HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

El Bab'da son durum TSK ve ÖSO yüzde 40'ını aldı

El Bab'da son duruma ilişkin bölgeden gelen son dakika haberlerine göre, TSK ve ÖSO kentin yüzde 40'ını ele geçirdi. Güneyde rejim ile ÖSO arasında çatışma çıkmaması için önlem alındı.

Suriye’nin IŞİD (DEAŞ) kontrolündeki El Bab kentinin yüzde 40’ını kontrol altına aldığı bildirilen TSK ve ÖSO'nun, kentin güneyinde, 500 ile bin metre arasında değişen fiili bir güvenlik-tampon hattının oluşturduğu öğrenildi.

Böylece TSK ve ÖSO' El Bab’ı kuzey, batı ve doğudan kuşatmış oldu.

TAMPON BÖLGENİN ÖZELLİKLERİ: TSK VE ÖSO'NUN REJİMLE ÇATIŞMASININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN

Menbiç’ten Halep’e inen M4 karayolunun Kıbrıs’taki “Yeşil hat”a benzer şekilde fiili bir hat haline dönüştüğü belirtildi. Bu hat bazı yerlerde 500 metre bazı yerlerde 1 kilometre derinliğinde. Bu hat boyunca çatışma çıkmaması için rejim güçleri ile ÖSO arasında kimi zaman görüşmeler de yapıldığı öğrenildi.

AA.’ya göre El Bab kent merkezine batıdan giren TSK ve ÖSO, güneydoğudaki Zemzem mahallesinde Zemzem Cami, spor merkezi, Baas Partisi binası, Hikme Hastanesi, pazar ve depolar bölgelerini ele geçirdi.

IŞİD TALİMAT VERDİ

Hürriyet’in güvenlik kaynaklarından aldığı bilgiye göre, Rakka’daki IŞİD yönetimi, El Bab’da bulunan 100 kadar üst düzey örgüt yöneticisinin ölene kadar emirlerindeki teröristlerle TSK ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerine karşı savaşılmasını istedi.

EL BAB NE ZAMAN TAMAMEN IŞİD'DEN TEMİZLENİR?

El Bab’ın yaklaşık yüzde 40’ında kontrolün sağlandığı, tam kontrolün sağlanması için en az 3 aylık bir süreye ihtiyaç olduğu ifade edildi. Ancak El Bab’ta tam hakimiyet sağlandıktan sonra buraya güvenilir nüfus yerleştirilip,2 bin 500 civarında ÖSO güçleri daimi bırakıldıktan sonra Menbiç ve Rakka planlarının devreye sokulabileceği belirtildi. El Bab’da ÖSO güçleri kalmadığı takdirde, buranın yeniden IŞİD'in eline geçme ihtimalinin göz ardı edilmemesi gerektiği vurgulandı.

AA'ya göre El Bab’a kent batıdan giren TSK ve ÖSO, güneydoğudaki Zemzem mahallesinde Zemzem Cami, spor merkezi, Baas Partisi binası, Hikme Hastanesi, pazar ve depolar bölgelerini ele geçirdi. Böylece, ÖSO, geçen hafta ele geçirdiği merkeze hakim Şeyh Akil ve diğer bazı tepelerle birlikte merkezin yaklaşık 1.5 kilometre içine girmiş oldu. Güney yönünden de Gençlik Merkezi, Büyük Fırın bölgeleri ve buğday siloları ile araba hurdalığını ele geçiren ÖSO, Tadif beldesine giden kavşağa ulaştı. Batıdan ve güneybatıdan Bab-Halep yoluna uzanan ÖSO, AA’nın yaptığı alan hesaplamasına göre, halihazırda kuzey, batı ve doğudan kuşattığı Bab ilçe merkezinin yaklaşık yüzde 40’ında hâkim durumda.

ERDOĞAN: EL BAB'DAN SONRA MENBİÇ VE RAKKA

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, koalisyon güçleriyle müşterek adımlar atılırsa Suriye'de El Bab'dan sonra Menbiç ve Rakka'ya yönelerek "terörden arındırılmış güvenli bölge" oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere gittiği Bahreyn'de Uluslararası Barış Enstitüsü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ofisi tarafından düzenle IŞİD'den temizlendiğini belirterek, şu anda da El Bab'da operasyonların sürdüğünü belirtti.

"Sonra doğuya yönelerek Menbiç ve Rakka'da eğer koalisyon güçleriyle müşterek adım atarsak, bu müşterek adımla oradaki belirli bir hedefi (gerçekleştirmek istiyoruz), ki bu terörden arındırılmış bir güvenli bölge hedefidir" diyen Erdoğan, bugüne kadar 2,000 kilometrekarelik bir alanın IŞİD unsurlarından temizlendiğini kaydetti ve "Hedefimiz en az 4,000-5,000 kilometrekarelik bir alanı terörden arındırılmış güvenli bölge haline getirmektir" dedi.

Erdoğan, ülkeden kaçan Suriyelilerin ve ülke içinde çatışmalardan kaçan Suriyeliler için oluşturulacak güvenli bölgenin uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiğini belirterek, Türkiye olarak şu anda bu konuyla ilgili çalışmaları yürüttüklerini de kaydetti ve Bahreyn'den Körfez ülkelerine de bu konuda "Elinizi taşın altına koyun" diye seslendi.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler