HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Giresunlu balıkçılardan AKP'ye övgü: 100 senede yapılamayanı 10 yılda yaptılar

Karadeniz bölgesindeki kentlerden Giresun'da genel seçimin favorisi yine AKP. Kumru Başer'in görüşlerini aldığı balıkçılar iktidar partisini övdü, CHP ve MHP liderlerinin ise "emekli olmalarını" istedi.

Giresunlu balıkçılardan AKP'ye övgü: 100 senede yapılamayanı 10 yılda yaptılar

Kumru Başer

Giresun

Giresun 2011'deki son genel seçimlerde AKP'yi yüzde 59,3 ile birinci parti yapmış. İlde AKP 3, CHP 1 milletvekili çıkarmış. Karadeniz illerinin tipik seçim tablosuyla uyumlu bir sonuç bu.

Geçen yılki yerel seçimlerde ise CHP adayı Kerim Aksu yüzde 46 gibi yüksek bir oyla Giresun Belediye Başkanı seçilmişti.

Limanda balıkçılarla sohbete gitmeden önce bana bir şehir turu yaptırıp tek tek tarihi binaları gösteren taksici Ümit bu durum ile ilgili olarak, "Belediye başkanımız Türkiye'de bir tane. Gene aday olsa gene alır." diyor.

Ümit belediye başkanının icraatlarını anlatıyor, kent merkezine koydurduğu dev oyuncak ve kitap kumbarasını gösteriyor.

'Başkanımızı ezdirmeyiz'

Fakat konuştuğum birçok Giresunlu gibi Ümit de genel seçimde bu şehirde AKP'nin milletvekili sayısının ve sonucun değişmeyeceğini düşünüyor.

Ümit, "Tabii (Ordu-Giresun) havaalanı açılışında belediye başkanımıza yapılan hakaretten sonra biraz tepki oldu. (Hükümet törende) Ordu belediye başkanını konuşturuyor, bizimkini konuşturmuyor. Biz başkanımızı kimseye ezdirmeyiz. Ama o tepki (oyları) CHP'ye değil MHP'ye gider" diyor.

'Ağzı olan konuşuyor, AK Parti yapıyor'Giresun'da 200 bine yakın kişinin geçim kaynağı balıkçılık. Ben de bu nedenle 7 Haziran'daki genel seçimler öncesi siyaseti balıkçılarla konuşmak üzere limana gittim.

Av mevsimi 1 Eylül'de başlayacak. Balıkçılar bu sürede bir yandan ağları tamir ederek donanımlarını hazırlıyorlar, bir yandan da sohbet ediyorlar. İsimlerini vermekte çekingenler.

Ortakçı ya da işçi olarak çalışıyorlar teknelerde. Daha önce kendi teknesi olup işçiliğe geçenler var.

Balıkta aşırı avlanmanın, yasakların sıkı uygulanmasıyla engellendiğini ama suların kirlenmesinin balıkçılığı kötü etkilediğini anlatıyorlar.

"Giresun'un çöpü denize iniyor. Çavuşlu beldesinde dönüşümlü atık tesisi yapıldı ama köylü açtırmıyormuş doğaya zararlı diye" diyor biri.

Seçim sonuçlarının 2011'dekinden pek farklı olmayacağında hemfikirler ve AKP'yi beğeniyorlar.

Belediye başkanlığını CHP'nin almasını da adayın gücüne bağlıyor, "Yerel seçimde MHP de CHP'ye çalıştı. AK Parti'nin önceki adayı da iyi siyaset yapamadı" diyorlar.

Balıkçılardan biri "Giresun'da sonuç değişmez. Seçimler yaklaşırken herkes konuşur. Sandığa gelince değişir. Ağzı olan konuşuyor, AK Parti yapıyor" yorumunu yapıyor.

'Baykal yumruğunu vuruyordu'Bir diğer balıkçı ise "Başkalarının 100 senede yapamadığını bunlar 10 senede yaptı. 64 sene sonra havaalanı açıldı. Gene açılmazdı bunlar olmasa." diyor.

Giresun Belediye Başkanı'nın açılışta konuşma yapmasına izin verilmemesi konusunda ise tartışma çıkıyor.

"MHP'li bu" diye tanıttıkları bir balıkçıya tepki gösteriyorlar.

Balıkçıların üzerinde en çok anlaştıkları görüş, CHP ve MHP liderlerinin göz doldurmadıkları, muhalefet yapamadıkları.

Bu noktada iki farklı eğilim var: AKP'ye derinden bağlı olanlar ve daha güçlü bir muhalefet yapacak bir partiye oy verebileceğini söyleyenler.

Balıkçılardan biri "Baykal güzel yapıyordu. Masaya yumruğu vuruyordu. Bunda hiç bir şey yok" diyor CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu kastederek ve sözlerini şöyle sürdürüyor:

"Daha önce Baykal'a veriyordum ben. Açıkçası insanlar iktidarın yaptıklarını muhalefetin yapacağına inanmadığı için AKP'ye veriyor. Bu insanlar aydan gelmedi. Hepsi daha önce CHP'ye, MHP'ye oy veren seçmen."

'Türkiye'nin eksiği iktidar değil muhalefet'"Acilen iki muhalefet liderinin de emekli olması lazım. Sen sandığa gömülmüşsün bırak artık arkadaş" diyor bir diğeri. Herkes onaylıyor.

Muhalefete diğerlerinden daha sert bakan bir diğeri, "Bunlar Menderesi astırmış bir zihniyet. Darbeyle indirdiler sandıkla indiremediklerini. Meclise Merve Kavakçı'yı sokmadılar. Türk değil miydi o? Tepki buralardan işte. Okumamış kesime 3. sınıf vatandaş olarak bakıyor bunlar. Namaz kılan bizi yönetemez mantığı var" diyor.

AKP'ye Fisko eleştirisiBalıkçılıkla geçinseler de hepsinin fındıkla bir ilgisi, az çok bir fındık geliri var.

"Fındığımıza hiçbir iktidar sahip çıkmadı. Tapu yok mesela. Kadastro çalışması yapılması lazım. Dededen kalan topraklar. Şahsi bahçe yok bizde" diyor biri.

Bir başkası "Eleştirdiğimiz yönleri de var. Mesela Fisko Birlik devre dışı bırakıldı. Bu yanlış bir politikaydı. Üretici tüccara bağlı. Tüccar ne fiyat isterse verebiliyor, üretici baştan borçlu olduğu için kabul etmek zorunda kalıyor" dedi.

Peki ya geçen yıl gündeme gelen hükümetle ilgili yolsuzluk iddiaları hakkında ne düşünüyorlar?

"Yolsuzluk olmadığına inanmıyoruz. Olmuştur" diyor biri ve ekliyor:

"Yolsuzluk var. Ama işin içinde yıpratma da olabilir."

'HDP barajı aşar'Giresunlu balıkçılara HDP hakkındaki düşüncelerini de soruyorum.

"Aşacak gibi barajı" diyor biri.

Kenardan söze karışan bir balıkçının yorumu ise "Valla ben Aydın, Muğla mitinglerini seyrettim televizyonda. CHP'nin Giresun mitinginden kalabalıktı." yorumunu yapıyor. "HDP'nin yönü belli değil, oturmuş bir tabanı yok. Ama vallahi MHP'den de CHP'den de iyi muhalefet yapıyor. İyi de bir lider bulmuşlar. Demirtaş iyi, kağıttan okumuyor ötekiler gibi." diye de ekliyor.

Sohbeti tamamlıyoruz.

Balıkçılar soruyor:

"Nerede yayınlanacak bu? Ne zaman yayınlanır?"

Akıllı telefonlar çıkıyor. Biri Twitter üzerinden BBC Türkçe'yi bulup, "Buradan bulurum" diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler