HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gazze'de ateşkes sağlandı

Filistinli kaynaklar Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlandığını duyurdu. Gazzeliler haberi sokaklara dökülerek kutladı.

Gazze'de ateşkes sağlandı

AA'nın haberine göre, Filistinli kaynaklar, Mısır arabuluculuğunda gerçekleşen görüşmelerde, "İsrail ile Gazze arasında kararlaştırılan ateşkesin" sağlandığını açıkladı.

Reuters da Hamas sözcüsüne dayandırdığı haberinde Gazze'de kalıcı ateşkesin sağlandığını duyurdu. Gazze'de kontrolü elinde bulunduran Hamas örgütünün sözcüsü, Gazze'de ateşkes sağlanması için İsrail ile Filistinliler arasında Mısır aracılığıyla yapılan görüşmelerde anlaşmaya varıldığını söyledi.

Gazze'de bulunan Hamas sözcüsü Sami Abu Zuhri, "İki taraf arasında anlaşmaya varıldı ve Kahire'nin yürürlüğe giriş tarihini belirleyerek açıklamasını bekliyoruz" dedi.

AFP ajansına konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen başka bir yetkili, "Bir süredir devam eden görüşmeler sonucunda kalıcı ateşkes üzerinde anlaşmaya varıldı. Bu, Gazze'ye yönelik ablukaya son verilmesi ve Gazze'nin talepleriyle ihtiyaçlarının karşılanması için garanti sağlanması anlamına geliyor" dedi.

Edinilen bilgiye göre, varılan anlaşma "ucu açık bir ateşkes"i öngörüyor. Anlaşma çerçevesinde İsrail'in de savaştan büyük tahribata uğrayan bölgeye yardım ve inşaat malzemeleri sevkiyatı için Gazze ablukasını hafifleteceği kaydedildi.

SÜRESİZ ATEŞKES YÜRÜRLÜKTE, GÖRÜŞMELER SÜRECEK

Dün Türkiye saatiyle 19.00’da yürürlüğe giren ateşkesi Gazzeliler sokaklara dökülerek kutladı. Ateşkesle birlikte İsrail, Gazzeli balıkçıların avlanma sahalarının genişletilmesini; abluka altındaki kente insani yardım ve inşaat malzemelerinin girmesini kabul etti.

Tarafların Mısır’ın başkenti Kahire’de görüşmeleri sürdürmesi planlanıyor. Bu görüşmelerde, Hamas’ın Gazze’ye havaalanı ve liman yapılması talebi değerlendirilecek. Bir diğer görüşme konusuysa 2011 yılında serbest bırakılan İsrail askeri Gilad Şalit’e karşı serbest bırakılan ve yeniden tutuklanan 100 Filistinli tutsağın durumu olacak.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun sözcüsü Mark Regev “Sivil yardıma dair bir sorunumuz yok, ancak Hamas’ın yeniden askeri aygıtını inşa ettiğini görmek istemiyoruz” derken, aynı saatlerde Gazze’deki Rimel mahallesinde düzenlenen kutlamalara katılan Hamas liderlerinden Mahmud ez-Zahar direnişin kapasitesini güçlendirmeyi sürdüreceklerini açıkladı.

MEŞAL, ERDOĞAN'A BİLGİ VERDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Şefi Halid Meşal'le görüştü. Meşal, Erdoğan'ı telefonla arayarak İsraille Filistin arasındaki ateşkes süreciyle ilgili bilgi verdi. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Halid Meşal Sn.Başbakanımızı telefonla arayarak ateşkes süreciyle ilgili bilgi verdi" denildi.

2 BİN 140 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Ateşkesten saatler önce İsrail uçakları Gazze’yi vurmuş ve altı kişi yaşamını yitirmişti. Gazze’den İsrail’e atılan bir roket nedeniyle de Aşkelon’da bir sivil yaşamını yitirirken, altı kişi de yaralandı. Filistin sağlık bakanlığı, “Koruyucu Hat” adı verilen ve yedi hafta süren saldırılarda, büyük çoğunluğu sivil 2 bin 140 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, 64 İsrail askeri öldü. Gazze’den atılan roketler dört de sivilin yaşamını yitirmesine neden oldu.

İsrail’in yedi hafta süren saldırılarının ardından gelen ateşkesi Gazzeliler sokaklara dökülerek kutladı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler