HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Erdoğan'ın yetkileri Putin'den daha çok'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanlarından Sergey Markov, referandumun ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Rus liderden daha çok yetkiye kavuştuğunu söyledi. Referandum sonuçlarını DHA’ya değerlendiren Markov, anayasa değişikliklerinin Türkiye’deki yönetim sistemini Rusya’dakine yakınlaştırdığını belirterek, Erdoğan’ın Putin’e benzemeye başladığı yönündeki söylemlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

'Erdoğan'ın yetkileri Putin'den daha çok'

Markov, cumhurbaşkanının asıl yetkiye sahip kişi olması ve askerlerin yönetimde etkisinin olmaması gibi hususlarda referandum sonrası Türkiye’nin, Putin Rusya’sıyla bazı benzerlikler göstereceğini söyledi.

'ERDOĞAN, PUTİN'DEN DAHA FAZLA YETKİYE SAHİP OLUYOR'

Rusya’da devlet başkanının çok geniş yetkilere sahip olduğunu belirten Markov şöyle devam etti:

“Erdoğan, Putin’den daha fazla yetkiye sahip oluyor. Fakat Putin’in iktidarı, büyük ölçüde, popülerliğinden geliyor. Rusya’da ayrıca, başbakan mevcut ve bu başbakanı parlamentonun onaylaması gerekiyor. Türkiye’deyse, yeni değişikliklerle, cumhurbaşkanı bütün atamaları kendisi gerçekleştirecek.”

'KRİZ ÇIKABİLİR'

Markov, kabul edilen sistemin Türkiye’de büyük belirsizlikler yarattığını ifade ederek, yeni düzenlemelerle birlikte iki ülke arasındaki ilişkilerin krize sürüklenmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

Markov, Türkiye’de Avrupa karşıtı bir yönetim biçimi ortaya çıktığını ve idam cezasının da gündeme geldiğini belirterek, bunun Avrupa Birliği’yle (AB) ilişkilerin kötüleşmesine neden olacağını ve dolayısıyla Türkiye-Rusya ilişkilerinin iyileşmesini sağlayacağını savundu.


En Çok Aranan Haberler