunduğu ifade edilmişti. Belçika polisi, Najim'i aramak için geniş çaplı operasyon başlatmıştı.

SALDIRININ ORGANİZATÖRÜ 'BEYAZ CEKETLİ'

İngiliz Daily Telegraph gazetesi de, Kasım 2015'teki Paris saldırılarında kullanılan bombaları imal ettiği sanılan Belçika vatandaşı Najim Laachraoui'nin dün yeniden ortaya çıktığını ve Brüksel'deki saldırıları organize ettiğini yazdı.

"24 yaşındaki IŞİD militanı Laachraoui Avrupa'nın en çok aranan ismi. Geçen yıl gizlice Suriye'den Belçika'ya girmişti.

"Dün gece saatlerinde Belçika Emniyeti'nin basına verdiği güvenlik kamerası görüntüsünde yer alan üç zanlıdan birisi olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

"Fotoğraftaki siyah kazaklı iki kişinin üzerlerindeki bomba düzeneğini patlatarak öldüğü, beyaz ceketli ve şapkalı zanlınınsa üzerindeki bomba düzeneğini çıkarıp havalimanından kaçtığı sanılıyor.

Daily Telegraph, Laachraoui'nin en sağdaki beyaz ceketli zanlı olabileceğini yazıyor.

"Polisin dün gece gerçekleştirdiği baskınlar Brüksel'in Schaerbeck bölgesinde yoğunlaşmıştı. Laachraoui de Schaerbeckkökenli birisi. Ayrıca Paris saldırılarından haftalar önce yine Schaerbeck'te bir bomba imalat merkezi oluşturduğu biliniyor.

"Polisin elindeki bir diğer ipucu ise bomba tiplerinin benzerliği. Brüksel saldırılarında kullanılan 'Şeytanın annesi' lakaplı intihar saldırısı bombaları, Paris'te kullanılan bombalarla aynı tipteydi.

"Schaerbeck'te yapılan baskınlarda bir adreste içi çivilerle doldurulmuş bir bomba, kimyasal malzemeler ve bir de IŞİD bayrağı buldu.

AVRUPA'YI KORKUTAN İHTİMAL

"Ancak güvenlik güçlerinin endişesi, Najim Laachraoui'nin IŞİD tarafından Avrupa'ya gönderilen tek bomba yapım uzmanı olmayabileceği ihtimali.

"Katolik lisesine giden ve üniversitede elektromekanik bölümünde okurken Suriye'ye giden Laachraoui, geri dönerken Paris saldırısından haftalar Belçika sınırında polis tarafından durdurulmuş ve kısa bir süre ifadesi alınmıştı. Laachraoui'nin turist olduğuna ikna olan Belçika polisi, IŞİD militanının ülkeye girişine izin vermişti.

"Laachraoui'nin bulunduğu arabada, Brüksel saldırılarından günler önce yakalanan Paris saldırısı zanlısı Abdeslam da vardı. Belçika'ya sahte kimliklerle giriş yapan Laachraoui'nin Paris saldırısıyla bağlantılı olduğu ise henüz Pazartesi günü açıklanmıştı. Ertesi gün ise Brüksel saldırıları gerçekleşti."

TEK ELDEKİ ELDİVENLERİN SIRRI

Brüksel'de dün havalimanındaki patlamalarda intihar saldırganlarının tek elinde eldiven bulunması ve diğer elinin çıplak olmasını değerlendiren uzmanlar, bunun saldırının kusursuz gerçekleşmesi için uygulanan bir yöntem olduğunu belirtti.

Dün Brüksel Havalimanı'nda Belçika vatandaşı İbrahim ve Halid El Bakraoui kardeşlerin gerçekleştirdiği intihar saldırısında bir ayrıntı dikkatlerden kaçmadı. Saldırıdan kısa bir süre önce havalimanındaki güvenlik kameralarına takılan görüntülerde El Bakraoui kardeşlerin tek elinde siyah eldiven bulunurken, diğer ellerinin çıplak olduğu görülüyor. Bu konuda iki senaryo üzerinde duran güvenlik uzmanları, ilk senaryoya göre eldivenlerin emniyet şalteri olarak kullanıldığını ifade ediyor. Valizleri taşımada kullanılan arabanın tutacak yerinden siyah eldivenin çekilmesi ve temasın kesilmesi otomatik olarak bombanın patlamasına neden oluyor. İntihar saldırganlarının vurulması durumunda bile düzenek harekete geçiyor ve bomba infilak ediyor.

Uzmanların üzerinde durduğu ikinci senaryo ise patlamanın zamansız ve plansız olmasına neden olan statik yüklenmenin minimize edilmesi için eldivenlerin kullanılması. Bu yöntemlerin daha önce El Kaide tarafından kullanıldığını belirten uzmanlar, IŞİD ile El Kaide arasında istihbarat paylaşımı olduğuna dikkat çekiyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler