HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Esad, saldırı iddialarını yanıtladı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, Fransız haber Ajansı AFP'nin sorularını yanıtladı. İdlib kırsalı Han Şeyhun beldesinde yapıldığı iddia edilen 'kimyasal saldırı' ile ilgili açıklama yapan Esad, medyada yer alan ve ABD'nin Tomahawk füzeleriyle saldırı düzenlemesine neden olan iddiaların birçok çelişki barındırdığını söyledi. Esad, kimyasal silahların 2013'te yapılan anlaşmayla 2014'te tahliye edlldiğini belirtti.

Esad, saldırı iddialarını yanıtladı

Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar El Esad, AFP'ye yaptığı açıklamalarla, 'kimyasal saldırı' yapıldığı iddialarını yalanladı.

Esad; Han Şeyhun’un Kaide Örgütünün Suriye kolu Nusra Cephesinin elinde olduğunu, şu ana dek tüm dünyanın konuya ilişkin öne sürdüğü iddialar ve Suriye hükümetine bulunduğu suçlamalarında el Kaide örgütünün Suriye kolu Nusra Cephesinin öne sürdüğü bilgilere dayandığını söyledi.

Bu iddialarda kullanılan fotoğraf ve videoların gerçek mi yoksa dezenformasyon mu olduklarının belli olmadığına işaret eden Esad, Suriye'nin bundan dolayı Han Şeyhun’da olanların gerçeğinin tarafsız ve ciddi bir şekilde araştırılıp soruşturulmasını talep ettiğini belirtti.

Esad, "Teröristler saldırının sabah saat 6.30'da olduğunu iddia ediyor. Oysa uçaklarımız aynı bölgede öğlen 11.30 - 12.00 civarı operasyon düzenledi.

Böyle bir saldırıyı çok ciddi tehdit altındayken değil de, neden en başarılı olduğumuz zamanda yapalım. Ordumuzun en hızlı ilerlediği ve teröristlerin çöküş aşamasına girdiği bir süreçteyiz. Düzenlediğimiz iddia edilen 'kimyasal saldırı'yı neden teröristlere karşı değil de, sivillere karşı yapmış olalım. Bunun mantıksal bir açıklaması olabilir mi? O bölgede, askerimiz yok, savaş yok, o bölge stratejik bir bölge dahi değil. Neden saldırı yapılsın? Böyle bir saldırı düzenlemek ahlaki olarak da kabul edilebilir bir durum değil. Halkımızın da destek vereceği bir sonuç doğurmaz." dedi.

Kimyasal silahlar 2014'te tahliye edildi

Esad sözlerinin devamında, "Kimyasal silahlar, 2013'te yapılan anlaşmayla, (2014'te) tahliye edildi. Kesinlikle silahımız yok. Kimyasal silah ajansı tarafından da, Suriye'nin kimyasallardan arındığı duyurusu yapılmıştı." dedi.

Kimyasal saldırı yapılan bölgeye nasıl girildi?

Beşşar Esad, ABD'nin Tomahawk füzeleriyle düzenlediği saldırı ile ilgili de açıklama yaptı. ABD'nin, iddia edildiği üzere, kimyasal saldırıda kullanılan uçakların kalktığı üssü vurduğunu söyleyen Esad, Tomahawklarla vurulan depolarda sarin gazı olması durumunda, ortaya çok farklı bir sonuç çıkacağını söyledi. Esad, "ABD'nin Tomahawk füzeleriyle yaptığı saldırıda, (kimyasal saldırı yapıldığı iddia edilen uçakların kalktığı üsse) değişik türde depolar vuruldu. Orada bulunduğu iddia edilen sarin gazına ne oldu?" dedi.

ABD’nin Şuayrat Hava Üssüne kimyasal silah bulunduğu gerekçesiyle saldırdığı ve orada gerçekten kimyasal silahların bulunup bulunmadığına ilişkin soruya cevabında el Esad; ABD’nin saldırısında orada bulunan depoları havaya uçurduğunu kaydetti.

Saldırıdan birkaç saat sonra genelkurmay başkanının bölgeye saha ziyaretinde bulunarak orada dolaştığını belirten el Esad; iddia edildiği gibi gerçekten kimyasal madde olsaydı bunun mümkün olmayacağını kaydetti. El Esad orada gerçekten kimyasal silah bulunması halinde durumun çok daha farklı olması gerektiğini, depoların imha edilmeleri ardından kimyasal silahın varlığını inkar etme ya da saklamanın mümkün olmadığını ifade etti.

Saldırı esnasında hava üssünde görev yapan yüzlerce kişinin bulunduğuna dikkat çeken el Esad; kimyasal silahın var olması halinde sadece 6 şehit değil, çok daha yüksek sayıda şehidin düşmesi gerektiğine dikkat çekti.

Bu noktada Han Şeyhun olayına yeniden dikkat çeken el Esad; gerçekten kimyasal silah saldırısı olması halinde bölgeye belli başlı ekipmanlarla girilmesi gerektiğini ifade etti. El Esad oysa ki sözde kurban oldukları iddia edilen insanları kurtarma videolarında sözde kurtarıcıların ne eldiven ne de hiçbir şey giymediklerinin ortada görüldüğünü, bunun da görüntülerin yalan olduğunun bir başka kanıtı olduğunu ifade etti.

Kontrolsüz bir asker de bunu yapamaz

Han Şeyhun’da kimyasal saldırının Suriye ordusunda kontrolsüz bir subay ya da asker tarafından yapılmış olma ihtimaline ilişkin soruya cevabında el Esad; bunun mümkün olmadığını ifade etti.

El Esad kontrolsüz bir subay ya da asker olsa da Suriye ordusunun elinde kimyasal silah bulunmadığını belirtti. Bir diğer noktanın da iddiada uçak bulunduğuna dikkat çeken el Esad; bir subay ya da askerin izin olmaksızın tek başına bir uçağı kaldırmasının mümkün olmadığını söyledi.

El Esad bir diğer önemli noktanın ise Suriye ordusunun emir zinciri ile hareket ettiğini, altı yıldan fazla süredir devam eden bu savaşta emir zinciri haricinde hiçbir durumun tespit edilmediğini ifade etti.

Biz bir dizi önlem almıştık

Rusların ABD saldırısı öncesinde Suriye'yi uyarıp uyarmadığına ilişkin soruya cevabında el Esad; Amerikalıların saldırıdan sadece birkaç dakika önce ya da füzelerin ulaşmasının birkaç dakika sürmesiyle füzelerin fırlatılması ardından Ruslara haber verdiklerini söyledi.

Dolayısıyla Rusların Suriye'yi saldırıya karşı uyarması zamanı olmadığına dikkat çeken el Esad; fakat Suriye'nin daha önceden belli verilere istinaden bir kısım önlem ve icraatlarda bulunduğunu belirtti.

Teröre karşı savaş gücümüz etkilenmedi

ABD saldırısında Amerikalıların iddia ettikleri gibi Suriye ordusunun hava gücünün %20’sinin yok edildiğinin doğru olup olmadığına ilişkin soruya cevabında el Esad; gerçekte bunun doğru olmadığını belirtti.

El Esad ABD saldırısında eski ya da hiçbir koşulda kullanılamayan uçakların imha edildiğini belirtti. Suriye ordusunun saldırıdan hemen sonra teröre karşı operasyonlarını aynı hız ve yoğunlukta sürdürdüğünü ifade eden el Esad; Suriye'nin terörle mücadele gücünün hiçbir şekilde etkilenmediğinin altını çizdi.

Suriye Ordusu bir terör hedefini imha Etti

Suriye ordusunun Han Şeyhun’da kimyasal madde deposunu imha etme ihtimaline ilişkin bir soruya cevabında el Esad; Suriye ordusunun orada teröristlerin bir hedefini imha ettiğini, bu hedefte kimyasalın bulunup bulunmadığı konusunda bilgisi olmadığını belirtti.

Savaşın başından beri ordunun günü birlik olarak terör hedeflerine karşı operasyonlar düzenlediğine dikkat çeken el Esad; tamamen Nusra Cephesinin elinde olan bu bölgede imha edilen hedefin sadece ve sadece bir terör karargahı olduğu, içinde neyin bulunduğunun hükümet tarafından tam olarak bilinmediğini kaydetti.

Esad Ailesi yönetimi diye bir şey yok

Han Şeyhun olayının ‘Esad yönetimini’ çok zor duruma koyduğu ve ABD dışişleri bakanının son olarak ‘Esad ailesi yönetiminin sayılı günleri kaldı’ söylemine ilişkin soruya cevabında el Esad; Suriye'de hiçbir durumda ‘Esad ailesi yönetimi’ olmadığının altını çizdi.

HM


En Çok Aranan Haberler